Medi ambient

Les retirades insegures d’amiant creixen per les multes imminents

La norma, que preveu sancions de fins a 100.000 euros, augmentarà l’exigència de les operacions. La FAVB adverteix que part dels processos actuals no compleixen els requisits de seguretat.

L’asbest sovint és abandonat i acaba formant un abocador il·legal

Les retirades insegures d’amiant creixen per les multes imminents
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’entrada en vigor de la llei contra l’amiant és a tocar. Si els tràmits parlamentaris es porten a terme per la via d’urgència, com han reclamat les entitats implicades i els polítics, la normativa podria estar aprovada de manera definitiva en menys d’un any.

Quan això passi, es podran imposar multes als propietaris que tinguin amiant als seus edificis i no el retirin. A més, també augmentarà l’exigència perquè els processos de desamiantatge es portin a terme amb totes les garanties necessàries.

No obstant, abans que el nou text legal sigui vigent, s’està observant un fort augment de les tasques d’eliminació d’amiant arreu de Catalunya. I el que és pitjor: moltes d’elles es porten a terme sense les mesures de seguretat requerides. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FABV) avisa que aquests processos "insegurs" són una "amenaça per a la salut pública".

"En aquests moments, només a la ciutat de Barcelona, hi ha 30 plans per retirar amiant", explica Joan Maria Soler, portaveu de la FABV. "Però el que hauria de ser una bona notícia no ho és si les operacions d’eliminació es fan de qualsevol manera, posant en risc els veïns", alerta, amb referència a les fibres cancerígenes que desprèn aquest material quan es troba al final de la seva vida útil i es manipula.

Les dades de la Generalitat a què va accedir aquest diari mostren l’augment de retirades d’amiant autoritzades en els últims anys: de 795 plans de treball comunicats el 2020 s’ha passat a 1.505 el 2024. Tot i així, fonts coneixedores d’aquestes llicències admeten a EL PERIÓDICO que es té constància de processos irregulars no permesos. En aquests casos, l’asbest no sempre acaba al dipòsit controlat de Castellolí (Igualada), l’únic lloc de Catalunya on es pot enterrar l’amiant, sinó que sovint s’abandona i forma un abocador il·legal.

"De pressa i corrents"

A Barcelona, les últimes setmanes s’ha detectat una d’aquestes retirades il·legals sense aval previ de l’Administració. En altres casos, els procediments de desamiantatge sí que estan comunicats. Però segons denuncien els veïns, no sempre es posen en marxa amb els requisits de seguretat necessaris.

Soler exigeix a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona més celeritat de cara a poder evitar aquestes retirades "de pressa i corrents" i "insegures": "Nosaltres i els jubilats de Macosa-Alstom hem promogut la llei i agraïm la receptivitat dels polítics, però això ha d’anar acompanyat per una actitud de lluita contra aquesta pandèmia silenciosa anomenada amiant".

"Desamiantar en males condicions és un problema greu de salut pública", afirma Miguel Moreno, membre de l’associació de jubilats de Macosa-Alstom. Tant aquesta entitat com la FAVB critiquen que una gran quantitat de propietaris accelerin la retirada d’amiant abans que la llei entri en vigor per fer-ho de manera més barata. Cal recordar que cada vegada hi ha més empreses que estan aprofitant aquesta oportunitat de mercat i s’apunten al RERA (el registre de companyies especialitzades en desamiantatge al qual es pot entrar després d’una formació de 4 hores) malgrat ser empreses que es dediquen a la construcció en general.

Notícies relacionades

En les últimes setmanes, la FABV ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per millorar la fiscalització dels processos d’eliminació d’amiant en teulades de la ciutat. Es va pactar crear una taula local per a l’erradicació de l’amiant, formar una comissió tècnica de seguiment i es va firmar el compromís de donar suport a la llei de l’amiant i les seves conseqüències.

No obstant, la federació opina que alguns d’aquests punts no s’estan complint: "La comissió de seguiment no està actuant com s’espera". "Si necessiten més inspectors per frenar a temps les actuacions irregulars, que els posin a disposició", proposa Moreno. L’objectiu és impedir que en un matí i amb quatre equips de protecció senzills es retiri una teulada sencera de diversos metres quadrats.