Si es reduís un 25% el malbaratament alimentari s’acabaria amb la desnutrició al món, segons confirma la Generalitat

Cuiners i experts en alimentació alerten des de Món Sant Benet de «la greu problemàtica» que té per a l'aprovisionament mundial el fet que actualment es llenci un terç del que es produeix

Toni Massanés, de la Fundació Alícia

Toni Massanés, de la Fundació Alícia / Arxiu particular

1
Es llegeix en minuts
Jordi Escudé

Cal més sensibilització sobre els perjudicis del malbaratament alimentari, i fer promoció de la cuina d’aprofitament. És el missatge que gastrònoms i experts en el món de l’alimentació han volgut transmetre aquest dilluns al matí en unes jornades sobre gastronomia sostenible que han tingut lloc a la Fundació Alícia, de Món Sant Benet. I és que les xifres canten: Actualment, un terç de tots els aliments que es produeixen, es llencen, i «si aquest malbaratament es reduís en un 25% acabaríem amb la desnutrició al món».

Les dades les ha posat sobre la taula el Director General d’Empreses Agroalimentàriaes, Qualitat i Gastronomia del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Joan Gòdia, que ha estat present a les jornades acompanyat pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés. Tots dos han reflexionat sobre la importància de conscienciar tant als professionals de la cuina com a la societat en general en la qüestió del malbaratament alimentari. «Per alimentar la població es pot produir més, però cada cop tenim menys aigua i menys sòl, o reduir el malbaratament», sosté Gòdia, que incideix en «la greu problemàtica» que suposa perdre un de cada tres aliments si es vol garantir un repartiment equitatiu de la producció.

Notícies relacionades

«És com si cadascú de nosaltres cada dia llencés un plat», afegia Toni Massanés, que ha apel·lat a «una responsabilitat de tots» per girar la truita i resoldre el problema. Més enllà d’evitar una sobreproducció innecessària de productes que s’acaben llençant, diu que «també és una qüestió d’ètica, perquè allò que llencem s’ho podria estar menjant algú».

Tant Massanés com Gòdia han destacat l’encaix que la cuina catalana ha tingut des de sempre en l’aprofitament alimentari. «Catalunya és un referent al món per tenir una tradició gastronòmica molt potent, de base mediterrània, i molt sostenible», apuntava Massanés, i posava «el pa amb tomàquet o els canelons» com a exemples d’aquest aprofitament. Durant les jornades, tots dos han recordat que, precisament, enguany s’ha distingit Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.