Prensa Ibérica presenta ‘CRónicas’, l’aposta del grup pel periodisme hiperlocal

La iniciativa, que compta amb l’impuls de la Fundació La Caixa, aposta pel periodisme de proximitat com a eina per construir cohesió, confiança institucional i ciutadania activa.

Prensa Ibérica presenta ‘CRónicas’, l’aposta del grup pel periodisme hiperlocal
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup Prensa Ibérica va presentar oficialment ahir a Madrid de la mà de la Fundació La Caixa el seu projecte CRónicas, basat en una ambiciosa aposta pel periodisme hiperlocal que ja s’ha desplegat en gairebé totes les comunitats autònomes i que té vocació de continuar ampliant-se, a fi de portar el periodisme de qualitat i proximitat fins a l’últim racó del país. "Estem molt orgullosos del projecte CRónicas, que connecta amb les nostres fortaleses i amb la nostra trajectòria com a grup de comunicació al llarg dels anys. Si hi ha un tipus de periodisme que ha permès encarrilar la nostra manera d’entendre la comunicació des del naixement del nostre grup, fa ja gairebé 50 anys, és el periodisme hiperlocal", va emfatitzar en la presentació Aitor Moll, conseller delegat de Prensa Ibérica. "El periodisme de proximitat s’ha convertit en una eina clau de la nostra democràcia: genera opinió pública, dona veu a les comunitats i reforça la identitat –va continuar Moll–. Es nodreix dels trets culturals de cada societat per, des de dins, formant-ne part, informar, divulgar i vetllar pels seus interessos".

A més d’Aitor Moll, en l’esdeveniment que va servir per llançar públicament CRónicas i que va tenir lloc a la seu madrilenya de la Fundació La Caixa, van participar Sergi Loughney, director general adjunt d’Assumptes Corporatius de l’esmentada Fundació; el secretari general per al Repte Demogràfic, Francesc Boya; Albert Sáez, director general de Continguts de Prensa Ibérica, i Álex Sopeña, director general de CRónicas.

En el seu torn de paraula, Loughney va voler remarcar les zones comunes que existeixen entre els principis que sempre ha defensat la Fundació La Caixa, apostant per propostes creatives que fomentin la integració social i la vertebració, i els que emanen del projecte CRónicas de Prensa Ibérica, arribant a dir que hi ha un "ADN compartit" que deriva a ser el més a prop possible dels ciutadans i les seves veritables necessitats, també en el terreny de la informació. "Creiem que el projecte que s’està creant donarà lloc a una informació més local, més humana, més social i diferent. I això és precisament el que es vol fer amb aquesta xarxa que aviat tindrà més de cent CRónicas: un periodisme més compromès, més pròxim a les persones", va assenyalar.

Per la seva banda Albert Sáez, director general de Continguts de Prensa Ibérica, va posar èmfasi en el fet que el projecte periodístic que es va presentar davant personalitats del món social, econòmic i polític respon, a més de la "intuïció" genuïna dels seus editors, a una necessitat clara de ciutadans que no habiten les grans urbs del país però que reclamen informació amb garanties professionals i sensibilitat als seus interessos. "Ens hem trobat amb una demanda real dels nuclis de població que no són capitals de província, ni grans ciutats, ni àrees metropolitanes. I aquest és el nostre objectiu: posar veu al periodisme amb responsabilitat editorial en territoris on sovint no n’hi ha cap, o on els grans mitjans no arriben o als quals els mitjans tradicionals no atenen", va recalcar Sáez.

El director general de continguts del grup va mantenir, a més, un amè col·loqui amb el secretari general per al Repte Demogràfic, Francesc Boya, que va posar èmfasi en la importància de projectes com CRónicas per fomentar la "cohesió territorial", un assumpte de crucial importància si es té en compte la desigualtat de territoris d’Espanya, on el 90% dels ciutadans viuen en el 30% del país. Boya va voler posar en valor el rural com a part del present i el futur de les noves generacions d’espanyols, remarcant els avantatges de combinar les oportunitats vitals que ofereix davant la saturació de les grans ciutats amb la generació d’"arrelament".

Vehicle vertebrador

Notícies relacionades

Álex Sopeña, director general de CRónicas, va ser l’encarregat d’explicar amb detall què és el que diferencia i dona una personalitat especial al projecte. "En les CRónicas no tenim les típiques seccions de política, sindicats, ciutadania, esdeveniments, cultura [...]. Les nostres seccions parlen a les persones i els expliquen dels seus veïns, del seu carrer, dels seus amics, les seves coses, la seva gent".

"Treballem la informació per ser un vehicle vertebrador d’una societat que cada dia està formada per persones més diverses, però amb molts punts d’unió i interessos comuns", va dir. I és que l’objectiu és arribar a tot arreu, per petites o grans que siguin, perquè ningú es quedi sense el progrés que suposa la informació. "Hi ha més de 70 CRónicas en marxa, acabarem l’any amb més de cent, i estem convençuts que en els pròxims tres anys encara en seran moltes més", va augurar Sopeña. Així mateix, Pilar Velasco, periodista i directora de democrata.es, va clausurar l’acte destacant el valor del periodisme pròxim per afavorir la democràcia.