Seguretat a Catalunya
Els Mossos llancen el pla Kanpai, que estén el model contra la multireincidència de Barcelona a tota l'àrea metropolitana
La pressió policial al centre de Barcelona ha provocat que alguns delinqüents "busquin oportunitats" en municipis dels voltants

Els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra donen per "amortitzat" el conegut com a pla d'acció Tremall contra la multireincidència, en vigor des de juny de 2020. A partir d'aquesta setmana, la policia catalana comença a implantar una nova versió en la lluita contra aquest tipus de delinqüència: el pla Kanpai.
D'aquesta manera, la lluita contra aquesta multireincidència surt de Barcelona i s'estendrà a tota l'àrea metropolitana en accions coordinades per totes les àrees regionals policials, ja que abans cada comissaria liderava la lluita contra aquesta criminalitat específica de la seva zona. Els Mossos han notat com la pressió policial al centre de la ciutat ha provocat que alguns delinqüents "busquin oportunitats" en municipis dels voltants, com per exemple, a L'Hospitalet quan se celebren les fires. El 2024, només a la capital catalana la policia va detenir 452 lladres multireincidents que acumulaven un total de 3.600 detencions per 9.114 delictes.
El pla posa el focus fora de Barcelona per combatre als delinqüents que s'han traslladat a d'altres ciutats fugint de la pressió policial a la capital
Segons dades dels Mossos, actualment els robatoris i furts es cometen en un 42% a Barcelona, en un 30% a la via pública i un 23% en transports. Per això centraran la seva atenció en aquests àmbits. I per això, es comptarà amb efectius de diverses unitats, com la Brimo o els ARRO, que estaran presents juntament amb altres equips en els controls que es facin al carrer i en els registres de locals en els quals solen reunir-se els lladres multireincidents. L'objectiu és "saturar" l'espai públic amb agents d'uniformes i de paisà.
També augmentarà la presència policial en el transport públic per acabar amb els carteristes. I a més el pla s'estendrà a l'aeroport de Barcelona, ja que la policia ha detectat que hi ha delinqüents que seleccionen una víctima a l'estació de Sants i la segueixen fins a l'aeroport per prendre-li allà objectes de valor.
Tot i això, per a aquest pla els responsables de Mossos consideren "essencial" el treball que fan els operatius de paisà del Grup Regional de Delinqüència Urbana, coneguts com a "fures", ja que són els que s'encarreguen de la majoria de detencions de multireincidents patrullant les zones amb més concentració de persones. Si els agents uniformats tenen un efecte dissuasiu, els de paisà són els que 'cacen' el criminal quan va a actuar o quan ja ha comès el delicte.
En aquests operatius participaran efectius de Policia Nacional i de les policies locals de cadascun dels municipis, com la Guàrdia Urbana de Barcelona, la de Badalona i la de L'Hospitalet de Llobregat. Aquest nou pla Kanpai, que lidera l'intendent Antoni Rodríguez com a coordinador de projectes estratègics a la prefectura de Mossos, té com a objectiu "detenir millor" per acabar amb els multireincidents que s'han professionalitzat i viuen dels robatoris i furts.
Acabar amb la sensació d'impunitat
Per això, la policia durà a terme molts dispositius en diverses zones en les quals es concentren aquests delinqüents, com les turístiques, per acabar amb la sensació d'impunitat i amb la reiteració delictiva. Per aconseguir-ho hi haurà més controls i més registres i es reforçarà la prevenció i la intel·ligència policial per no només detenir els delinqüents en el moment en què van a actuar, sinó molt abans ja que amb la tasca d'investigació es pretén desarticular bandes organitzades.
Els Mossos es fixen en els lladres que més delinqueixen i actuaran en les seves zones habituals per acabar amb la sensació d'impunitat i reiteració delictiva
Per a una major efectivitat, el nou pla posarà focus especial en aquells delinqüents que més delinqueixen. S'estudiarà qui són, els seus perfils i la seva manera d'actuar per així "atacar més al que més delinqueix". En aquesta recopilació d'informació els Mossos comptaran amb les dades que ells generen, amb els d'altres cossos policials i amb l'Administració de Justícia. La coordinació i cooperació serà clau doncs. Actualment, un 80% de les detencions d'aquests multireincidents es produeixen en el moment en què van a actuar, mentre que la resta es produeixen després d'una investigació policial.
Un exemple d'aquesta cooperació seria l'actuació davant bandes itinerants que acudeixen a Barcelona atretes per certàmens i fires. Aquestes bandes solen venir d'altres parts d'Espanya o d'Europa i solen estar a la ciutat per poc temps. Els Mossos comptaran amb ajuda d'altres cossos policials, com Policia Nacional, per tractar d'identificar-los i detenir-los abans. Per a la policia catalana és fonamental acabar amb els delictes violents, com els robatoris, perquè són els que causen més afectació ciutadana.
Tipus de multireincident
El pla Kampai va més enllà de l'actuació policial i també vol implicar la judicatura i els serveis socials per treure els multireincidents dels carrers. Entre els delinqüents amb més antecedents hi ha diverses tipologies: els que actuen per necessitat, que venen d'entorns marginals o relacionats amb toxicomanies; els lladres que van pel seu compte i els que pertanyen a grups organitzats. Els tres generen inseguretat però la forma de combatre'ls no és la mateixa. És per això que la policia vol actuar segons la casuística de cada lladre. Al primer grup, per exemple, se'ls hauria de poder oferir alternatives a la criminalitat. I aquí entrarien, per exemple, els serveis socials. La policia vol incidir també en aquelles xarxes que capten estrangers sense papers als quals obliguen a delinquir.
Propostes a la justícia
Notícies relacionadesEls Mossos són conscients de les limitacions que té el sistema, tant a nivell legislatiu com judicial, per aplicar penes per aquest tipus de furts. I és que a vegades als delinqüents els surt més a compte pagar multes o, tot i ser detinguts, seguir robant, ja que el judici arriba mesos més tard i la sentència adquireix fermesa quan ja han passat anys. Per això, el pla explora proposar càstigs més punitius a la multireincidència professionalitzada, com passa en altres països europeus, així com agilitzar el sistema judicial perquè no passi molt temps entre la detenció i la condemna. La policia s'ha obert a col·laborar amb jutges i fiscals per agilitzar els judicis contra multireincidents i després fer complir les condemnes, quan no siguin de presó, controlant que es compleixin altres mesures com llibertat vigilada.
Una altra opció passaria perquè els propis agents poguessin cobrar, gairebé al moment, les sancions per cometre aquests delictes, quan se'ls enxampi in fraganti, que el lladre torni el robat o indemnitzi la víctima.
Barcelona Policia local Policia Nacional Aeroport de Barcelona Metro Transport públic Robatoris Mossos d'Esquadra Delinqüència AMB ( Àrea Metropolitana de Barcelona )
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- EL DERROTAT Del penal de Julián Álvarez al xandall gris de Simeone
- Represàlia La Xina imposarà aranzels del 34% a totes les importacions dels EUA a partir del 10 d'abril
- Nou estudi La ciència avala els «esportistes de capde»: 30 minuts setmanals d’exercici podrien ser suficients
- Infecció de transmissió sexual Salut llançarà campanyes a les xarxes socials perquè uns 150.000 homes de fins a 18 anys es vacunin del papil·loma humà
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Mones de Pasqua Jordi Roca torna a sorprendre amb una mona de pasqua per als més 'gamers'