El marcapassos més petit té la mida d’un gra d’arròs
El dispositiu, dissenyat per a nounats, és capaç d’autodissoldre’s quan ja no és útil i es pot implantar amb una simple injecció.

Un equip d’investigadors de la Universitat Northwestern (EUA) van anunciar la creació del "marcapassos més petit del món": un dispositiu més petit que un gra d’arròs i, sobretot, implantable mitjançant tècniques mínimament invasives com una simple injecció.
Segons expliquen els seus creadors, aquest aparell ha sigut dissenyat per dissoldre’s completament al cos una vegada ja no sigui útil. "Aquest marcapassos està especialment pensat per als fràgils cors dels nounats amb defectes cardíacs congènits, tot i que també es podrien plantejar implantar-ne alguns en adults per ajudar en el maneig d’arrítmies complexes", afirma John A. Rogers, l’enginyer que hi ha darrere d’aquesta gesta mèdica.
El dispositiu, presentat ahir en un article de la revista científica Nature, tot just mesura 1,8 mm x 3,5 mm x 1 mm, té una autonomia de 20 dies i, a diferència dels seus homòlegs tradicionals, no requereix cables. Segons relaten els seus creadors, aquest aparell incorpora un conjunt d’elèctrodes i, a més, s’acobla amb un dispositiu extern que es col·loca sobre el pit del pacient. El seu funcionament és tan senzill com fascinant. I és que resulta que quan el marcapassos s’implanta al cos, els fluids corporals actuen com uns electròlits i creen una bateria. Paral·lelament, el dispositiu extern monitoritza el batec cardíac i quan detecta una arrítmia envia una llum infraroja per activar el batec artificial del marcapassos.
Notícies relacionadesLa creació d’un dispositiu tan petit respon a una necessitat clínica. "Al reduir la mida del dispositiu, en simplifiquem la implantació, reduïm el trauma i el risc per al pacient, i eliminem la necessitat d’una cirurgia addicional per retirar-lo", va afirmar Rogers després de la presentació d’aquest aparell, que, segons va explicar, està específicament pensat per a aquest 1% de nens que neixen amb defectes congènits i que requereixen una intervenció per sobreviure. "La bona notícia és que la majoria de pacients pediàtrics només necessiten un marcapassos temporal i en uns set dies el cor sol recuperar-se per si sol. Amb aquest diminut marcapassos podem ajudar en la recuperació del cor de la forma menys invasiva possible i sense necessitat de cirurgies addicionals per retirar-lo", afirma l’enginyer biomèdic.
Per ara, el dispositiu ha demostrat la seva eficàcia tant en models animals (rates, porcs i gossos), així com en cors humans de donants morts..
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada