Nou rècord d’ossos al Pirineu amb 96 exemplars

Catalunya, on s’han detectat almenys la meitat dels animals, posarà en marxa una prova pilot per col·locar collars intel·ligents al bestiar.

Nou rècord d’ossos al Pirineu amb 96 exemplars
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La població d’os bru al Pirineu segueix una trajectòria positiva i bat un nou rècord. Segons assenyalen les dades més recents del Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru (GSTOP), el 2024 se’n van identificar 96 exemplars, 13 més que el 2023. Analitzar l’evolució del cens en funció de les fronteres autonòmiques o estatals no té gaire sentit, ja que els plantígrads es mouen lliurement. Però les dades situen a Catalunya 47 individus, entre els quals hi ha 21 femelles i 25 mascles, a banda d’un exemplar sense sexe identificat.

Un dels aspectes més destacats d’aquest creixement que es repeteix any rere any és l’augment de cries. Durant l’últim any van néixer 10 cadells d’os a Catalunya i 22 a tota la serralada. Les dades del rastreig, que es realitza meticulosament mitjançant l’anàlisi d’excrements, empremtes i observacions directes o registrades amb càmeres fotogràfiques, demostren l’èxit en la recuperació de l’espècie, que encara té cert marge per créixer. "Es tracta d’una població estable i clara", defineix Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals (Departament de Territori).

Observacions "oportunistes"

El 2024 es va documentar la mort o la desaparició de cinc ossos, la majoria dels quals eren subadults. No obstant, encara hi ha 13 exemplars que encara no han pogut ser albirats aquest any, però no per això es consideren desapareguts. En total, el 2024 es van revisar 1.853 trampes. En 348 es van obtenir resultats positius, és a dir, mostres de cabells i fotografia associada. Les altres dades procedeixen de les 250 "observacions oportunistes" realitzades, que es produeixen quan els agents rurals validen observacions, rastres (excrements o mostres de pèl) i empremtes.

Fa 20 anys, observar un os era gairebé impossible, mentre que en l’actualitat, tot i que continua sent poc probable perquè aquests animals defugen l’activitat humana, és relativament més fàcil. És per aquesta raó que la Generalitat assegura que redoblarà les mesures per aconseguir la coexistència entre l’os bru i la ramaderia. Malgrat que el Pirineu ja dona per assumida la presència del plantígrad, aquest equilibri segueix sent un dels desafiaments més grans en la conservació de l’espècie.

Notícies relacionades

En concret, el Govern proposa aplicar una prova pilot que inclou la col·locació de dispositius de geolocalització al bestiar equí i boví per millorar la vigilància. En els últims anys, ja s’ha desenvolupat l’estratègia d’agrupament de ramats i l’ús de gossos de protecció durant la nit. En total, més de 2.500 caps de bestiar han sigut protegits mitjançant aquestes estratègies, que també han rebut una inversió de gairebé 83.000 euros. A més, 49 instal·lacions apícoles han sigut equipades amb tancaments per evitar atacs.

Mentre la població d’aquesta espècie en perill d’extinció continua creixent, la clau per conservar-la és mantenir l’harmonia amb les activitats humanes. El balanç dels últims anys demostra que el nombre d’atacs a vaques o cavalls no creix al mateix ritme que els exemplars d’ossos, sinó que s’estabilitza, especialment en els territoris més habituats. El 2024 en van ser 17.

Temes:

Intel Govern