Educació

Un aprenentatge especial a mida

El programa ‘Project Difference’ ofereix a docents d’infantil i primària formació i assessorament per a alumnes amb dislèxia, TDAH o autisme, i ja ha arribat a gairebé un centenar d’escoles catalanes.

Es calcula que en els estudiants només es detecten entre el 10% i el 20% d’aquests trastorns

La detecció primerenca pot evitar el fracàs escolar i problemes d’autoestima

Un aprenentatge especial a mida
3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al principi, a l’escola Arenal de Llevant, al barri del Poblenou de Barcelona hi va haver reticències. A les escoles públiques no se sol rebre gaire bé que una fundació privada s’acosti a oferir uns recursos que hauria d’assegurar l’Administració. Malgrat les reserves inicials, el projecte havia sigut molt recomanat per una escola de Sant Adrià (el boca-orella ha sigut la gran carta d’aquesta iniciativa), així que el centre es va obrir a escoltar-los i ara, després d’uns mesos d’experiència, també el recomana. "Ens ha ajudat molt i creiem que, compartint la nostra experiència, podem ajudar que arribi a més escoles", assenyala Núria Roy, mestra responsable de la comissió d’atenció a la diversitat d’aquesta escola.

La iniciativa a la qual es refereix és el Project Difference, de la Fundació Ricardo Fisas Natura Bissé, programa que fa una dècada que ofereix formació i assessorament a docents perquè atenguin i ensenyin a l’alumnat "amb diferències d’aprenentatge" en el marc d’una escola que és inclusiva sobre el paper, però encara està molt lluny de ser-ho amb totes les garanties per la falta de recursos.

En aquests anys, en els quals els trastorns d’aprenentatge no han parat de créixer, el programa ha arribat a 97 escoles catalanes, un 80% de públiques i un 20% de concertades; unes escoles cada vegada més diverses amb un alumnat que carrega amb motxilles emocionals cada curs més pesades, amb una gran diversitat de procedències –un 25% amb arrels fora de l’Estat–, amb enormes diferències socioeconòmiques entre ells; nens amb cada vegada menys límits, sense capacitat per gestionar la frustració...

El Project Difference ofereix un acompanyament al docent per fer un seguiment alumne a alumne, cas a cas, una atenció que va sorprendre Roy abans de començar. "La nostra idea era que ens donessin pautes genèriques per a cada un dels trastorns d’aprenentatge, però quan ens van dir que no, que el seguiment havia de ser cas a cas, al principi no ho vam veure clar, però ara entenem que té sentit. Veiem com millora cada alumne després d’introduir els consells que ens donen per a cada situació específica", prossegueix la mestra d’aquesta lluminosa escola que treballa per projectes, amb la ciència com a eix central i uns laboratoris per experimentar que són l’enveja de l’escola pública.

Formació del professorat

El programa consta d’una formació inicial del professorat entre setembre i octubre sobre les diferències d’aprenentatge. Es treballen de manera pràctica la dislèxia, el TDAH, les altes capacitats, el TEA i el TDL. Una segona fase consisteix en l’assessorament durant el curs escolar: sessions de Respostes a la Intervenció Primerenca en les quals un professional de la fundació assessora els professors sobre com treballar dins de l’aula amb nens de la manera més individualitzada possible.

L’especialista del Project Different es connecta en línia un dia a la setmana dues hores, temps durant el qual van entrant a la sala els tutors que necessiten assessorament i van tractant cas a cas. "S’estableix un espai setmanal en el qual els tutors poden compartir amb un especialista els seus dubtes concrets i obtenir estratègies, recursos i eines molt valuoses", prossegueix la mestra.

La iniciativa de la fundació Ricardo Fisas Natura Bissé va néixer per ajudar a la detecció primerenca i evitar situacions com que hi hagi alumnes que arribin a secundària sense saber llegir ni escriure amb fluïdesa, segons assenyala Ana Planella, coordinadora del projecte, que afirma que entre el 5% i el 10% de l’alumnat a Espanya pateix algun tipus de trastorn de l’aprenentatge i que només es detecten entre el 10% i el 20% dels casos, cosa que significa que, dels aproximadament 170.000 estudiants afectats, només entre 20.000 i 30.000 estan diagnosticats. El programa vol ser un suport per a l’alumnat –a través del professorat–, ja que sap que el 66% dels estudiants amb necessitats com aquestes no té suport extern de professionals.

Notícies relacionades

Joaquín Serra, patró i fundador de la iniciativa, s’emociona a l’explicar com va néixer, i que sorgeix de la seva experiència com a persona amb dislèxia. "Volia que cap nen patís el vaig patir a l’escola, on em deien mandrós i que no arribaria enlloc", recorda l’empresari.

Conscient de la problemàtica que implica la falta de detecció i diagnòstic d’aquests trastorns, la consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, va anunciar al març al Parlament que a partir del curs vinent els centres d’educació primària i secundària realitzaran cribratges a tots els alumnes en els diferents nivells educatius per detectar dislèxies i altres trastorns en els aprenentatges. I és que els experts coincideixen que "la detecció primerenca evita el fracàs escolar i problemes d’autoestima".