Pilar Figueras, educadora

Mestra vocacional i mestra de mestres, Pilar Figueras va ser la impulsora del projecte de Ciutats Educadores, que impulsa el paper de les urbs en l’educació dels nens.

Pilar Figueras Bellot

Pilar Figueras Bellot

2
Es llegeix en minuts
Joan Manuel del Pozo
Joan Manuel del Pozo

Professor de Filosofia de la Universitat de Girona. Exconseller d'Educació i Universitats.

ver +

La transformació de Barcelona motivada pels Jocs del 92 va tenir efectes variats i de llarga durada. Un dels menys visibles, però alhora més universal justament perquè no ho és, és el projecte cívic i educatiu de Ciutats Educadores, amb una associació internacional ara ja de cinc-centes ciutats dels cinc continents.

L’alcalde Maragall i la regidora Marta Mata volien justament que la ciutat anés més enllà dels necessaris i grans canvis urbanístics. Van aprofitar la idea de la ville éducatrice del gran pensador i polític europeista Jacques Delors com a germen del que seria el moviment de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores.

La Pilar Figueras, vocacionalment mestra i mestra de mestres, diumenge inesperadament traspassada, fou la persona que va assumir amb convicció, dedicació i encert la tasca d’activar primer la convocatòria a Barcelona amb l’aprovació de la inicial Carta de principis. Les seves bones pràctiques enriqueixen els valors i aprofundeixen els processos habituals de l’educació en el seu sentit escolar, perquè la idea nuclear de la Carta és que l’educació de cada infant o jove beu de molt variades fonts, a més de les reconegudes escolars, i molt especialment de la ciutat o poble on es desplega la vida de la gent.

La Ciutat Educadora interpel·la les autoritats locals perquè activin totes les capacitats de les persones, i les entitats de tota mena que hi conviuen, i es comprometin amb la formació integral de les persones de qualsevol edat. Es busca fer poroses les parets dels centres educatius, de manera que els valors interns de l’escola s’estenguin per la ciutat i els valors de tota la ciutat entrin i impregnin l’interior dels centres educatius formals.

Des del privilegi d’haver compartit molts anys amb la Pilar Figueras els més variats treballs sobre aquest projecte, l’he vist promoure la reforma dels principis de la Carta, adaptant-la a la ràpida evolució de les nostres societats, i difondre-la amb activitats de formació de molts equips municipals i grups de ciutadans. Era gran, al mateix temps, la receptivitat que trobava, gràcies al seu compromís entusiasta, en les més diverses poblacions del món.

He estat testimoni directe de l’exigència, perquè partia de la seva pròpia autoexigència, sobre alcaldes de ciutats tan diverses com l’hongaresa Budapest o la boliviana Santa Cruz de la Sierra. I com obtenia d’aquests alcaldes el reconeixement dels valors de la Carta.

Sense poder entrar aquí en el detall dels valors de la Carta, d’inspiració inicial de la també enyorada Marta Mata, ben interpretats i aplicats per la Pilar, voldria tancar aquest record amb la referència a un fragment que sintetitza bé el sentit global del projecte:

"La ciutat educadora haurà d’oferir a tota la població formació en valors i pràctiques de ciutadania democràtica que fomentin el respecte, la tolerància, la participació, la responsabilitat, l’interès per la cosa pública i el compromís amb el bé comú".

Notícies relacionades

Cada dia més en els temps que corren necessitem que aquest principi inspiri tant infants i joves –recordem la necessitat de l’educació cívica?– com adults i gent gran, preocupats com estem per la degradació de les formes ètiques i democràtiques de convivència.

La Pilar Figueras, promotora d’aquests valors, mereix per això ser considerada, entre altres mèrits, com una veritable i gran ciutadana educadora. Per tot plegat, el Departament d’Educació i FP ha fundat un premi internacional d’educació amb el seu nom, amb tot el mereixement.