Interior

Trànsit avisarà amb IA de les congestions a l’AP-7 perquè es busquin rutes alternatives

La velocitat variable es començarà a aplicar a la C-58 l’any que ve i el projecte per a l’AP-7 es tindrà aquest any

El mapa dels punts negres de l’AP-7 i els dies amb més incidències

Colas en la AP7

Colas en la AP7 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El Servei Català de Trànsit té previst aquest any tenir preparat el projecte de velocitat variable a l’AP-7 per evitar col·lapses de trànsit. Per això, s’aplicarà al llarg de 150 quilòmetres entre Maçanet de la Selva (Girona) i el Vendrell (Tarragona) per escalonar la circulació i mitigar les retencions que es produeixen entre Santa Perpètua i Barberà. La velocitat variable podrà fer baixar la circulació fins als 60 km/h i s’utilitzarà la intel·ligència artificial (IA) per regular-la.

A més, Trànsit vol ubicar plafons a les vies que es relacionen amb l’AP-7 perquè els conductors puguin rebre informació en temps real sobre si es pot entrar o no en aquella autopista segons el volum de trànsit que hi hagi en aquell moment. Aquests plafons, que seran controlats per sistemes predictius d’IA, recomanaran rutes alternatives i podran avisar de congestions o rebaixar la velocitat per fer un flux constant de vehicles.

En una intervenció al Parlament, la consellera d’Interior, Núria Parlon, ha remarcat que el sistema pretén «minimitzar les retencions» i que els plafons informaran dels riscos d’accidents que hi ha a l’entrada de l’autopista. Trànsit pretén que el contingut dels avisos sigui «incisiu» amb els conductors. 

La consellera també ha afegit que es volen ordenar els fluxos de trànsit entre Mollet del Vallès i el Papiol, millorar els nusos de comunicació i evitar els col·lapses circulatoris. Aquesta velocitat variable serà una de les intervencions del Departament d’Interior per abaixar la sinistralitat a l’AP-7, tot i que no l’única. 

Divisió de carrils a Barberà

També es vol dividir alguns trams amb carrils específics de sortida en zones saturades, així com posar més radars, per controlar la velocitat variable, i càmeres de control. Algunes d’aquestes càmeres, gestionades per IA, poden localitzar infractors que condueixin sense cinturó o parlant pel telèfon mòbil. Trànsit ha destacat que s’ha de fer una revisió de la fibra òptica instal·lada a l’AP-7 entre els punts quilomètrics 70 i 230 per gestionar millor la velocitat variable

Trànsit també posarà un sistema en el tram de 10 quilòmetres més conflictiu de l’AP-7 per ordenar i separar els carrils de sortida més llargs. Des de Santa Perpètua es podrien dividir els carrils de l’autopista que hi ha fins a Barberà perquè els conductors dels dos carrils de l’esquerra segueixin per l’autopista en direcció Tarragona i els de la dreta surtin per la C-58 cap al Vallès. Aquesta mesura podria estar llesta els pròxims mesos.

Velocitat variable a la C-58

Des del 2012 que no s’instal·la velocitat variable a Catalunya, tal com ha recordat la consellera Núria Parlon al Parlament. L’any vinent estarà a la C-58 després que s’estiguin col·locant els pòrtics per portar els plafons que modularan aquesta circulació en aquesta carretera. Es pretén millorar la circulació a l’entrada a Barcelona des de Sant Quirze i es posaran radars per controlar la velocitat. Des de començament d’any aquesta via ha registrat cinc víctimes mortals.

Núria Parlon ha desgranat l’estratègia que posaran en marxa per acabar amb la sinistralitat dispersa a la xarxa viària catalana. Ha anunciat que es compraran sis carros radar més (ara n’hi ha quatre) i un altre helicòpter per vigilar els 1.100 quilòmetres amb la gairebé totalitat de problemes d’accidents i col·lapses. A més, es vol incidir a acabar amb els excessos de velocitat amb radars i campanyes específiques.

La consellera ha anunciat que es prohibiran els avançaments de camions a la zona de l’Ebre després de descobrir uns 400 infractors en els últims mesos. A més, es pretén millorar les vies secundàries, amb un asfaltat que alerti si envaeixes el sentit contrari.

Notícies relacionades

Seguint el model austríac, Trànsit vol pintar les carreteres més utilitzades pels motoristes els caps de setmana amb un traçat llarg que els orienti en el recorregut per evitar sortides de via o invasió del carril contrari. D’aquesta manera, es pretén evitar els accidents dels motoristes, ja que han augmentat els sinistres mortals d’aquests vehicles en els últims mesos.

Una altra actuació és que les caixes de radars, controlades per IA, ubicades en carreteres per on passen els ciclistes s’activin quan circulin aquests vehicles i el plafó alerti la resta de conductors de la via. Parlon també ha anunciat la instal·lació de 10 punts que informin els conductors de la presència de fauna salvatge a la via (actualment n’hi ha dos en funcionament), així com actuacions específiques per acabar amb l’atropellament de vianants en autopistes o carreteres d’alta capacitat (aquest any se n’ha registrat un) i reduir la sinistralitat per xoc frontal entre vehicles.