Prevenció sanitària

Experts presenten un projecte per implementar cribratges i biomarcadors al Sistema Nacional de Salut

Experts i representants institucionals s'han reunit al Senat per debatre sobre les barreres i desafiaments que planteja la iniciativa Escribo

Desquerra a dreta, Natividad Calvente, directora dAfers Públics de Novartis España; Cristina González del Yerro Valdés, subdirectora general de Cartera de Serveis del SNS i Fons de Compensació, i Álvaro Hidalgo, president de la Fundació Weber

Desquerra a dreta, Natividad Calvente, directora dAfers Públics de Novartis España; Cristina González del Yerro Valdés, subdirectora general de Cartera de Serveis del SNS i Fons de Compensació, i Álvaro Hidalgo, president de la Fundació Weber / NOVARTIS

4
Es llegeix en minuts

Lideratge polític, estratègies homogènies i efectives, equitat, finançament, impuls a la transformació digital i la gestió de les dades, conscienciació, informació i educació, foment de la formació contínua de professionals de la salut, generació d'evidències científiques sòlides per a la presa de decisions, inversió en investigació, impacte de les accions implementades, i integració diagnòstica i terapèutica. Aquestes són les prioritats que estableix l'Estratègia per a la implementació del Cribratge i els Biomarcadors en el Sistema Nacional de Salut (SNS), un informe presentat aquest dijous al Senat en el marc del projecte Escribo.

El document, impulsat per la Fundació Weber amb la col·laboració de Novartis, s'ha desenvolupat amb l'objectiu de facilitar la integració sostenible de la medicina de precisió a Espanya a partir de la implementació estandarditzada dels biomarcadors i cribratges en el SNS per afavorir la detecció primerenca de malalties tan prevalents al nostre país com les malalties cardiovasculars i el càncer.

Els biomarcadors són molècules, gens o característiques mesurables que poden indicar la presència o risc d'una malaltia. Per la seva banda, els cribratges els utilitzen per realitzar proves de salut a una població per detectar-hi possibles casos de malalties abans que apareguin els seus símptomes. En el context de la medicina de precisió, els biomarcadors i cribratges permeten identificar persones en risc de desenvolupar malalties o casos en els quals la malaltia ja és present però encara no ha mostrat símptomes, cosa que permet accelerar el diagnòstic i, conseqüentment, el tractament d'una malaltia.

Un full de ruta cap a la prevenció

Álvaro Hidalgo, president de la Fundació Weber, va assegurar que és «fonamental anticipar-nos als desafiaments futurs mitjançant un enfocament proactiu, identificant barreres i proposant solucions per impulsar la medicina de precisió a Espanya». Assenyala que «el decàleg és ambiciós i serveix per dissenyar un full de ruta amb què poder avançar».

Per la seva banda, Natividad Calvente, directora d'Afers Públics de Novartis España, va posar en valor l'impacte positiu d'iniciatives d'aquest tipus en la societat espanyola: «A Novartis España creiem fermament en la col·laboració publicoprivada com a motor per impulsar la salut de la nostra societat. El projecte Escribo reforça el nostre compromís per generar valor positiu, millorant la prevenció i tractament en benefici dels pacients i de la sostenibilitat del nostre sistema sanitari».

Cristina González del Hierro, subdirectora general de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS) i Fons de Compensació, va compartir amb els assistents els avenços del Catàleg Comú de Proves Genètiques, una eina per incorporar en el SNS aquells biomarcadors que permetin millorar la prevenció, el tractament i el pronòstic de múltiples patologies.

«En els últims anys estem donant un gran impuls a la incorporació de cribratges en el Sistema Nacional de Salut», tot i que «és un procediment llarg i costós, també és molt segur perquè quan alguna cosa s'incorpora a la cartera de serveis es converteix en un dret del ciutadà amb el qual es garanteix que es donarà sí o sí», va afegir.

Projecte Escribo

El director de la Fundació Pública Gallega de Medicina Genòmica, Ángel Carracedo, va explicar que aquest projecte sorgeix per la «necessitat de tenir un marc estratègic sòlid i una estratègia unificada sobre com podem conversar de forma conjunta del que és la medicina personalitzada».

Amb referència al projecte Escribo, Carracedo va remarcar que ha comptat amb la participació d'un grup multidisciplinari de 35 experts. D'una banda, han establert un Comitè Assessor de set especialistes en diverses àrees d'especialitat i, per un altre, 28 experts multidisciplinaris, entre ells representants d'entitats de pacients, que han sumat la seva experiència i reflexions als grups de treball creats per donar resposta a tres àrees. Aquestes són, segons Carracedo «els biomarcadors oncològics i neurodegeneratius, els programes de cribratge neonatal i en càncer, i l'estimació del risc cardiovascular».

Després de les intervencions inicials va tenir lloc una taula d'experts sanitaris en la qual es va abordar l'impacte de l'estandardització de biomarcadors i cribratges en el Sistema Nacional de Salut, moderada per María Gálvez Sierra, gerent d'Afers Públics de Novartis España, i en què van participar Paolo Giovanni Nuciforo, cap del grup d'Oncologia Molecular del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO); Luisa María Villar Guimerans, cap de servei d'Immunologia de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal; José María Millán Salvador, investigador de Biomedicina Molecular, Mòbil i Genòmica de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i vocal de l'Associació Espanyola de Genètica Humana.

Notícies relacionades

Més tard, la taula de parlamentaris va analitzar els desafiaments i oportunitats per a la integració de biomarcadors i cribratges a Espanya, guiats per Natividad Calvente, directora d'Afers Públics de Novartis. En aquest espai van intervenir Nerea Ahedo, portaveu del grup parlamentari basc en la Comissió de Sanitat del Senat; Rosa María Romero, presidenta de la Comissió i Igualtat del Senat i vocal del grup parlamentari popular en la Comissió de Sanitat del Senat; Kilian Sánchez, portaveu del grup socialista en la Comissió de Sanitat del Senat; Jorge del Diego, exdirector general de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica de la Junta d'Andalusia, i Carlos M. Saborido, director de l'Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries (AETS) de l'SCIII.

El tancament d'aquesta trobada el va fer David Zapatero, director d'Àrees Terapèutiques de Novartis, que va acabar dient que «les persones són el que al final fa que es mogui tot, i per a Novartis, estan al centre de la nostra visió i del que volem aconseguir que és reimaginar la medicina per millorar i allargar la vida de les persones».