El Govern aixeca les restriccions d’aigua en quasi tots els municipis

El Consell Executiu va donar ahir llum verda a retirar els límits de consum a Barcelona, l’àrea metropolitana i 202 localitats més. Es pot regar, omplir piscines, netejar carrers i reobrir fonts.

El Govern aixeca les restriccions d’aigua en quasi tots els municipis
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La Generalitat va certificar oficialment el final de la sequera per a la gran majoria de Catalunya. El Consell Executiu d’ahir va donar llum verda a retirar les restriccions a Barcelona, l’àrea metropolitana i 202 municipis proveïts pels rius Ter i Llobregat, que passaran a estar en fase de prealerta (la segona de les cinc fases contemplades pel pla de sequera: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència). D’aquesta manera, gairebé sis milions de catalans deixen enrere tot tipus de limitacions. Es poden tornar a regar carrers i jardins, omplir piscines i fonts ornamentals i ja no hi ha restriccions per a l’ús de l’aigua agrícola i industrial.

Reg.

Regar jardins i zones verdes, que fins ara estava restringit a l’horari nocturn (de vuit de la tarda o vuit del matí), es permet fer tot el dia. També regar jardins particulars deixa d’estar limitat a dos dies per setmana.

Neteja de carrers.

Aquests últims mesos, els serveis municipals sí que podien netejar els carrers, sempre amb una mínima despesa i prioritzant l’aigua regenerada. El canvi arriba en els particulars, que ja podran tornar a regar carrers, paviments, façanes i similars amb mangueres d’aigua. En anteriors fases del pla de sequera ja es podien realitzar aquestes tasques amb pal de fregar, cub i esponja, o amb sistemes de neteja d’alta pressió.

Fonts ornamentals.

Les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua tornaran a omplir-se. Fins ara han estat secs, excepte aquells llacs artificials que serveixen com a suport vital a animals i plantes aquàtiques.

Així, l’aigua brollarà de nou en unes instal·lacions en què l’Ajuntament de Barcelona ha invertit 7,7 milions d’euros en obres de millora i renovació, moltes de les quals molt deteriorades per la inactivitat durant la crisi hídrica.

Ompliment de piscines.

D’ara endavant també es podran tornar a omplir les piscines que no comptin amb un sistema de recirculació d’aigua. Fins aquest moment, es podien omplir parcialment totes les instal·lacions (públiques o privades) que disposessin d’aquest tipus de mecanisme ajustant l’ompliment a la quantitat indispensable per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

També estava permès el primer ompliment de piscines de nova construcció i d’aquelles que haguessin patit obres de rehabilitació o modificació del vas. Les restriccions no s’aplicaven a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de proveïment.

RENTAT de cotxes.

Només els establiments comercials que comptaven amb sistemes de recirculació d’aigua han pogut continuar prestant el servei de rentat durant la sequera. A partir d’ara, s’incorporen una altra vegada aquells que no disposaven d’aquest mecanisme d’estalvi d’aigua. I tot i que es recomana que la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i matrícules es continuï fent amb esponja i cub, ara ja no és una obligació, com sí que ho era fins ara.

Fora d’aquests establiments comercials únicament podien rentar-se amb mangueres aquells vehicles en què cal garantir la seguretat i salut de les persones i els animals que transporten, és a dir, els camions o furgonetes que traslladen animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i de transport de medicaments i residus.

Mantenir l’ESTALVI.

Notícies relacionades

El repte de cara als pròxims mesos, amb l’arrencada de la campanya de reg i l’època turística, és mantenir un consum responsable d’aigua. Els municipis ja no tindran dotacions màximes, excepte en algunes localitats de l’Empordà on encara està decretada la fase d’alerta. Això significa que la despesa d’aigua a totes les localitats sense restriccions no tindrà cap límit. És a dir, els pobles amb un consum desorbitat no estaran incomplint cap normativa.

Per aquesta raó, un dels reptes del Govern és aconseguir més eficiència hídrica amb les obres per reparar fugues i millorar les xarxes locals. La Generalitat ha explicat que les dessalinitzadores seguiran al 90% i es continuarà apostant per l’aigua regenerada. D’aquesta manera, es podrà dependre menys dels embassaments i evitar que es transvasi tanta aigua del Ter cap a Barcelona. La consellera Sílvia Paneque ha explicat que es continua treballant per fer realitat les infraestructures previstes per a aquest 2025 i els pròxims anys i així deixar d’estar tan condicionats per les pluges en cas que torni una nova sequera.

Temes:

Barcelona Govern