La mortalitat a les carreteres puja un 46% en el primer trimestre de l’any

Durant els tres primers mesos del 2025 s’han registrat 41 morts a les vies catalanes, davant els 28 de l’any passat, segons dades del SCT.

Accidente de tráfico mortal en la avenida Constitució de Castelldefels.

Accidente de tráfico mortal en la avenida Constitució de Castelldefels. / Policía Municipal de Castelldefels

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El 2025 ha començat de manera tràgica a les carreteres catalanes. En els tres primers mesos de l’any s’han registrat 41 morts en 39 accidents mortals produïts a la xarxa viària interurbana de Catalunya, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT). Aquestes xifres suposen un augment del 46,6% respecte al mateix període de l’any passat, quan de gener a març van morir 28 persones en 27 sinistres mortals.

Aquestes xifres de morts en sinistres viaris són les pitjors dels últims anys a Catalunya: n’hi va haver 34 el 2023 i 32 el 2022. De moment, les carreteres catalanes on es registren la majoria de víctimes mortals són la C-58 (amb cinc) i l’AP-7 (amb quatre), mentre que en altres vies com la C-25, l’A-2, la C-16, la C-14 i l’N-2 n’hi ha hagut dos a cada una. Precisament, la consellera d’Interior, Núria Parlon, compareixerà avui al Parlament per anunciar les mesures que impulsa el seu departament per reduir la sinistralitat viària i les retencions de trànsit.

Dels 41 morts en sinistres viaris, gairebé la meitat són dels denominats col·lectius vulnerables a les carreteres, en concret 12 motoristes (davant els 8 del primer trimestre de l’any passat), 4 vianants (2) i tres ciclistes (cap), mentre que els altres morts viatjaven en turismes (16), furgoneta (3) i camió (3).

Segons les dades del SCT, durant aquest mes de març hi ha hagut 19 morts, set d’aquests el cap de setmana de Carnaval, un dels més tràgics que es recorden a les carreteres catalanes en els últims anys.

Més homes que dones

Malgrat l’augment de la mortalitat viària durant aquest primer trimestre, la xifra d’accidents amb víctimes –morts o ferits– ha anat a la baixa: en van ser 1.882 entre gener i març del 2024 i ara n’han sigut 1.741. També hi ha hagut un descens en les xifres de ferits greus, ja que aquest any se n’han comptabilitzat 154 quan el 2024 en van ser quatre més.

Les carreteres de Barcelona i Tarragona han concentrat 35 de les 41 víctimes mortals (85%). En el cas de Barcelona, 22 persones han perdut la vida a les carreteres, 9 més que l’any 2024. En aquesta demarcació han mort 8 dels 12 motoristes.

Un 80% dels morts a les carreteres catalanes aquest any són homes (33) mentre que també hi ha més homes que dones en els 154 ferits greus (115 per 39 dones). El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, va destacar que del total de morts, 18 tenien menys de 35 anys, quan l’any passat la tendència era de més grans de 55. En concret, aquest any hi hagut 9 morts de 15 a 24 anys i 8 de 25 a 34 anys. Així mateix, la franja de 55 a 64 anys acumula també 8 víctimes mortals.

Notícies relacionades

Trànsit urgeix motoristes, vianants i ciclistes a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i la resta de conductors, respecte i prudència per reduir les víctimes d’aquests col·lectius.

Quant a la tipologia d’accidents, dels 39 sinistres mortals, 10 van ser accidents simples, 9 xocs frontals, 6 col·lisions laterals, 5 encastaments i 4 atropellaments. En aquest sentit, s’han incrementat les sortides de via i pugen lleugerament els xocs frontals respecte al 2024 (de 7 a 9). De tots els morts, en vint casos els accidents s’han registrat en cap de setmana, dia festiu o vigília de dia festiu.