Quatre hores aturats en un tren: l'odissea dels viatgers d'un R11 de Rodalies a Girona

La caiguda d’un arbre sobre la catenària va deixar aïllat un comboi a l’altura de Sant Miquel de Fluvià i els passatgers van recórrer a taxis davant l’evidència que no hi havia ‘operació rescat’

Quatre hores aturats en un tren: l'odissea dels viatgers d'un R11 de Rodalies a Girona
2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un mal dissabte, amb fred i un vent endimoniat. La inclemència, per sort, amb prou feines es percep des de dins del tren. Fins que es produeix una desgràcia: cau un arbre sobre la catenària i es talla l’alimentació elèctrica. Són coses que passen a Rodalies. El comboi s’atura al ralentí. Els viatgers es miren i s’encongeixen d’espatlles. Passen les hores, ningú ve a buscar-los i comença a regnar una certa inquietud. Va passar el 29 de març a l’altura de Sant Miquel de Fluvià, i els usuaris anaven a bord d’un R11 que havia sortit amb destí a Girona des de Figueres cap a la 14.45 hores. Un dels passatgers, perquè es facin una idea, tenia previst arribar al seu destí cap a les 15.30 hores. Va entrar a casa poc abans de les deu de la nit, com si hagués anat i tornat a Madrid amb l’AVE.

Al caure l’alimentació elèctrica de la infraestructura, el tren es va quedar sense llum, sense aire condicionat i sense megafonia. El maquinista no podia informar els passatgers si no era abandonant la cabina i parlant cara a cara amb el passatge. Va passar una hora. Van passar dues hores. Van passar tres hores. Se’ls va fer fins i tot de nit. A fora, relaten els viatgers, unes "tremendes ratxes de vent" que no convidaven a sortir. Ningú ho va fer.

El conductor finalment va sortir del seu habitacle i els va convidar, si ho creien convenient, a abandonar el tren, tenint en compte que la incidència quedava a una certa distància i no hi havia perill. En primera instància s’hi van negar, potser esperançats que algú vingués a buscar-los. A l’intuir que no hi havia operació rescat a la vista, van decidir organitzar-se i van començar a contractar taxis. Va ser així com molts van prosseguir el seu viatge fins a Girona.

¿Falten busos?

Mentre això passava, Renfe implementava un pla alternatiu de transport per carretera. Però potser per ser dissabte a la tarda, l’operador no va poder fer front a la demanda real, tal com van exhibir alguns afectats a través de les xarxes socials. Un d’ells, passades les 18.00 hores, es queixava que tan sols hi havia un autobús per a diversos centenars de persones. D’altres compartien, ja entrada la nit, similars arguments amb vídeos des de l’estació de trens de Girona.

Notícies relacionades

A aquella hora, els viatgers de l’R11 de Sant Miquel de Fluvià seguien encara a l’interior del tren. Els havien informat que Renfe ja estava advertida de la seva situació i que vindrien busos a buscar-los. Però no venia ningú i els taxis i els cotxes particulars anaven desfilant. "No teníem menjar ni aigua, i al tren hi havia gent gran i nens", relaten els afectats.

Si s’ho pregunten, un bus sí que va arribar finalment fins al lloc en el qual s’havia aturat, unes quatre hores abans, un dels trens de l’R11. Va tenir molt poc feina: la gran majoria del passatge ja s’havia buscat la vida. Una portaveu de Renfe explica que la causa d’aquest retard no està clara. Dos busos sol·licitats sí que van arribar al seu destí, però aquest tercer... En qualsevol cas, l’operador "lamenta els fets": "Demanem disculpes als usuaris afectats". Fonts públiques coneixedores del succés confirmen a aquest diari que el Govern no va ser informat de la dissort d’aquests viatgers fins a passades unes quatre hores.