Educació

Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès

L’alumnat de 15 anys s’enfrontarà entre abril i maig a l’examen internacional, que també avaluarà la competència digital

Les proves de competències bàsiques de primària i ESO arrenquen amb polèmica per l’ús d’ordinadors

A1-173643318.jpg

A1-173643318.jpg / ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Després del daltabaix de l’últim PISA ha arribat l’hora de la nova edició de l’examen educatiu internacional, una oportunitat per comprovar si l’alumnat de 15 anys remunta els mals resultats en matemàtiques i comprensió lectora. Del 31 de març al 16 de maig, els tècnics de l’OCDE desplegaran els tests als centres educatius escollits per sorteig. A tot Espanya en seran gairebé mil. L’examen –que es fa periòdicament a tot el món sempre a la primavera– ve amb dues novetats importants. Inclourà, per primera vegada, una avaluació opcional en llengües estrangeres, anglès en el cas d’Espanya. La prova mesurarà la comprensió lectora i l’expressió oral. A més, s’avaluarà la capacitat dels estudiants d’aprendre en un món digital i de resoldre problemes a través de dispositius digitals amb accés a internet.

L’any passat, entre abril i maig, es va realitzar una prova pilot amb 7.000 estudiants de 15 anys (la majoria, a 4t d’ESO) en 149 centres educatius de vuit comunitats, entre les quals hi havia Catalunya, Madrid i Euskadi. Després d’aquest estudi preliminar, del qual per ara no se n’han fet públics els resultats, ara se celebra l’estudi principal a tots els territoris i amb una mostra de desenes de milers d’alumnes.

La comunitat educativa confia que la radiografia de PISA 2025 sigui millor que l’anterior, que va revelar una baixada de nivell en matemàtiques i compressió lectora no només a Espanya, sinó pràcticament a tot el món. Especialment dolents van ser els resultats a Catalunya: 24 punts menys en matemàtiques (pràcticament un curs), 38 en comprensió lectora i 15 en ciències.

Davant la presència de l’anglès en les proves, els professors consultats per EL PERIÓDICO pronostiquen que la majoria dels alumnes estaran en el nivell mitjà i només un grapat estaran en l’alt. La responsabilitat no és tant del sistema educatiu –que també–, sinó de tota una cultura molt arrelada que no fomenta tant el contacte diari amb l’idioma estranger. «En altres països és impensable el que passa a Espanya, on veiem les pel·lícules doblades i no en versió original», apunta Paco Benítez, professor d’anglès en un institut de Castelló on, precisament, es realitzaran les proves PISA.

Anglès és una assignatura que acostuma a sortir ben parada a la selectivitat, examen a què s’enfronten els alumnes de 2n de batxillerat, dos anys més grans que els de PISA. L’any passat, la nota mitjana va ser de 7,07. No obstant això, els resultats de les competències bàsiques de 4t d’ESO (el mateix rang d’edat que PISA) no conviden especialment a l’entusiasme respecte a aquest idioma. Les de l’any passat –les noves s’estan fent precisament aquests dies– van revelar que gairebé el 20% tenen un nivell baix d’anglès i no arriben als coneixements mínims. Una mitjana que, com sempre, amaga realitats molt dispars. Si les notes es divideixen entre alumnes de centres privats-concertats i públics, els estudiants amb un mal nivell d’anglès baixen fins al 9,7% en els primers i pugen fins a un 25% en els segons.

Amb l’escola no n’hi ha prou

Docents i famílies són conscients que amb l’escola no és suficient per aprendre anglès de manera excel·lent. El pedagog i divulgador Gregorio Luri sempre recorda que, lamentablement, si uns pares volen que el seu fill domini l’idioma han de buscar formació extra fora de l’escola o institut. A Catalunya, per pal·liar aquest buit, el Departament d’Educació i FP posarà en marxa el curs que ve, el 2025-26, el programa ‘Shine’ (brillar en anglès), que busca potenciar l’aprenentatge de l’idioma.

«Anglès és una assignatura especial que requereix un esforç addicional i una pràctica externa, una cosa que no ofereix el sistema educatiu»

Paco Benítez, professor d’anglès

El professor Benítez, que exerceix de secretari de l’Observatori Crític de la Realitat Educativa (OCRE), explica que anglès és una assignatura especial i diferent de la resta que requereix un esforç addicional i una pràctica externa, una cosa que no ofereix actualment el sistema educatiu públic i que les famílies han de buscar fora, sempre que es puguin permetre aquest desemborsament econòmic. Benítez, que domina l’anglès perquè va viure tres anys als EUA, afegeix que a secundària és complicat trobar professors que siguin especialistes en la seva matèria i, a més, siguin bilingües. En aquestes condicions, l’aprenentatge dels alumnes és sempre molt millor.

Pare de dues filles de 3 i 5 anys, el professor de Castelló assegura que abans que naixessin va pensar a parlar-los sempre en anglès. «No ho vaig fer perquè al parc sempre hi havia famílies que em miraven una mica malament, com si jo fos un cretí. Ha passat el temps i, al final, he decidit parlar-los en anglès. Els estic fent un immens favor i m’és igual el que opini la gent».

«PISA demostrarà que la majoria de nanos està al nivell mitjà, però no a l’alt, que és l’exigit actualment per treballar en llocs de perfil professional»

Niccolo Del Monte, director general d’Education First España

Un recent informe d’Education First revela que el nivell d’anglès dels majors de 40 anys està estancat, però és superior al que tenen els joves d’entre 18 i 20. «Les noves generacions estan més exposades a l’anglès de la mà d’internet, però no estan rebent una formació estructurada prou sòlida a les escoles», assegura el director general de l’empresa privada d’educació internacional, Niccolo Del Monte. El seu pronòstic per a PISA és que hi haurà una aclaparadora presència d’alumnes en el nivell mitjà, però no en l’alt, que és l’«exigit actualment per treballar en llocs de perfil professional».

Poques hores

Notícies relacionades

Del Monte considera que l’anglès té poques hores en l’horari lectiu. L’especialista assegura que per parlar i entendre anglès només hi ha una via: la immersió. «Algunes famílies envien els seus fills a l’estranger a 4t d’ESO. Però hi ha dos problemes. Primer, l’econòmic, perquè parlem d’uns 18.000 euros a l’any. I un altre, no adonar-se que el teu fill necessita tenir una destresa molt alta amb l’idioma abans de fer una cosa així, perquè allà no estudiarà anglès, sinó moltes altres assignatures», conclou el directiu.

Segons la seva opinió, una manera interessant d’anar dominant l’idioma des d’edats primerenques són els campaments d’unes setmanes. «Els nens tenen molta plasticitat cerebral i en sis setmanes pugen un nivell d’anglès perquè no només és l’aprenentatge, sinó tota la convivència amb altres nanos i el context», assenyala Del Monte, que reclama al Govern que imiti el que passa en altres països i concedeixi beques perquè els estudiants espanyols estudiïn en altres països.