A Catalunya
Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
La xifra de terminals intervinguts a presos l’any passat va ser de 855
Confiscats 2.910 mòbils prohibits a les presons el 2023

Tenir un telèfon mòbil dins de la presó pot ser sancionat amb una infracció disciplinària greu. No obstant, en els últims temps han augmentat les intervencions d’aquest tipus de terminals a les presons catalanes fins a tal punt que el Departament de Justícia s’està plantejant posar inhibidors perquè els presos no puguin utilitzar-lo. I és que no únicament aconsegueixen introduir telèfons petits, sinó que se n’han trobat alguns de més grans amb connexió a internet.
Segons dades del Departament de Justícia, el 2024 es van confiscar a les presons catalanes i centres penitenciaris oberts 855 telèfons mòbils a presos, cosa que suposa una mitjana de 2,3 al dia. Es tracta d’unes xifres sensiblement inferiors a les 874 intervencions del 2023, però més elevada dels 740 del 2022. Entre gener i febrer d’aquest any s’han requisat 137 mòbils a interns.
La majoria de terminals es requisen a la presó de Quatre Camins, seguida de Mas d’Enric, Puig de les Basses, Brians 2 i Lledoners. Segons dades de Justícia entregades al Parlament, en els últims set anys s’han intervingut 4.563 mòbils en presons i centres penitenciaris oberts, unes xifres que es van disparar des de la pandèmia.
Després de conèixer-se aquestes xifres, l’associació de funcionaris de presons Marea Blava ha remarcat que «els telèfons mòbils a les presons s’han convertit en un greu problema i evidencia laxitud i la permeabilitat en qüestions de seguretat», i ha afegit que en els últims cinc anys «el nombre de requises ha crescut un 240%». A més, han destacat que l’any passat es va confiscar un telèfon per cada 10 interns ingressats a les presons. El 2024 hi va haver de mitjana 8.385 interns.
Malgrat que les dades del 2023 i el 2024 són semblants, per a l’entitat aquest «estancament no evita l’enorme preocupació que suposa aquest fenomen, perquè és representatiu de la vulnerabilitat dels centres. Un estancament que, d’altra banda, obliga a continuar preguntant-nos quin és el nombre real de dispositius mòbils en aquests moments en mans d’interns i sense cap tipus de control».
Notícies relacionadesMarea Blava recorda que tot tipus de comunicació que els interns realitzin amb l’exterior ha d’estar autoritzada expressament per les direccions dels centres, i detalla que els interns utilitzen els mòbils a la presó de manera «diversa», tot i que «molts d’aquests usos poden comportar la comissió de nous delictes», la majoria relacionats amb el tràfic de drogues.
Entre aquests hi hauria la introducció de substàncies estupefaents dins dels centres penitenciaris, extorsionar altres presos perquè els seus familiars portin droga a la presó, fer pagaments per tràfic i consum i trencar sentències judicials de protecció i no comunicació amb les víctimes, segons l’associació de funcionaris de les presons catalanes.
- Fátima Ofkir: "Els primers dies a la presó d’Oman tenia fins i tot por d’anar al lavabo"
- Nou pla viral Tardejos per a dones a Barcelona: plans per ballar lliurement sense sentir-te assetjada
- Queixa veïnal El barri litoral de Barcelona que tarda més d’una hora a arribar a la platja
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Si es reduís un 25% el malbaratament alimentari s’acabaria amb la desnutrició al món, segons confirma la Generalitat
- Reconstrucció de l'estadi Barcelona allarga el permís d'obres 24 hores al Camp Nou fins al 30 d'abril
- Prevenció de risc El Govern retira el decret de càmpings en zones inundables i n’elaborarà un de nou
- A Catalunya Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès