Consum de proximitat

La recepta de Ferran Adrià per a una alimentació sostenible: «És millor una bona sardina que una mala llagosta»

El cuiner català recomana comprar diàriament o cada dos dies, evitar el desaprofitament i prioritzar productes locals

La indústria alimentària accelera per reduir la seva petjada ecològica

La recepta de Ferran Adrià per a una alimentació sostenible: «És millor una bona sardina que una mala llagosta»

EPC_EXTERNAS

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

«Quan jo vaig començar a la cuina, fa 40 anys, ningú mai m’hauria preguntat per això. Parlar de sostenibilitat en aquells moments era una raresa, però ara ja està a l’ordre del dia», explica Ferran Adrià al ser preguntat per EL PERIÓDICO sobre quina és la seva recepta per a una cuina més respectuosa amb el medi ambient. «Hi ha moltes formes i molt senzilles d’aconseguir-ho, però gairebé ningú les aplica. Potser hauríem de començar per parlar més d’aquestes coses ‘d’estar per casa’ que de solucions tecnològiques futuristes que no estan a l’abast de tothom i que són gairebé impossibles d’aconseguir», afirma el xef català des de la trobada ‘The Food Changemakers’ celebrada aquesta setmana a Madrid, on se li ha atorgat un premi pel seu compromís amb la innovació alimentària i l’ educació de les futures generacions de cuiners «de primera divisió».

«El compromís amb una alimentació sostenible és una obligació que tenim tant com a societat com per fer front al canvi climàtic»

El cuiner, president de l’elBullifoundation, afirma sense embuts que «ser sostenibles a la cuina hauria de ser obligatori» tant per als hotelers i cuiners professionals com per a les persones que cuinen des de casa seva i que, plat a plat, poden marcar la diferència al planeta.

«Sé que de vegades resulta complicat, que no tothom s’ho pot permetre i que vivim en un món ple de contradiccions en què moltes vegades és difícil centrar-se en aquest tipus de qüestions. Però tot i així, crec que el compromís amb una alimentació sostenible és una obligació que tenim com a societat tant per fer front al canvi climàtic com per tornar a cohesionar les persones», afirma Adrià en una entrevista amb EL PERIÓDICO des de l’espai TRAM de Madrid, una entitat reconeguda amb una Estrella Michelin verda pel seu compromís amb la sostenibilitat.

Productes ecològics

Notícies relacionades

Segons defensa el xef català, el compromís amb l’alimentació sostenible ha de començar «pels de dalt» i, a poc a poc, anar calant a la resta la societat. «Jo compro productes ecològics perquè gràcies a Déu m’ho puc permetre. Però mai obligaria una persona que guanya 1.200 euros al mes, amb dos fills i una hipoteca a comprar-se un pollastre ecològic de 30 euros o uns tomàquets de KM0 que van a 10 euros el quilo. El discurs ecològic només triomfarà si som pragmàtics i parlem de coses que de veritat es poden fer i que poden tenir un impacte real», argumenta Adrià, alhora que defensa la necessitat que els productes ecològics i sostenibles fins ara considerats com una cosa gurmet es tornin cada vegada més accessibles per a tothom.

«Comprar diàriament, o a tot estirar per a dos dies, ens permet fer un consum més conscient, tenir sempre aliments frescos i evitar el desaprofitament»

Però llavors què podem fer cadascun de nosaltres, dins de les nostres possibilitats, per ser més sostenibles a la nostra cuina i en el nostre dia a dia? Ferran Adrià advoca per dues fórmules. La primera, i la més important, és «aprendre a comprar», i, sobretot, «fer-ho cada dia». «Comprar diàriament, o a tot estirar per a dos dies, ens permet fer un consum més conscient, tenir sempre aliments frescos i evitar el desaprofitament. Es tracta d’un gest que no implica gastar més diners i que, a més, ja ens ajuda a ser molt més sostenibles en el nostre dia a dia». I el segon consell és prioritzar aliments de qualitat i de proximitat. «Sempre dic que és millor una bona sardina que una mala llagosta», afirma convençut el cuiner català.