Arribada a Espanya
Fátima Ofkir, amnistiada després de passar 7 anys en una presó d’Oman: «Ja soc a casa, quan estigui estabilitzada podré parlar»
Alliberada Fàtima Ofkir, la veïna de l'Hospitalet que complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues
Va ser condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues quan tenia 18 anys

Fatima Ofkir, la vecina de LHospitalet que cumplía cadena perpetua en Omán /
«Ja estic de tornada a casa, gràcies per la rebuda quan em senti una mica millor i estigui estabilitzada podré parlar». Són les primeres declaracions públiques de la veïna de l’Hospitalet de Llobregat Fátima Ofkir que ha arribat aquest matí a l’aeroport de Barcelona-el Prat després d’haver sigut amnistiada aquesta setmana pel sultà d’Oman. En una presó d’aquest país ha passat set anys empresonada per una condemna a cadena perpètua per tràfic de drogues.
L'avió en què viatjava la noia ha aterrat a l'aeroport del Prat i en baixar l'esperava la seva lletrada, Mónica Santiago de Vosseler Advocats, així com personal de la delegació del Govern a Catalunya i del Ministeri d'Afers Estrangers. Fàtima ha arribat molt cansada i "desorientada", després d'una sortida molt ràpida del país asiàtic. A més, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, ha hagut de passar un llarg tràmit burocràtic, ja que no tenia documentació.
Ha estat llavors quan "no ha pogut més" i ha hagut de rebre assistència mèdica. Davant el seu estat de salut mental i anímic, els acompanyants de Fàtima han decidit que es reunissin amb els seus familiars en un altre punt de la terminal, allunyat dels nombrosos mitjans de comunicació que hi havia a la zona d'arribades. D'allà ha deixat l'aeroport i ara descansa.
Una mica més tard ha volgut agrair la rebuda i les mostres de suport de les persones que van acudir a l’aeroport. També la seva advocada, Mónica Santiago ha demanat perdó per no poder sortir per la porta principal de la terminal amb Fàtima, perquè veiés aquesta acollida, ja que «ha sigut impossible i ha sobrepassat de les meves competències». A més, ha demanat «paciència» i temps perquè la jove, que ara té 25 anys, pugui estabilitzar-se i atendre els mitjans i els interessats en el cas més endavant.
El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha declarat a Catalunya Ràdio que la noia està emocionada i ha assenyalat que el més important ara és que tingui tranquil·litat per reunir-se amb els pares i recobrar la normalitat.

La mare de la indultada Fàtima Ofkir l’espera a la T1 de l’aeroport de Barcelona. /
Albares ha agraït el "gest" del sultanat d'Oman i les "nombroses" gestions diplomàtiques per aconseguir l'alliberament de Fátima Ofkir i ha afegit que: “Era una persona molt jove i de vegades es poden cometre errors. Però el més important és que ara té l'indult i que la condemna s'ha acabat”. El Govern espanyol va negociar un conveni amb les autoritats d'Oman per traslladar presos espanyols condemnats en aquest país a Espanya, cosa que podria haver-se aplicat a la noia de l'Hospitalet. Tot i això, l'indult ha fet que no faci falta.
Perdó per ramadà
Fàtima va ser inclosa a l'amnistia que el sultà concedeix cada any després del ramadà. La noia, veïna de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), complia condemna a cadena perpètua després d'anar al país asiàtic amb un amic per buscar una motxilla amb set quilos de morfina que havia de transportar a un altre lloc. La policia d'Oman va irrompre a l'hotel i la va detenir. El 2018, va ser condemnada a cadena perpètua i des d'aleshores va estar empresonada al penal de dones de Moscat, en ple desert.
Fàtima, amb 18 anys, es va convertir en la presa espanyola més jove empresonada a l'estranger. A la presó estava obligada a fer servir un burca que li cobria tot el cos, resar cinc vegades al dia, i només podia parlar telefònicament amb la família un minut cada 15 dies. A la noia li van donar l’opció de canviar la seva cadena perpètua per la pena capital, "una terrible opció que ella, en una depressió fortíssima, es va arribar a plantejar", asseguren els seus advocats.
Dos anys i mig després del seu ingrés a la presó, la mare de Fàtima va contactar amb Vosseler Advocats que van iniciar els tràmits per aconseguir una revisió de la condemna i reclamar contactes diplomàtics internacionals per aconseguir alliberar la jove. Consideraven la pena "desproporcionada" i que Fàtima no havia tingut un judici just. A més, la dona va recobrar la seva formació dins de la presó gràcies als llibres que li enviaven els lletrats.
Gràcies a la implicació del Govern, representants del Parlament Europeu, la Casa Reial i altres personalitats, Fàtima ha vist com el sultanat ha decidit concedir-li el perdó, i per això va poder sortir de la presó i volar cap a Espanya. Ara, ja és al costat dels seus familiars per recuperar la seva vida.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Seat prescindeix d’improvís de Griffiths, president de la companyia
- Jornada de dol Cinc morts per una explosió de grisú en una mina d’Astúries
- Seguretat Social Canvis en la jubilació parcial, demorada i activa: La nova reforma de les pensions ja està en vigor
- Predicció meteorològica L’arribada d’una nova borrasca tornarà a portar pluges generalitzades a partir de dimecres
- Convivència amb l’extrema dreta El PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP creen una comissió d’estudi sobre els discursos d’odi al Parlament
- Successos La Guàrdia Civil deté a l’Eixample diversos terroristes acusats de col·laborar amb Hezbol·là
- Successos Detingut a l’Hospitalet un taxista per robar targetes bancàries d’avis i treure’n 1.800 euros