Neix el primer clon de "llop vermell fantasma"

Colossal Biosciences, la mateixa empresa que va idear els ratolins amb pèl de mamut, diu haver recuperat els gens ancestrals d’aquesta espècie.

Neix el primer clon de "llop vermell fantasma"
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La mateixa empresa que la setmana passada va anunciar el naixement dels "llops terribles" de Joc de trons i que fa uns mesos va afirmar haver creat als primers ratolins amb pèl de mamut de la història, la companyia nord-americana Colossal Biosciences va anunciar el naixement del "primer clon de llop vermell fantasma" del món. Segons afirmen els seus creadors, es tracta d’un híbrid entre un coiot i un llop vermell, una espècie en perill crític d’extinció. El seu naixement ha sigut anunciat a través de xarxes socials, però, per ara, encara no s’ha publicat cap estudi científic ni cap anàlisi independent que avali el perfil genètic d’aquest animal. "Hem aconseguit recuperar gens ancestrals que es creien perduts per augmentar la diversitat genètica de l’espècie", afirma l’empresa.

L’animal ha sigut batejat amb el nom de Neka Kayda en honor a la tradició de la tribu Karankawa, un grup natiu americà que habita a la costa del Golf de Texas i que comparteix la mateixa terra que els llops vermells fantasma. Els seus creadors afirmen que aquest animal ha sigut creat mitjançant tècniques avançades d’enginyeria genètica a partir de, d’una banda, gens de coiot i, de l’altra, material genètic de llops vermells antics.

Rescat genètic

"L’objectiu és recuperar llinatges perduts" d’aquests emblemàtics llops vermells americans i "reforçar la diversitat genètica" d’una espècie que, en l’actualitat, amb prou feines compta amb un centenar d’exemplars salvatges arreu del món. "Un patrimoni genètic tan limitat ha deixat l’espècie vulnerable a malalties, canvis ambientals i endogàmia", assegura l’empresa.

El naixement d’aquest animal forma part del que Colossal Biosciences defineix com una "iniciativa de rescat genètic" i d’un "programa de conservació pioner" en el qual s’estan utilitzant tècniques científiques avançades per recuperar espècies emblemàtiques. En aquest cas, a diferència del cas dels llops terribles de Joc de trons, aquests animals ja existeixen, però la seva supervivència està en risc a causa de "la falta de diversitat genètica" que, al seu torn, deixa els espècimens vulnerables davant malalties, canvis ambientals i endogàmia.

Notícies relacionades

"Gràcies a la tecnologia podem editar els gens d’aquests animals per augmentar la seva resiliència i reviure la seva diversitat genètica", afirma Bridgett vonHoldt, professora d’Ecologia de la Universitat de Princeton, en un comunicat emès per la companyia.

El naixement d’aquests animals editats genèticament per exhibir característiques d’espècies extintes ha suscitat un gran debat a la comunitat científica. En primer lloc, perquè en la majoria dels casos no hi ha documentació que avali la identitat genètica real d’aquests espècimens ni estudis que expliquin el component tècnic d’aquests èxits. En segon lloc, també han sigut molts els experts que han titllat aquests projectes de "campanyes de màrqueting" per continuar captant inversions, ja que, per exemple, el llop gegant va ser presentat en mans de l’elenc de Joc de trons. També ha rebut crítiques dels ecologistes: són moltes les veus que critiquen la inversió milionària que s’està realitzant per "rescatar" o "desextingir" unes espècies mentre se n’empenyen milers d’altres a l’extinció.

Temes:

Llop Golf