justícia

La nova presidenta del TSJC demana «respecte» a les sentències després de l’absolució d’Alves

Mercè Caso afirma que determinades crítiques als jutges poden debilitar l’Estat de dret 

La jutge progressista Mercè Caso, nova presidenta del TSJC

Mercè Caso.

Mercè Caso.

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercè Caso, a demanat «respecte a les decisions judicials» aquest dilluns en l’acte en què ha pres possessió del seu càrrec, dies després que l’alt tribunal català absolgués Dani Alves de la presumpta agressió sexual a una jove a la discoteca Sutton de Barcelona, una exculpació que ha suscitat una allau de crítiques fins i tot de membres del Govern de Pedro Sánchez.

«Som conscients que les nostres decisions de vegades són difícils d’entendre i de compartir, però el dret és un instrument tècnic que té regles complexes i de difícil interpretació. Tenim un sistema de recursos que garanteix la revisió de les nostres decisions. Però la crítica no pot comportar la falta de respecte envers les decisions judicials, perquè d’aquesta manera debilitem l’Estat de dret i menyspreem les institucions que el protegeixen», ha remarcat.

En el seu discurs i davant el ministre de Justícia Félix Bolaños i el president de la Generalitat, Salvador Illa, Caso ha insistit que «als jutges i jutgesses ens importen les persones que hi ha al darrere de cada conflicte i ens fan mal les seves ànsies i esperes. Però som professionals i la nostra funció és prendre decisions mitjançant l’aplicació de la llei», i ha afegit; «Acceptem la crítica perquè la nostra feina és un treball tècnic subjecte a regles en ocasions complexes, però a la crítica ha d’unir-se al respecte, perquè sense respecte es debilita l’Estat de dret i les institucions que el protegeixen».

Jutge progressista

Notícies relacionades

Caso, que substitueix Jesús María Barrientos, és una jutge progressista que pertany a Jutges i Jutgesses per a la Democràcia. Va néixer a Barcelona el 1964 i va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. Va ingressar a la carrera judicial el 1989 i va estar destinada al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Vilafranca del Penedès. Va ascendir magistrada el 1992, i va exercir als Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 6 de Mataró, en el penal número 12 de la capital catalana i al Jutjat de Primera Instància número 19 de Barcelona, especialitzat en família.

El 2007 va passar a situació de serveis especials com a lletrada del CGPJ i, en concret, com a professora de l’Àrea de Pràctiques Tutelades de l’Escola Judicial. Al cap de cinc anys, el 30 de juliol del 2012, va tornar a ocupar la plaça al jutjat de Barcelona que havia deixat. Entre el 2013 i el 2021 va ser nomenada jutge degana dels jutjats de Barcelona i, posteriorment, magistrada de l’Audiència de Barcelona en la Secció 12, especialitzada en família. La presidència del TSJC, amb un mandat de cinc anys, és important perquè no només té una funció governativa (s’encarrega de gestionar els recursos dels jutjats), sinó que també ha de presidir els judicis de la Sala Civil i Penal, que s’encarrega de jutjar, per exemple, els diputats del Parlament de Catalunya, que estan aforats.