Manuel Álvarez: "S’ha aconseguit rebaixar a la meitatles pneumònies contretes a l’uci"

Manuel Álvarez, coordinador del Proyecto Pneumònia Zero. | EL PERIÓDICO

Manuel Álvarez, coordinador del Proyecto Pneumònia Zero. | EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

¿Per què la ventilació mecànica pot provocar pneumònia?

Perquè és un dispositiu que elimina la tos, que és el mecanisme que serveix per impedir que microorganismes que hi ha a la boca entrin a la via aèria. A més, els que necessiten un respirador són pacients molt greus, que tenen més possibilitats de patir complicacions.

¿A quins malalts afecta més?

El factor principal és l’edat. Com més gran és un pacient, més probabilitats té de poder patir una infecció, ja que el seu sistema immune és menys capaç d’aconseguir aturar-la. L’envelliment es produeix en tots els nivells: de la mateixa manera que envelleixen les articulacions i el cervell, també el sistema immunològic.

¿Quin percentatge de pacients ingressats en uci amb ventilació mecànica poden desenvolupar una pneumònia?

D’això s’encarrega el projecte Pneumònia Zero. L’Estudi Nacional de Vigilància d’Infecció Nosocomial, que són les que es contrauen a l’hospital, indica que la densitat d’incidència és de 5,7 pneumònies cada 1.000 dies de ventilació mecànica. És a dir, que, sumant tots els dies que els pacients estan amb un respirador, quan es porten aquests 1.000 dies, la teva incidència de pneumònia és de 5,7. Aquestes dades s’obtenen de 200 ucis de tot Espanya.

La incidència a Espanya, ¿és en l’actualitat més elevada o menys que en altres països?

Ens trobem en una zona mitjana-alta de bons resultats. Globalment, s’estan fent bé les coses respecte a Europa.

¿Quins són els projectes que s’han posat en marxa?

El 2009 va començar Bacterièmia Zero per intentar disminuir la incidència d’infecció associada a un catèter. Només amb aquest projecte, simplement pel fet d’activar un pla de prevenció, van baixar altres infeccions com la pneumònia. El 2011 es va posar en marxa Pneumònia Zero i vam tornar a baixar la taxa associada a ventilació mecànica. El 2014,es va iniciar el Resistència Zero, que consisteix a prevenir els microorganismes multiresistents que s’adquireixen a l’uci. Finalment, va entrar en funcionament l’ITU-Zero per disminuir les infeccions associades a una sonda urinària, però no es va poder finalitzar per la pandèmia.

¿Com va afectar la pandèmia a les infeccions d’uci?

Hi va haver un augment significatiu de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària per la gran quantitat d’ingressos i l’augment de l’estada mitjana en uci, on els pacients tenien ventilació mecànica molt temps, factor que incrementa la pèrdua d’immunitat. Un cop finalitzada la pandèmia, ens hem posat les piles i hem aconseguit el 2024 xifres semblants a la prepandèmia, un èxit important.

¿Quant s’han reduït les infeccions amb el projecte Pneumònia Zero des del seu inici?

Aproximadament s’han reduït a la meitat: d’11,5 a 5,7 per cada 1.000 dies. I veníem d’unes taxes, a principis de segle, de 18.

Notícies relacionades

¿Què es fa per reduir les pneumònies?

Per exemple, controlar la pressió d’una mena de globus que hi ha en els respiratoris i que impedeix que els gèrmens de la boca passin a través del tub, i incidim també en la higiene de les mans.