Avenços mèdics

El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions

El centre es consolida com a referent de teràpies CAR-T públiques després de tractar més de 500 pacients en els últims vuit anys.

La immunoteràpia CAR-7 modifica genèticament els limfòcits T del pacient

El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un total de 502 pacients s’han tractat des del 2017 amb alguna immunoteràpia CAR-T pròpia de l’Hospital Clínic de Barcelona per tractar la leucèmia aguda limfoblàstica, el mieloma múltiple o el limfoma, que són tres tipus de càncers hematològics. Tots aquests pacients estaven en una fase molt avançada de la seva malaltia i no els quedaven ja més opcions terapèutiques. Més de la meitat d’ells han vist com el seu càncer remetia de manera completa. Arreu del món s’han tractat uns 38.000 pacients amb alguna teràpia CAR-T comercial. Dels 502 pacients tractats amb alguna CAR-T pública del Cínic (hospital que lidera la producció i tractament estatals), un 70% procedien d’altres hospitals d’Espanya.

El Clínic té quatre CAR-T acadèmics (és a dir, que han sigut produïts pel mateix hospital, a diferència dels comercials, que són els fabricats per la indústria farmacèutica), dos d’aquests ja aprovats i finançats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). "Aquest és un model únic al món: podem produir CAR-T, són eficaços i el sistema de salut els finança", va assenyalar ahir Álvaro Urbano-Ispizua, coordinador del Programa CAR-T del Clínic-Idibaps i cap del grup Trasplantaments de Progenitors Hematopoètics de l’Idibaps. El Clínic va fer una roda de premsa per presentar aquestes xifres, que considera que són tota una "fita". L’accessibilitat a aquestes teràpies encara és molt limitada: un 6% als països industrialitzats.

La immunoteràpia, que actua sobre el sistema immunitari del pacient oncològic, és ara com ara el més revolucionari en el tractament del càncer. Hi ha molts tipus d’immunoteràpia i una d’aquestes és la teràpia cel·lular CAR-T. El terme CAR respon a les sigles angleses de receptor d’antigen quimèric. Quan aquesta teràpia, com és el cas, es porta a terme als limfòcits T (unes cèl·lules del sistema immunitari, a la sang), llavors passa a denominar-se CAR-T. Consisteix a modificar genèticament els limfòcits T després d’extreure sang al malalt, perquè actuïn contra el càncer.

Els CAR-T del Clínic aprovats per l’AEMPS com a medicaments de teràpia avançada de fabricació no industrial són l’ARI-0001 (per a la leucèmia limfoblàstica aguda) i l’ARI-0002h (mieloma múltiple).

Autorització a la UE

Notícies relacionades

El pròxim pas és mirar d’aconseguir també l’aprovació per part de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que ja ha considerat com a "prioritari" l’ARI-0001. Però, a més, el Clínic està avançant amb l’ARI-0003 (una CAR-T dual, que ataca dues dianes diferents) i amb l’ARI-0007, per a un tipus concret de leucèmia limfoblàstica. Alhora, està desenvolupant una CAR-T per a un tipus de càncer de mama (el de HER2), ja que aquestes teràpies també han mostrat la seva efectivitat en tumors sòlids i fins i tot en malalties més enllà del càncer, com el lupus.

El nom d’ARI és en honor a Ariadna Benedé, una pacient amb leucèmia que va arribar al Clínic el 2016 i que va iniciar un projecte de mecenatge perquè l’hospital pogués desenvolupar aquesta teràpia que ja s’estava fabricant als EUA. Desafortunadament, ella no es va poder beneficiar del tractament i va morir l’any següent.