Educació a Catalunya

El curs escolar començarà el 8 de setembre a primària i ESO

La consellera Niubó anuncia que les classes s’iniciaran quatre dies després a batxillerat i FP i confirma la pujada de 0,29 cèntims del preu del menjador escolar, que serà de 7,54 € al dia.

El curs escolar començarà el 8 de setembre a primària i ESO
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja és oficial. Malgrat que era un secret a crits des de fa setmanes, ja que la proposta de calendari ha saltat d’estament en estament fins a arribar a la seva aprovació definitiva, finalment ahir la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, va confirmar que el curs escolar 2025-2026 començarà el dilluns 8 de setembre per a l’alumnat de segon cicle d’educació infantil (I3, I4 i I5), per al de primària i per al d’educació secundària obligatòria (ESO), mentre que l’alumnat d’FP i batxillerat ho farà el divendres 12 (si res falla, en aquesta data ja haurien d’estar la majoria matriculats, després de les modificacions en el procés de preinscripció i matrícula introduïdes pel departament per evitar el caos viscut en l’FP els últims cursos). El curs 2025-2026 arrencarà així el 8 de setembre amb una nova pujada en el preu màxim del menjador escolar, que passarà dels 7,25 euros diaris d’aquest curs a 7,54 euros, cosa que suposa una pujada de 0,29 cèntims per dia –1,45 euros a la setmana–, segons va publicar el Diari Oficial de la Generalitat el 2 d’abril. Es tracta del quart any consecutiu de pujada d’aquest servei bàsic. Els nous preus fixats afecten les escoles públiques amb un servei de menjador de dues hores i mitja. En el cas dels centres amb un màxim de dues hores de menjador –els pocs que conserven la sisena hora–, el preu del servei queda en 7,13 euros.

30.956 alumnes menys

Una altra de les novetats del curs és que començarà amb 30.956 alumnes menys en el conjunt del sistema. A I3 seran 1.252 criatures menys que aquest any i a primer d’ESO en seran 5.194 menys; una reducció que implicarà el polèmic tancament d’uns 83 grups: 25 a I3 i 58 a primer d’ESO, xifra que encara han d’acabar de concretar i situació contra la qual fa setmanes que les escoles afectades protesten, i que va desencadenar en la creació de la plataforma L’Escola de Tothom, formada per associacions de famílies i de mestres, sindicats i la Fundació Bofill, entre d’altres.

Notícies relacionades

Aquesta setmana s’ha confirmat una altra notícia per a l’inici de curs 2025-2026. El Govern del PSC continuarà amb la política de xecs escolars de 60 euros per alumne de primària i ESO matriculats a qualsevol escola pública i privada concertada iniciada per ERC. Mesura polèmica en la qual el Govern invertirà 50 milions d’euros enviant dos xecs de 30 euros per alumne d’entre 6 i 16 anys (de primer de primària a quart d’ESO), que les famílies podran bescanviar als comerços adherits a la campanya fins a finals de novembre, per a la compra de material escolar i llibres.

El curs 2025-2026, que acabarà el dia 19 de juny, començarà també amb una resolució d’un concurs de trasllats que afectarà un de cada tres docents. Fruit del macroprocés d’estabilització portat a terme els dos últims cursos, 35.428 nous funcionaris (dels més de 90.000 que formen la plantilla de docents catalans) han tingut per al curs que encara la seva etapa final una plaça provisional i han entrat obligatòriament en el concurs de trasllats per sol·licitar la definitiva el curs vinent, que pot ser al mateix centre (si així ho desitgen i si tenen sort) o en un altre (en part important dels casos).

Temes:

Nou curs