Nou projecte

Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible

La iniciativa s’estrena amb l’objectiu d’aglutinar i potenciar l’activitat de tots els centres especialitzats en arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya

Catalunya inaugura un nou laboratori d’avantguarda per a la fabricació de microxips fotònics a nanoescala

Presentación del Institut de Recerca Interdisciplinari en Arquitectura (IRIA-UPC).

Presentación del Institut de Recerca Interdisciplinari en Arquitectura (IRIA-UPC).

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Barcelona posa en marxa un nou centre d’investigació especialitzat en arquitectura i urbanisme sostenible. Es tracta del l’Institut de Recerca Interdisciplinari a Arquitectura (IRIA), una nova institució afiliada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que s’ha presentat oficialment aquest dimarts després de més d’una dècada de treball entre bambolines. «El nostre objectiu és aglutinar sota un mateix paraigua totes aquelles propostes i línies de treball que s’estiguin plantejant en l’àmbit de la investigació en arquitectura. Sobretot aquelles relacionades amb la crisi de l’habitatge i la crisi climàtica, els dos grans reptes de la nostra era», explica Alberto Peñín, director d’aquesta nova institució en una roda de premsa celebrada aquest dimarts a Barcelona.

La institució neix amb l’ànim d’aglutinar i potenciar tota l’activitat acadèmica i d’investigació que ja es donava a la universitat catalana i que, en total, involucra més de 4.600 persones, més de vint grups de recerca, 10 càtedres empresarials, 8 màsters universitaris i 6 programes de doctorat i tres centres docents catalans (l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB). «Aquest projecte és un motiu d’orgull per a Barcelona, una ciutat mundialment coneguda per la seva arquitectura. Ja era hora que tinguéssim un institut especialitzat en això», ha afirmat Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.

«Aquest projecte és un motiu d’orgull per a Barcelona, una ciutat mundialment coneguda per la seva arquitectura»

Daniel Crespo

Rector de la UPC

Notícies relacionades

El treball d’aquest nou Institut de Recerca Interdisciplinari en Arquitectura estarà especialment centrat en «els grans reptes socials dels nostres temps» com, per exemple, la creació d’espais, ciutats i territoris més sostenibles, inclusius i resilients. Segons han explicat els seus creadors, hi haurà línies de treball específiques en arquitectura i sostenibilitat; l’urbanisme, l’espai públic i la comunitat; el patrimoni arquitectònic i urbà; les tècniques i tecnologies de les estructures i la construcció; la història i teoria de l’arquitectura, i l’habitabilitat. També s’investigarà entorn del territori i el paisatge; la representació i la comunicació; el disseny; el planejament i la gestió urbanística; l’arquitectura legal; la innovació en materials, o l’execució i obra.

«Tindrem 83 dels millors arquitectes, urbanistes i arquitectes tècnics del país treballant de manera conjunta»

Alberto Peñín

Director de l’IRIA-UPC

«Tindrem 83 dels millors arquitectes, urbanistes i arquitectes tècnics del país treballant de manera conjunta en projectes competitius d’àmbit europeu, estatal, autonòmic, metropolità i local», ha explicat Peñín durant la presentació d’aquest dimarts, en la qual també ha destacat la importància que tots aquests projectes connectin directament amb la societat. El projecte s’ha posat en marxa en el preludi del 150è aniversari de l’ETSAB i també amb la capitalitat mundial de Barcelona com a ciutat de l’arquitectura el 2026, dos esdeveniments en què aquesta nova institució aspira a brillar.