Medi ambient
La Generalitat retira el decret sobre els càmpings en zones inundables
La negativa d’ERC i l’enuig del sector obliguen l’Executiu a fer marxa enrere per segona vegada en aquesta matèria i a posposar de nou la decisió sobre què fer amb aquestes instal·lacions en risc.
Els pròxims dies, les conselleries intentaran tenir llest un nou document
El president de la patronal agraeix l’«actitud dialogant» de Parlon

Camping gerundense Las Dunas, en Sant Pere Pescador /
El Govern català fa marxa enrere per segona vegada a l’hora d’abordar la gestió dels càmpings en zones inundables. Després d’anunciar l’aprovació d’un decret llei que havia de dibuixar el marc jurídic per després prendre decisions quirúrgiques, entre les quals es podrien incloure eventuals clausures de l’activitat, l’Executiu canvia de posició i opta ara per retirar aquest text legal i mirar d’elaborar-ne un de nou, tal com ja va avançar EL PERIÓDICO. És la primera vegada en el mandat actual que la Generalitat renuncia a un decret ja aprovat per substituir-lo per un altre. ¿I com s’explica aquesta rectificació? Principalment per dos motius: l’enuig del sector dels càmpings i el no d’ERC, que la setmana passada ja va deixar clar que no l’aprovaria en el ple del Parlament d’aquesta setmana si no hi havia canvis. Abans de patir un revés, el Govern de Salvador Illa va optar per l’autoesmena.
Després d’una reunió feta ahir entre la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i la Federació Catalana de Càmpings, el departament va decidir eliminar aquest decret de l’ordre del dia de la sessió plenària d’aquesta setmana a la Cambra catalana. Fonts d’Interior i Seguretat Pública asseguren que la reunió es va desenvolupar en un clima "molt positiu" i amb la voluntat compartida d’arribar a una entesa entre les parts.
Mesos d’espera
Durant els pròxims dies, tant Interior i Seguretat Pública com les altres conselleries implicades en la gestió dels càmpings en zona inundable intentaran tenir llest un nou document que reculli les aportacions de la federació i que convenci ERC i els Comuns per així obtenir l’aval parlamentari. El grup de Jéssica Albiach ja donava el vistiplau al decret retirat, de manera que asseguren que ara hauran de valorar el nou text que es presenti. En cas de no comptar amb el seu suport, els socialistes es veurien obligats a explorar una altra suma amb partits com Junts.
La necessitat de revisar la situació dels càmpings en àrees inundables es va convertir en una prioritat després de la dana de València. Illa va explicar que el desastre es podia llegir també com una oportunitat perquè Catalunya estigués més preparada davant un hipotètic episodi d’inundacions greus. En aquell moment, el novembre del 2024, el Govern va admetre que era necessari examinar les activitats que es desenvolupaven en llocs de risc, però va posar el focus en els càmpings, perquè en molts casos són infraestructures vulnerables on es pernocta. En canvi, els hospitals, les escoles i les residències són edificis rígids.
Per aquesta raó, Illa va encarregar a diversos departaments que revisessin l’actual escenari i que, en cas de ser necessari, s’ordenés el tancament d’alguna d’aquestes instal·lacions. Es va parlar de prendre "decisions complicades", sobretot als càmpings més amenaçats per riuades, i es va dir també que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) actualitzaria –aquest treball està encara en procés– tot el mapa de zones inundables. No obstant, la Generalitat va posposar aquestes decisions i, fa tot just dues setmanes, va presentar un nou decret que havia de servir per justificar el possible tancament (total o parcial) o la continuïtat d’un càmping. El decret havia d’actuar com a paraigua normatiu per després aplicar una política de bisturí fi i, a més, preveia ajudes directes per compensar els recintes afectats. El Consell Executiu va donar llum verda al decret llei, però la convalidació al Parlament es va complicar amb el posicionament d’ERC, que va afirmar estar d’acord amb la revisió de la seguretat en aquests llocs, però que considerava que s’havia de defensar més el sector econòmic.
Satisfacció de la patronal
Notícies relacionadesEl president de la patronal dels càmpings, Miquel Gotanegra, aplaudeix la retirada del decret i agraeix l’"actitud dialogant" de la consellera Parlon. Gotanegra opina que el text ja descartat no s’ajustava a la realitat dels càmpings catalans i presentava diverses "incoherències i matisos". El sector ofereix la seva col·laboració per preparar el nou text amb la intenció que sigui "consensuat" i que reculli les seves "necessitats i preocupacions", a més de reclamar la creació d’una comissió de treball amb participació del sector.
Amb la confirmació de la retirada del decret, el grup de treball de les quatre conselleries involucrades (Interior i Seguretat Pública, Empresa i Treball, Territori, Presidència i Economia) haurà de redactar un nou document que no enfadi els propietaris de càmpings i que sigui capaç d’obtenir prou suport parlamentari per tirar endavant.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- Medi ambient La Generalitat retira el decret sobre els càmpings en zones inundables
- Música al metro Melòmans sense tamboret