Menjadors escolars

El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals

Els menjadors només podran servir plats precuinats com empanadilles o croquetes una vegada al mes, segons el reial decret aprovat pel Consell de Ministres

El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals

/ JUNTA DE EXTREMADURA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Sota la premissa que el menjador escolar és una «eina fonamental» per reduir la desigualtat i garantir que tots els nens tinguin accés a una alimentació de qualitat, així com un instrument per adquirir hàbits saludables, el Govern ha aprovat aquest dimarts el reial decret de menjadors, destinat que a tots els centres educatius serveixin cinc àpats saludables a la setmana.

Per fer-ho, desterra mals hàbits com el fet de celebrar el final de trimestre amb pizza com una ‘menjar especial’ o l’abús de fritures precuinades. A més, prohibeix que se serveixin o es venguin a la cafeteria o les màquines expenedores refrescos ensucrats, begudes energètiques o brioixeria industrial.

Segons l’estudi Aladino, que es realitza amb una metodologia similar a 40 països, el 36,1% dels escolars espanyols té excés de pes, tot i que l’índex ha baixat lleugerament entre el 2019 i el 2023. No obstant, la millora no ha arribat a les famílies amb menys ingressos, on gairebé la meitat dels menors (el 46,7%) pateix obesitat o sobrepès, una tendència que es manté.

L’estudi revela que les llars amb ingressos per sota dels 18.000 euros a l’any no poden permetre’s comprar més productes frescos com fruites i verdures , ni fer esmorzars complets, per això el Govern ha decidit millorar l’accés d’aquests menors a una alimentació saludable a través dels menjadors escolars, als quals les famílies més vulnerables poden accedir mitjançant beques. El decret afecta tots els centres, tant d’infantil, primària, secundària, batxillerat o FP, siguin públics, concertats o privats.

Aquestes són les principals novetats que incorpora la nova normativa:

Fruita i verdura diàriament

El reial decret obliga els menjadors a oferir fruita i verdura fresca diàriament, especificant que el 45% ha de ser de temporada, per reforçar la producció sostenible i local. Aquesta disposició comportarà «un benefici per als agricultors i ramaders espanyols, en un context difícil com l’actual, a causa de la guerra aranzelària», segons ha destacat el ministre Pablo Bustinduy en la roda de premsa després del Consell de Ministres. A més, almenys dos plats al mes o el 5% de la despesa del menjador s’ha de destinar a producció ecològica.

Segons l’últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, el 40% dels centres escolars incompleix en l’actualitat el percentatge mínim recomanat de fruites i hortalisses de temporada i proximitat.

Més peixos i cereals integrals

La normativa també garanteix el consum de peixos, llegums i cereals integrals, fixant unes racions setmanals basades en les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per exemple, els menjadors hauran de servir entre una i tres racions de peix a la setmana, cosa que suposa un increment notable sobre la situació actual, ja que segons els càlculs efectuats pel Ministeri de Consum, a partir de l’esmentat informe de Control de la Cadena Alimentària, 1.200 centres escolars mai serveixen peix.

A més, segons dades obtingudes per les comunitats autònomes, el 14% dels menjadors incompleix la recomanació de servir almenys una vegada a la setmana llegums. En el cas dels cereals, el reial decret estipula que s’ofereixi almenys una ració d’arròs o pasta integral a la setmana i algunes de diverses vegades pa integral.

Veto als refrescos i la brioixeria

El reial decret prohibeix que tant al menjador com a les cafeteries dels centres o les màquines expenedores se serveixin o venguin begudes ensucrades com refrescos o sucs, begudes energètiques o brioixeria industrial. En concret, no es podrà oferir als escolars productes que superin un contingut màxim de 5 grams de sucres per porció envasada i que incompleixin els criteris recomanats per organismes com l’OMS sobre els límits de greixos, sucres i sal.

Notícies relacionades

Així, el valor energètic per envàs no pot superar les 200 quilocalories. El contingut màxim de greixos serà de 7,8 grams per a una porció; el de greixos saturats de 2,2 grams i el de sodi 0,2 grams. En l’actualitat, gairebé el 70% de les màquines expenedores de les escoles incompleix els criteris nutricionals, percentatge que s’eleva al 74% en el cas de les cafeteries.

Límit als precuinats

El reial decret limita a més els plats precuinats com pizzes, empanadilles, croquetes o fregides a una ració al mes. Si les fregides no procedeixen de productes ultraprocessats i es preparen en el dia, hauran de ser elaborades preferentment amb oli d’oliva o de gira-sol alt oleic i servides, com a màxim, una vegada a la setmana.