Seguretat viària

Catalunya multarà els camions que avancin a la zona de l’Ebre de l’AP-7

Dues càmeres en fase de proves han detectat 400 infraccions diàries en el tram entre Calafat i Ulldecona. Trànsit recorrerà a la IA per alertar els conductors d’incidències en aquesta autopista.

Trànsit prepara diverses mesures per evitar els accidents amb vehicles pesants

Catalunya multarà els camions que avancin a la zona de l’Ebre de l’AP-7
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La consellera d’Interior, Núria Parlon, va comparèixer ahir al Parlament per explicar l’estratègia de seguretat viària del Govern, un dia després que transcendís que la mortalitat a les carreteres catalanes es va disparar un 46% en el primer trimestre de l’any, amb un tràgic balanç de 41 morts. Una de les novetats d’aquesta estratègia passa per augmentar els controls per acabar amb els avançaments de camions a la zona de l’Ebre (comarques de Tarragona) de l’AP-7.

Aquests vehicles de transport de mercaderies ja tenen prohibit avançar, no obstant continuen fent-ho: els Mossos enxampen 400 infractors diaris. Per millorar la seguretat a l’AP-7, el Govern també implantarà la velocitat variable i recorrerà a la intel·ligència artificial per advertir d’incidències els conductors perquè puguin prendre rutes alternatives.

En els últims dos mesos s’ha instal·lat en el tram entre Calafat (Baix Ebre) i Ulldecona (Montsià), en fase de proves, un sistema de detecció d’avançaments de camions, que estan prohibits en aquest tram concret, de dos carrils. Allà, les dues càmeres del Servei Català de Trànsit registren 400 incompliments diaris. Per això, la intenció ara, i així ho va anunciar Parlon, és iniciar el procés sancionador després d’identificar els infractors. Fins ara no se’ls multava.

Trànsit pretén estendre aquest sistema que ara està en fase de proves a més punts de l’AP-7 en els quals hi hagi dos carrils de circulació. I és que els camions estan implicats en el 40% dels accidents amb víctimes a l’AP-7.

Parlon va recordar que les restriccions de circulació dels vehicles pesants en aquesta autopista, en dies i hores concretes, tenen el suport del sector de transportistes per "minimitzar els riscos associats" quan van per la mateixa via camions i turismes. No obstant, la consellera considera que el "repte" de Trànsit passa per reforçar les restriccions per aconseguir "una aplicació més efectiva i contundent" de la normativa però adaptat a les "necessitats reals del trànsit i el transport".

El Servei Català de Trànsit té posat el focus en l’AP-7, una de les vies amb més sinistralitat de Catalunya. Aquest any tindrà preparat el projecte de velocitat variable a l’AP-7 per evitar col·lapses de trànsit. S’aplicarà al llarg de 150 quilòmetres entre Maçanet de la Selva i el Vendrell (Baix Penedès) per escalonar la circulació i mitigar les retencions que es produeixen entre Santa Perpètua i Barberà (totes dues al Vallès Occidental). La mesura, que es regularà amb IA, podrà fer reduir la velocitat fins als 60 km/h. Tot i que Trànsit va destacar que s’ha de fer una revisió de la fibra òptica instal·lada a l’AP-7 entre els punts quilomètrics 70 i 230 per gestionar millor la velocitat variable.

Panells a les entrades

Notícies relacionades

Un altre punt de millora seran els panells informatius que s’ubicaran en totes les vies que connecten amb l’AP-7 perquè els conductors puguin rebre informació en temps real sobre si es pot entrar o no en aquesta autopista, en funció del volum de trànsit o incidències que hi hagi en aquell moment. Aquests panells, que seran controlats per sistemes predictius d’IA, avisaran de retencions i recomanaran rutes alternatives. La consellera Parlon va remarcar que el sistema pretén "minimitzar les retencions" i que el contingut dels avisos sigui "incisiu" amb els conductors.

Una altra mesura, el projecte de la qual es preveu que estigui a punt en el segon semestre d’aquest any és aplicar en el tram central més conflictiu de l’AP-7, des de Santa Perpètua de Mogoda fins a Barberà del Vallès, un sistema per ordenar i separar els fluxos amb carrils de sortida més llargs.