Sis hores d’‘oblit’
El Govern va dubtar de Renfe i va demanar a un alcalde que comprovés si hi havia un tren de Rodalies amb passatgers abandonat a Sant Miquel de Fluvià
La consellera Paneque, a la qual l’operadora li havia dit que tot anava bé, va trucar al regidor del poble, que va certificar que els usuaris d’un comboi de l’R11 feia tota la tarda de dissabte esperant que algú anés a atendre'ls
Quatre hores aturats en un tren: la calamitat dels viatgers d’un R11 de Rodalies a Girona

El árbol caído sobre a catenaria, en Sant Miquel de Fluvià, el pasado sábado /
EL PERIÓDICO els explicava dimecres la història d’un tren que es va passar tota una tarda abandonat per una avaria en la línia R11 de Rodalies. Aquella crònica, no obstant, es va quedar curta... Avui, la versió estesa. Va passar dissabte a l’altura de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà),cap a les 14.30 hores. La caiguda d’un arbre va deixar sense alimentació elèctrica la catenària i el comboi es va quedar sense energia. Dins, un munt de viatgers que van pujar a Figueres amb la idea d’arribar a Girona en uns 40 minuts.
Renfe va admetre dies després que hi va haver algun tipus de desajustament en la informació i que es va tardar molt a enviar un autobús al lloc. El que realment va passar és que va ser el Govern qui va advertir l’operador del desemparament d’aquest tren després de veure algunes queixes a les xarxes socials. La mateixa consellera de Territori, Sílvia Paneque, després que Renfe li assegurés que estava tot controlat, va trucar per telèfon a l’alcalde del municipi, Àngel Posas, per demanar-li un peculiar favor. «Em va agafar a casa amb les sabatilles posades, devien ser les vuit de la tarda de dissabte. Em va preguntar si podia anar a l’estació a comprovar si hi havia un tren amb gent dins», relata el regidor, en conversa amb aquest diari. Va agafar el cotxe i, efectivament, allà hi havia els viatgers, gairebé sis hores després.
«Alcalde, soc la consellera Paneque; ¿podria anar a comprovar si hi ha un tren de Rodalies amb passatgers abandonat a l’estació?»

Tasques d’extinció del petit incendi que va derivar en la caiguda d’un arbre a Sant Miquel de Fluvià /
L’alcalde hi va posar de part seva; no cada dia et truca un membre del Govern quan estàs al capdavant d’un poble de poc més de 800 habitants. Tampoc era una missió molt complicada; diguem que un tren no és precisament una agulla en un paller. A l’arribar a l’estació es va trobar el comboi, inert, estacionat en una via secundària. No gaire lluny va poder veure com el personal d’Adif, l’empresa pública que s’encarrega del manteniment de la infraestructura, treballava en la reparació de l’avaria. «L’arbre era molt gran i a més el contacte amb la catenària va provocar un petit incendi». És una zona molt rocosa, relata Posas, amb la qual cosa aquest immens pi va acabar cedint davant la impossibilitat d’arrelar com cal.
Els 12 del patíbul
Era un dia de molt vent, d’un temps endimoniat. Si tenen al cap les pel·lícules de desastres naturals, sempre hi ha un moment en què els ciutadans surten tímidament dels seus caus quan algú ve a salvar-los. Aquest redemptor era l’alcalde de Sant Miquel de Fluvià. A l’interior del tren quedaven 12passatgers, a més del maquinista i una interventora. La immensa majoria del passatge ja havia marxat en taxis o amb familiars que van venir a buscar-los en el seu vehicle particular. Però no aquesta dotzena d’usuaris, a qui Posas va trobar «més resignats que emprenyats, segurament perquè ja eren moltes hores d’espera i ja havien passat per tots els estats emocionals possibles».

Usuaris de Rodalies /
L’alcalde va parlar primer amb els dos treballadors de Renfe, per als quals només té bones paraules. Li van explicar que havien estat trucant al centre de control cada 15 minuts per demanar que vingués unautobús. Sense sort. Els viatgers van confirmar els intents del maquinista, que passada una bona estona des de l’inici de la incidència, va decidir abandonar el seu habitacle i compartir l’espera amb ells.
«Estaven més resignats que emprenyats, segurament perquè ja eren moltes hores d’espera i ja havien passat per tots els estats emocionals possibles».
Alcalde de Sant Miquel de Fluvià
Els autobusos provisionals sí que van funcionar en ciutats com Figueres o Girona, però ningú va venir a Sant Miquel de Fluvià. L’alcalde va trucar a la consellera per confirmar-li la presència d’aquest tren fantasma. Devien ser les 20.30 hores. Mitja hora després, a les nou de la nit, i després de la corresponent bronca de Paneque als responsables de Renfe, que acaba d’estrenar nou director operatiu a Catalunya, un bus es va presentar al lloc. Havien passat més de sis hores des de l’avaria.
El jove maquinista
De les 14 persones , 12 volien anar a Girona i dos preferien tornar a Figueres perquè tots els plans de la jornada no tenien sentit. El conductor de l’autobús tenia poc marge de maniobra, així que l’alcalde va agafar els dos despenjats i els va portar en el seu propi cotxe perquè la resta poguessin partir cap a la capital provincial. Entre ells, el maquinista i la interventora, veïna de Calella (Maresme), que l’endemà havia de tornar a treballar a primera hora. Curiosament, un dels ‘hostes’ de Posas va resultar ser un jove maquinista de Renfe. Tota una prova de foc. Ja entrada la nit, cap a les deu, aquests viatgers que a les 14.30 hores sortien de Figueres, van poder arribar a la seva destinació. L’endemà, cadascú a la seva feina, però amb aquest vincle que ja queda per sempre; aquella llarga tarda en què van crear una dissortada família de viatgers de Rodalies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»