El test de l’Alzheimer arriba als hospitals de Catalunya

Una anàlisi de sang permet detectar la malaltia amb una precisió de més del 90%, similar a la punció lumbar o la tomografia PET.

Tratamiento de los análisis de sangre con los que detectar el alzhéimer en la Fundación Pasqual Maragall.

Tratamiento de los análisis de sangre con los que detectar el alzhéimer en la Fundación Pasqual Maragall. / FUNDACIÓN PASQUAL MARAGALL

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Alzheimer ja s’està detectant amb èxit a partir d’una senzilla anàlisi de sang a Catalunya. Aquesta prova, que fins fa un parell d’anys estava en fase d’investigació, ja és una "realitat clínica" en alguns centres: el biomarcador phospho-tau217 permet detectar, amb una precisió superior al 90%, la malaltia tant en fases precoces (quan els símptomes són petites pèrdues de memòria) com en més avançades (quan ja hi ha demència). Aquesta prova suposa, a més, un estalvi d’entre el 60% i el 81% respecte a les actuals, molt més aparatoses (com per exemple una punció lumbar o una PET).

Un estudi liderat per investigadors del Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, i de l’Hospital del Mar de Barcelona, juntament amb la Universitat de Göteborg i la Universitat de Lund, totes dues a Suècia, ha validat la capacitat d’establir el risc d’Alzheimer a partir de la detecció en sang de phospho-tau217. El treball, en el qual també han participat l’hospital i la universitat de Brescia, a Itàlia, acaba de publicar-se a la revista Nature Medicine, i obre una porta a la ràpida detecció d’aquesta malaltia.

"Molts de nosaltres havíem publicat biomarcadors en sang per a l’Alzheimer, però en l’àmbit de la investigació. El pas endavant ara és que això ja és una realitat clínica", assegura a EL PERIÓDICO Marc Suárez-Calvet, neuròleg de l’Hospital del Mar i de la Fundació Pasqual Maragall. Segons l’especialista, el biomarcador descrit ara ja s’utilitza en la "pràctica diària". "La majoria dels laboratoris poden fer-ho perquè és relativament senzill", afegeix. A Catalunya, hospitals com el Clínic o Sant Pau, a més de l’Hospital del Mar, ja l’han incorporat a la seva pràctica clínica.

En persones amb símptomes

Aquest nou biomarcador en sang permet detectar l’Alzheimer en pacients amb símptomes com "petites pèrdues de memòria", però també amb "problemes cognitius molt importants", com la "demència". Un altre cas a part són les persones asimptomàtiques (l’Alzheimer tarda anys a desenvolupar-se abans de mostrar símptomes). "A la fundació ens dediquem a estudiar les persones amb fase preclínica de la malaltia. De moment, no recomanem l’ús de biomarcadors en persones asimptomàtiques perquè encara fa falta més investigació", reconeix el doctor Suárez-Calvet.

Notícies relacionades

Segons aquest metge, la troballa, a més, permet determinar "quines persones s’han de sotmetre a altres proves", com és la punció lumbar o una PET (tomografia per emissió de positrons), i en quins casos ja no és necessari practicar més anàlisis. Tot i així, malgrat el seu alt nivell de precisió (superior a un 90%), "els resultats d’aquest biomarcador han de ser sempre interpretats per un neuròleg o un altre professional sanitari especialitzat, després de l’adequada valoració neurològica i mai com una prova aïllada".

La investigació va analitzar en 1.767 persones de quatre centres hospitalaris europeus, entre els quals l’Hospital del Mar de Barcelona, la utilitat de la detecció en sang del biomarcador.