Educació a Catalunya

Les proves de competències bàsiques de primària i ESO arrenquen amb polèmica per l’ús d’ordinadors

Algunes direccions han demanat al Consell Superior d'Avaluacions que els permeti imprimir els enunciats per prescindir de les pantalles

Les escoles catalanes afronten el repte de les lectures a primària sense criteris unificats

Aula de una escuela catalana el primer día de este curso.

Aula de una escuela catalana el primer día de este curso. / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els alumnes catalans de sisè de primària i de quart d’ESO realitzaran aquesta setmana vinent les proves de competències bàsiques. Fa setmanes que els estudiants s’entrenen amb exàmens d’anys anteriors. El Departament d’Educació i FP sap que es juga molt amb aquestes proves, ja que uns bons resultats, o com a mínim una mica millors que els dels últims anys, donaria al tensat sistema educatiu català una mica d’aire.

«Ens obliguen a tenir els nens de sisè de primària tres dies tot el matí davant la pantalla»

Aquest any el debat sobre l’ús de les pantalles s’ha colat en les proves. Una de les màximes de l’anomenada digitalització responsable que defensa la conselleria és utilitzar les pantalles a l’aula només quan aportin un valor afegit. És a dir, per fer coses que no poden fer-se sense elles. Agafant-se a aquesta idea, d’absolut consens, direccions i famílies veuen un disbarat que les proves de competències bàsiques es facin amb l’ordinador. 

No és que les proves es resolguin a l’ordinador, és que és en pantalla on l’alumnat de sisè de primària –aquí es concentra el malestar– i quart d’ESO llegirà els enunciats. Les respostes les marcaran en paper. 

«Ens obliguen a tenir els nens de sisè de primària tres dies tot el matí davant la pantalla contradient les seves pròpies recomanacions», es queixen. 

Algunes direccions han demanat al Consell Superior d'Avaluacions que els permeti imprimir els enunciats per prescindir de les pantalles (recordem que la funció de l’ordinador és descarregar un pdf del Classroom i llegir). De moment, la resposta ha sigut que ho consultin amb el responsable de la seva zona.

El calendari

Amb aquest incògnita sobre la taula, els alumnes de sisè de primària faran les proves dilluns, dimarts i dimecres, els dies 7, 8 i 9 d’abril. Els de l’ESO les faran dijous i divendres, 10 i 11 d’abril.

L’avaluació d'expressió oral serà després de les vacances de Setmana Santa, del 5 al 20 de maig tant a sisè de primària com a quart d'ESO, i en tots dos cursos serà censal, és a dir, ho farà el conjunt de l'alumnat, després de les picabaralles polítiques que va generar aquesta prova anys enrere.

Les noves proves a meitat de cicle, a quart de primària i segon d’ESO, introduïdes amb la LOMLOE i que van començar a organitzar-se el curs passat, es realitzaran del 24 d’abril al 16 de maig tant a quart de primària com a segon d’ESO.

Termòmetre del sistema

Notícies relacionades

Aquestes proves busquen conèixer l’‘estat de salut’ del sistema educatiu català en diversos aspectes, tant per matèries com per centres. De fet, juntament amb els resultats, les escoles i instituts reben una gràfica en la qual veuen on és la mitjana catalana en cada matèria, on és la mitjana dels centres de la seva complexitat –no és el mateix comparar-se amb un centre amb un alumnat similar al teu que fer-ho amb un amb una realitat molt diferent– i on és el seu centre.

El curs passat, les primeres proves diagnòstiques a meitat de cicle a segon d’ESO confirmaven la punxada en Matemàtiques: el 44% de l’alumnat les va suspendre. I, en l’apartat de «connexions», saber relacionar els diferents aspectes de les Matemàtiques, la xifra de no aprovats s’elevava fins al 76,8%.