Estratègia institucional per atraure talent

Catalunya oferirà 78 places a científics dels EUA amb una dotació de 30 milions

Illa anuncia el Catalonia Talent Bridge, un programa de tres anys que arrencarà aquest 2025 amb la incorporació de 26 investigadors de màxim nivell. "Catalunya estarà sempre a favor de la ciència com a motor de progrés", afirma el president.

Als interessats se’ls oferirà contractes competitius i plans d’acollida 

Catalunya oferirà 78 places a científics dels EUA amb una dotació de 30 milions
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar ahir, en la clausura de la trobada Expansión Catalunya que es va celebrar al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, l’estratègia del Govern per atraure a Catalunya científics que treballen als EUA i que estan veient perillar les seves investigacions pel gir de les polítiques de Donald Trump. Es tracta del Catalonia Talent Bridge, un programa de tres anys, dotat amb 30 milions d’euros, que ofereix 78 places per als investigadors que vegin compromesa la seva tasca als EUA. Només hi haurà un requisit, va dir Illa, "la màxima excel·lència", amb l’objectiu de "reforçar el paper de Catalunya en el circuit del talent internacional".

"Es dona la paradoxa que estem en un dels moments de més progrés científic de la història i alhora vivim un negacionisme que ha portat una potència com els EUA a desmantellar aquest potencial científic", va assenyalar el president. En aquest context, Catalunya fa un pas endavant. "El Catalonia Talent Brigde acollirà aquells científics que vegin amenaçada la seva llibertat acadèmica i investigadora als EUA", va remarcar Illa, que va llançar un missatge directe a aquests investigadors: "Si hi ha qui sent que no pot desenvolupar la seva tasca científica als EUA, pot venir a Catalunya".

"És molt preocupant que se censuri la investigació universitària, que es desmantellin les polítiques i departaments educatius, fins i tot programes contrastats de salut pública", va aprofundir Illa, abans d’insistir que Catalunya "estarà sempre a favor de la ciència com a motor de progrés" i que "cap aranzel, cap amenaça, ni cap frontera aturaran el talent científic que necessitem".

El programa Catalonia Talent Bridge comptarà amb la implicació de tot el sistema de coneixement català: les 12 universitats, els 42 centres d’investigació Cerca i les tres infraestructures científiques i tècniques singulars: el sincrotró Alba, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica.

Com ja va avançar EL PERIÓDICO diumenge, el pla tindrà dues línies estratègiques i diverses fases. Una primera línia, que oferirà places de feina i beques, estarà centrada a fitxar amb condicions competitives investigadors que ara són als EUA. El programa no només anirà dirigit a científics sèniors, sinó que també apuntarà a científics emergents, tant amb trajectòries consolidades com amb trajectòries incipients.

Aquesta primera línia d’acció forma part de la primera fase del projecte, que s’executarà aquest mateix any. De fet, un total de 26 científics s’incorporaran al llarg d’aquest 2025. La resta, fins als 78, es podran incorporar el 2026 i el 2027, marc temporal del Catalonia Talent Bridge.

¿Com es fitxarà aquest talent? A través de convocatòries extraordinàries de programes ja consolidats: ICREA, dirigit a investigadors sèniors amb trajectòries d’excel·lència; el Pla Serra Húnter, dirigit a professorat lector i premiat per universitats, i les beques Beatriu de Pinós, dirigides a investigadors postdoctorals amb alt potencial. A tots els interessats se’ls oferirà contractes competitius i plans d’acollida per facilitar la posada en marxa de les seves respectives investigacions. A més, tots ells es trobaran, remarca el Govern, amb "un ecosistema científic reconegut internacionalment i altament col·laboratiu".

En alerta per Trump

Notícies relacionades

La segona línia del pla, que formarà part d’una altra fase, posarà el focus en aquells investigadors que treballen a Catalunya però reben fons nord-americans. Davant la perspectiva de la disminució de la inversió dels EUA, el Govern buscarà vies per esquivar i compensar-ho des d’aquí.

Feia mesos que el Govern treballava en aquest pla i el va accelerar al febrer, després de comprovar el gir de les polítiques de Trump en ciència, que inclouen acomiadament de científics, beques cancel·lades, retallada de fons d’investigació, censura de determinades línies d’investigació, supressió de programes de salut pública i restriccions a la llibertat acadèmica. Es va veure llavors la necessitat "urgent" d’atraure aquest talent. En aquesta agilitat va influir la sensibilitat de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, amb una important trajectòria científica a l’esquena –professora d’investigació ICREA i líder del grup de Pluripotència per a la Regeneració d’Òrgans de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec)– és coneguda internacionalment pels seus treballs pioners en enginyeria de teixits i medicina regenerativa.