Madrid encapçala el rànquing de centres

La comunitat madrilenya comptarà en les pròximes setmanes fins i tot amb 14 institucions d’ensenyament superior privat, gairebé el triple que la segona a la llista, Catalunya.

Els matriculats a la comunitat d’Ayuso s’han disparat un 68% entre 2015 i 2024

Madrid encapçala el rànquing de centres
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Santamarina
Gabriel Santamarina

Redactor de la secció de economía

ver +

Dijous passat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar l’obertura de la catorzena universitat privada a la regió. Aquesta posició serà per a IE University, una de les escoles de negocis amb més prestigi del país, que formarà part de l’elenc de fins ara tretze institucions que gaudeixen d’aquest estatus a la comunitat. Madrid s’ha convertit en una gran receptora d’estudiants estrangers i és l’autonomia que compta amb més entitats d’aquestes característiques, gairebé tres vegades més que la segona, Catalunya.

La creació d’una nova universitat privada a Madrid arriba en ple terratrèmol en el sector, després que el Govern anunciés la seva intenció d’impulsar una reforma legislativa per tal d’endurir els requisits per a la creació i funcionament de les universitats privades. L’objectiu: garantir uns estàndards de qualitat i combatre el que han denominat "xiringuitos educatius". En cas de tirar endavant, s’exigirà un nombre mínim d’estudiants, l’obtenció d’informes tècnics i uns altres requisits, com ara programes de doctorat o destinar un percentatge dels ingressos a la investigació.

Però, ¿per què Madrid és la comunitat amb el principal centre de l’educació privada? Es tracta d’una barreja de factors, però són els mateixos que han situat a la capital espanyola com una de les ciutats favorites per invertir i anhel de molts mundialment: seguretat, transport, gastronomia, cultura o esport.

Increments d’alumnes

Segons les dades públics disponibles, la comunitat madrilenya compta amb 104.963 alumnes matriculats en el curs 2023-2024 entre les 13 universitats privades actuals, que són la Universitat Europea de Madrid, Alfons X el Sabio, Antonio de Nebrija, Camilo José Cela, CUNEF, ESIC, Francisco de Vitòria, Universitat de Disseny, Innovació i Tecnologia, Internacional de l’Empresa, Internacional Villanueva, San Pablo CEU, Universitat a distància de Madrid i Pontifícia Comillas. Els matriculats en graus en universitats privades a Madrid s’han disparat més d’un 68% entre els cursos 2015-2016 i 2023-2024.

Carles Ramió, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra, assenyala que hi ha un "biaix ideològic" en la dinàmica de creixement de les universitats privades. "Els governs autonòmics del PP han sigut els protagonistes, però també està participant en aquest procés Coalició Canària (que governa a les Canàries juntament amb el PP). Sembla que la resta de comunitats governades per aquesta formació estan preparant-se per incorporar-se a aquesta dinàmica de foment de la presència d’universitats privades. L’última novetat és Extremadura que a finals del 2024 es va plantejar autoritzar de cop quatre universitats privades en un territori on fins ara operava una única universitat pública", assenyala Ramió al seu llibre La privatización de la Universidad.

Un altre dels aspectes que ha catapultat Madrid com una de les principals ciutats universitàries d’Europa és la seguretat, un dels més valorats per estrangers residents a Llatinoamèrica, però també d’altres capitals europees.

Notícies relacionades

Millora dels serveis

A factors clàssics, com el bon clima del país o la gastronomia, s’han sumat en els últims anys la millora en serveis com el transport, a més de l’oferta cultural, des de museus, fins a oci nocturn o el nou Bernabeu, una de les coses que més destaquen tot i no haver aconseguit funcionar a ple rendiment. També ha ajudat l’increment d’aquest interès l’alt cost de l’educació en països com els Estats Units, cosa que ha fet valdre algunes institucions espanyoles, amb preus molt més assequibles.