Espanya invertirà 135 milions en tres anys per atraure científics
La nova convocatòria del programa Atrau, dotada amb 45 milions d’euros, oferirà un finançament addicional de 200.000 euros per als investigadors expulsats per Trump.

El Consell de Ministres va aprovar ahir la nova convocatòria del programa Atrau, dotada amb fins a 45 milions, per atraure científics estrangers als laboratoris espanyols. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, és el desplegament més ambiciós fins a la data d’aquest programa de beques, una iniciativa llançada fa ja tres anys per captar talent científic estranger i que ara, en ple huracà Trump, augmenta fins a un 50% el seu pressupost per convertir-se en una eina per atraure tots aquells investigadors el treball dels quals estigui patint la censura i les retallades de l’Administració dels EUA. En aquesta nova convocatòria s’oferiran incentius addicionals de fins a 200.000 euros per cada projecte per incorporar científics que estiguin treballant ara als EUA, segons va detallar ahir la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.
Talent consolidat
"En total, Espanya invertirà 135 milions en els pròxims tres anys per atraure científics punters de tot el món", va avançar Morant. Aquesta nova convocatòria Atrau, gestionada per l’Agència Estatal d’Investigació, s’obrirà al maig i oferirà subvencions de fins a un milió d’euros per investigador durant un termini d’entre tres i quatre anys per a científics punters que hagin realitzat la seva tasca investigadora a l’estranger i que ara desitgin traslladar-se a Espanya. Aquest import permet a cada becat establir-se i formar un equip en un centre d’investigació o universitat a Espanya.
A diferència d’altres beques, aquesta iniciativa inclou un compromís d’estabilització per part dels centres d’investigació espanyols d’acollida, que es comprometen que, després del contracte inicial de fins a quatre anys que finança el programa, oferiran llocs de treball estables als investigadors Atrau una vegada acabi la subvenció.
El programa està especialment pensant per "facilitar la incorporació de talent investigador consolidat, de reconegut prestigi internacional i que hagi desenvolupat recentment un període rellevant de la seva activitat professional a l’estranger" als centres d’investigació i universitats espanyoles. En aquest grup s’inclouen, per exemple, investigadors estrangers que es trobin entre el 10% de professionals més destacats en la seva àrea d’especialització i que, per tant, destaquin entre els científics més punters en les seves respectives àrees. "Amb aquesta iniciativa volem atraure líders d’investigació en diferents àrees estratègiques, com el canvi climàtic, la intel·ligència artificial (IA), les tecnologies espacials o la gestió de recursos hídrics", va dir Morant.
En les dues edicions anteriors es van destinar 55 milions per atraure un total de 58 investigadors de prestigi internacional. D’aquests, el 56% eren espanyols que treballaven a l’estranger i el 44% restant procedien de 14 països diferents. Més d’un terç de les ajudes concedides van ser per a dones. L’any passat, per exemple, gràcies a aquest programa la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va poder fitxar Audrey Sawyer, una investigadora capdavantera en l’estudi d’aigües subterrànies i la contaminació d’ecosistemes aquàtics que procedeix de la Universitat d’Ohio. La Universitat d’Oviedo, per la seva banda, també va recuperar l’astrofísica asturiana Noemí Pinilla, que va deixar la seva plaça a Florida per tornar a investigar a Espanya.
Notícies relacionadesEl Consell de Ministres també va aprovar ahir una convocatòria de 36 milions per a projectes d’investigació en l’àmbit de la IA. Aquesta iniciativa (la convocatòria de l’any passat va ser cancel·lada) torna a posar-se en marxa a partir del maig amb una estructura "millorada" tant des del punt de vista pressupostari com des de la perspectiva burocràtica, ja que se n’han simplificat els tràmits. "El nostre objectiu és que Espanya avanci cap al lideratge en la investigació i desenvolupament global d’una IA ètica i confiable", va destacar la ministra.
Aquesta nova convocatòria està pensada per a investigadors que desenvolupin la seva feina en entitats tant públiques com privades sense ànim de lucre. L’objectiu és finançar projectes d’entre tres i quatre anys que permetin utilitzar la IA per "donar resposta als grans desafiaments científics, tècnics, socials i econòmics dels nostres dies". En total, s’estima que amb aquest programa es podran atorgar ajudes de fins a dos milions per projecte.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta