Nou estudi
La ciència avala els «esportistes de capde»: 30 minuts setmanals d’exercici podrien ser suficients
Mitja hora d’activitat física intensa redueix substancialment el risc de demència o mort prematura, revela una revisió d’estudis
Els metges de capçalera receptaran exercici físic a Catalunya

No és notícia que l’exercici físic millori la salut, però sí que fins i tot en un temps reduït els beneficis siguin substancials. La prestigiosa revista mèdica ‘The Lancet’ acaba de publicar una revisió dels mecanismes neuroprotectors de l'exercici, i conclou que uns 30 minuts per setmana d’activitat física intensa serien suficients per reduir substancialment el risc de demència o mort prematura.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que tots els adults realitzin almenys una hora i mitja d’activitat aeròbica d’intensitat moderada o 75 minuts d’activitat aeròbica d’intensitat vigorosa per setmana. Malgrat això, entre el 70 i el 90% de la població mundial no compleix aquestes pautes. No obstant, estudis a gran escala apunten que mitja hora per setmana d’activitat física d’alta intensitat redueix aproximadament el 40% del risc de mortalitat per totes les causes i baixa entre el 30% i el 40% del risc de desenvolupar demència o morir per aquesta.
Els investigadors de l’estudi a ‘The Lancet’, adscrits majoritàriament a la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia i a l’Hospital Universitari de San Olaf (Trondheim, Noruega), es van proposar investigar per què els estils de vida sedentaris i poc saludables acceleren l’envelliment cerebral, mentre que l’activitat física regular, una alta capacitat cardiorespiratòria, o una combinació de totes dues, poden mitigar el deteriorament cognitiu i reduir el risc de demència. Per això van explorar els mecanismes neuroprotectors de l’exercici de resistència i la importància de la capacitat cardiorespiratòria per promoure un envelliment cerebral saludable.
«Les troballes clau mostren com la capacitat cardiorespiratòria media els efectes neuroprotectors de l’exercici a través de mecanismes com la millora del flux sanguini cerebral, la reducció de la inflamació i l’augment de la neuroplasticitat», assenyala l’estudi, la primera autora de la qual és la investigadora Atefe R. Tari.
Happy to share our latest publication in @TheLancet exploring the neuroprotective mechanisms of endurance exercise and highlighting the role of cardiorespiratory fitness in healthy brain ageing.https://t.co/JTRPowzkFR@UWisloff @CERG_NTNU@NTNU @UQ_News@QldBrainInst
— Atefe R. Tari (@AtefeTari ) April 1, 2025
També van estudiar el paper de les màquines, unes biomolècules (hormones, metabòlits, proteïnes, lípids i àcids nucleics) que allibera el cos durant l’exercici: beneficien l’equilibri metabòlic i contraresten la inflamació. L’exercici moderat regular millora, a més, la diversitat, estabilitat i funció de la microbiota intestinal, promovent la salut metabòlica i cognitiva.
«Guerrers de capde»
Un altre estudi, publicat aquesta setmana conclou que fins i tot l’activitat física concentrada en dos dies –cosa que els autors van denominar «weekend warriors», «guerrers de cap de setmana»– es va associar amb un impacte favorable significatiu en la mortalitat per totes les causes, la mortalitat cardiovascular i la mortalitat per càncer.
Aquesta investigació, realitzada per epidemiòlegs de la Universitat Mèdica del Sud (Guangdong, Xina), i publicada per la «Revista de l’Associació Nord-Americana del Cor» (JAHA),va seguir durant 8 anys 90.000 individus del Biobanc del Regne Unit dividits en tres grups segons el seu patró d’activitat física: inactius, actius de cap de setmana i actius regularment. No es va observar una diferència perceptible en el risc de mortalitat entre el grup actiu regular i el grup actiu de cap de setmana.
Notícies relacionadesEls investigadors van concloure que la pràctica d’activitat física concentrada en un o dos dies (els «guerrers de cap de setmana») es va vincular amb una reducció del risc de mortalitat similar a la que proporciona una activitat més repartida durant la setmana.
Sens dubte, el que recomanen tots els especialistes, amb l’OMS al capdavant, és l’exercici físic regular com a hàbit adaptat a la rutina diària, però concentrar l’activitat en el cap de setmana també aporta beneficis per a la salut gens menyspreables.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Sis hores d’‘oblit’ El Govern va dubtar de Renfe i va demanar a un alcalde que comprovés si hi havia un tren de Rodalies amb passatgers abandonat a Sant Miquel de Fluvià
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- La ‘ghiblimania’ desfermada per ChatGPT escalfa el Còmic Barcelona: "Sense els nostres dibuixos, la IA no és res"