Pandèmia de coronavirus
La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti

Investigadors de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i de la Fundació Lluita contra les Infeccions han conclòs en un assaig clínic que la tècnica de la plasmafèresi (que consisteix en la neteja del plasma de la sang) «no és eficaç» per tractar covid persistent.
Es tracta d’un estudi «pioner», publicat a ‘Nature Communications’, impulsat fa tres anys i en què van participar 50 pacients amb aquesta malaltia, informen el centre i la fundació en un comunicat conjunt d’aquest dilluns.
La investigació assenyala que aquesta tècnica, que neteja la sang de substàncies inflamatòries, «no ha aportat cap millora significativa en els símptomes que pateixen i que impacten en la qualitat de vida d’aquests pacients».
La directora del programa de covid persistent de l’hospital, Lourdes Mateu, lamenta que la tècnica no ha reduït ni acabat amb els símptomes dels pacients, però remarca que«servirà com a evidència d’una cosa que no funciona, especialment per a pacients que estan provant qualsevol teràpia contra la malaltia que pateixen».
Resultats
A l’assaig clínic (finançat per la farmacèutica Grifols i impulsat per la Fundació Lluita contra les Infeccions de l’hospital) hi van participar dos grups de persones: en un es va fer la plasmafèresi i en l’altre es va administrar un sèrum fisiològic.
Es van realitzar sis sessions consecutives (de recanvi plasmàtic o de l’administració del sèrum), i després es va fer un seguiment clínic i analític durant 90 dies després de completar el tractament.
Notícies relacionadesEntre altres variables, es va prestar atenció a possibles canvis en l’estat general dels pacients i en els seus símptomes, com la fatiga, el rendiment neurocognitiu, l’ansietat o la depressió.
El centre assenyala que actualment el tractament dels pacients amb covid persistent se centra a alleujar els símptomes i millorar la seva qualitat de vida, però que «aquestes intervencions no aborden ni resolen la causa subjacent de la malaltia».
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja