Salut femenina

La microbiota vaginal alterada augmenta el risc d’infertilitat

La reproducció assistida ha incorporat aquest paràmetre i existeixen probiòtics eficaços per tractar la flora desequilibrada, que també es relaciona amb casos d’avortaments recurrents.

Les causes dels desajustos són variades i inclouen la dieta i l’ús d’anticonceptius

Hi ha estudis que també vinculen les modificacions amb tumors als ovaris

La microbiota vaginal alterada augmenta el risc d’infertilitat

ALEXANDER RATHS / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La microbiota endometrial, és a dir, els microorganismes que habiten a l’endometri (la capa mucosa que recobreix internament l’úter), està relacionada amb alguns casos d’avortaments recurrents i fallades d’implantació embrionària (la impossibilitat que l’embrió s’implanti a l’úter). A més, també pot incidir en els avortaments de repetició. La microbiota està formada principalment per bacteris, tot i que també hi ha fongs i fins i tot algun virus.

En els últims anys, ha augmentat la conscienciació sobre la importància en termes de salut d’una microbiota intestinal sana. No obstant, molta menys atenció ha rebut la microbiota vaginal i endometrial, l’impacte de la qual es coneix des de fa relativament poc i "ha canviat el panorama reproductiu", segons les ginecòlogues consultades per aquest diari. La microbiota endometrial i vaginal, asseguren, ha guanyat pes en la reproducció assistida i l’evidència científica al respecte ja és "alta".

Suplements probiòtics

"Una microbiota vaginal desorganitzada pot afectar la fertilitat de les dones i incrementar el risc d’avortament", assegura la ginecòloga Silvia P. González Rodríguez. Així, quan hi ha un desequilibri i aquesta microbiota no és la "correcta", les condicions no són favorables perquè es generi un embaràs. "El sistema immunològic, el PH i la vascularització de la zona se’n ressenten negativament", explica aquesta doctora, que assegura que aquest factor pot provocar que una dona es quedi embarassada o no o que pateixi "avortaments de repetició". És a dir, "que es quedi embarassada però que la gestació no progressi". Segons assenyala l’especialista, ja hi ha indicis que, "suplementant amb probiòtics", la situació pot millorar.

Maria Prat, ginecòloga de l’Hospital del Mar de Barcelona, explica que durant els últims anys han guanyat força els estudis sobre la microbiota endometrial i la seva relació amb la fertilitat i els tractaments de reproducció. Assenyalen tant Prat com González que, de moment, es desconeix quin és el percentatge d’avortaments recurrents o fallades d’implantació embrionària que es deuen a una microbiota endometrial alterada (la prevalença pot variar del 3% al 50% a causa de la manca d’unificació dels criteris de valoració de les dades en els diferents estudis), però sí que se sap que, com millor és la microbiota endometrial, menys es produeixen aquests fenòmens.

"Els avortaments de repetició són molt frustrants: en el 50% de les parelles no en trobem la causa. Però veiem que darrere, de vegades, hi ha una endometritis crònica, on hi ha patògens asimptomàtics que poden alterar aquesta resposta immunitària i provocar avortaments", apunta Prat. Aquesta ginecòloga apunta que les causes d’una microbiota alterada són variades. Entre elles, es troben l’ús d’anticonceptius, la dieta o els tampons. "La microbiota, en general, és un reflex de la nostra salut", insisteix també Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El que la medicina ara intenta demostrar és que aquestes patologies es poden tractar amb probiòtics. "És una cosa molt recent, però se sap que és així", afirma González, qui explica que, anys enrere, alguns estudis ja van demostrar que la microbiota vaginal de les dones que es quedaven embarassades era "diferent" de les que tenien avortaments i encara més diferent de les que ni tan sols es quedaven en estat. "Eren tipus de microbiota endometrial diferents tots entre si", assenyala González.

El que faltava per provar, prossegueix, és si els probiòtics podien millorar els "resultats obstètrics". "Ara ja s’ha demostrat que hi ha diverses soques de probiòtics que milloren les taxes d’implantació [embrionària], fan disminuir el risc d’avortaments i augmenten la taxa de nounat sa a casa. És a dir, no només la dona s’embarassa, sinó que la gestació va bé i la dona acaba tenint un nen sa", apunta.

Més formació

Davant l’existència d’"estudis científics seriosos" que demostren que hi ha "moltes soques de probiòtics que són segures i eficaces", fa una crida als sanitaris a "formar-se" per posar aquesta "eina" al servei de les pacients que la necessiten. La doctora Llurba precisa que, a més, és important cuidar l’alimentació. "No n’hi ha prou amb tractar-la només amb probiòtics o antifúngics", avisa. La dieta, assegura, és clau.

Notícies relacionades

A més, la microbiota vaginal també està relacionada amb les "candidiasis de repetició", ja que les dones que les pateixen tenen menys lactobacils (un tipus de bacteri) a la microbiota endometrial. I, a més, els seus lactobacils són "qualitativament diferents"; és a dir, "produeixen menys substàncies beneficioses que actuen contra els fongs i els regulen". "Amb la microbiota alterada, en general, es té més risc de patir infeccions com la malaltia inflamatòria pelviana", afegeix Llurba.

"Més enllà de la salut vaginal, la microbiota també està vinculada amb el tracte genital inferior, és a dir, amb l’úter i el coll uterí –apunta la doctora González–. Estem veient que podria tenir relació amb tumors als ovaris". Segons diversos estudis, afegeix l’especialista, una microbiota saludable evita infeccions del virus del papil·loma humà (VPH).