La presa espanyola més jove a l’estranger

La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa

Fátima Ofkir complia cadena perpètua per tràfic de drogues en una presó al mig del desert. La jove, empresonada el 2018, amb només 18 anys, ha sigut amnistiada pel sultà.

La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fátima Ofkir, la veïna de l’Hospitalet de Llobregat de nacionalitat espanyola que va ser condemnada el 2018, quan tenia 18 anys, a cadena perpètua al sultanat d’Oman ha sigut alliberada. La Fátima, que era a la presó de dones de Masqat, ha sigut inclosa en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d’Oman concedeix després del Ramadà. Complia condemna per tràfic de drogues, i avui arriba a Barcelona per retrobar-se amb la família set anys després.

Va ser a mitjans del 2018 quan la jove es va deixar convèncer per un fals amic que la va instar a entregar una motxilla a unes persones al sultanat d’Oman. Per això va acudir a l’habitació d’un hotel de Masqat (capital d’Oman) i a l’obrir la motxilla que li havien donat es va trobar que el contingut era droga i explosius. Abans de poder escapar la policia d’Oman la va detenir a la seva habitació i li van requisar la motxilla.

El 12 d’agost del 2018, la Fátima es va convertir en l’espanyola més jove presa a l’estranger complint una condemna en una presó de dones en ple desert on estava obligada a utilitzar un burca que li cobreix tot el cos, resar cinc vegades al dia, i només podia parlar telefònicament amb la seva família un minut cada 15 dies.

La dona va ser condemnada a cadena perpètua en aquestes condicions, tot i que a la Fátima se li va donar l’opció de la pena capital, si no volia passar-se tota la vida tancada. Una terrible opció que ella, en una fortíssima depressió, es va arribar a plantejar, segons expliquen a Vosseler Abogados, que des del 2020 han intentat que Fátima surti de la presó.

A més, els representants legals de la Fátima remarquen que va patir "un judici ple d’irregularitats" i que el lletrat a Oman proporcionat per l’ambaixada espanyola "va cometre gravíssims errors en el procediment judicial" i "es va limitar a arreplegar els diners reunits per la família de la Fátima a Espanya, sense cobrir diligentment el cas en un judici en què la Fátima estava totalment desemparada, sense saber àrab ni entendre res del que estava passant".

Va ser dos anys i mig després del seu ingrés a presó quan la mare de la Fátima va demanar ajuda a la lletrada Mónica Santiago, directora executiva de Vosseler Abogados, que va començar la seva defensa centrant-se en tres aspectes: buscar advocats a Oman amb coneixement de les lleis del sultanat per col·laborar en la revisió de la condemna, buscar suports de personalitats amb contactes diplomàtics internacionals per a un cas que implicava les relacions entre dos estats sobirans, i, sobretot, donar suport moral i esperança a una Fátima que estava totalment enfonsada.

Notícies relacionades

Col·laboració ministerial

L’estiu del 2023, Mónica Santiago va viatjar fins a Oman. Va aconseguir un permís per visitar-la i donar-li ànims i esperances. A més, li va facilitar la possibilitat de seguir els seus estudis, enviant-li llibres de text i matriculant-la a una escola d’educació a distància. La lletrada també va comptar amb la col·laboració total i desinteressada d’Antonio Sagnier i Baltasar Garzón, que van iniciar els contactes amb el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol.