Ensenyament a Catalunya
El batxillerat fusionarà Física, Química, Biologia i Geologia
El Departament d’Educació atén un requeriment del ministeri per garantir l’homologació dels estudis a qualsevol lloc de l’Estat, però crea optatives plus d’aquestes matèries per complementar la formació.
El TR, que era un 10% de la nota global, passarà a comptar com una assignatura més

El Departament d’Educació dona per tancats els debats oberts amb els professors sobre els canvis en el currículum de batxillerat que va anunciar el desembre de l’any passat per donar compliment a un requeriment del Ministeri d’Educació i FP que instava Catalunya a adaptar-lo a la Lomloe sota risc de posar en perill les homologacions dels estudis esmentats en cas de mobilitat geogràfica dels estudiants catalans a altres punts d’Espanya.
La secretària de Millora Educativa, Pepín Beltran, va insistir ahir que l’ajust respon a la necessitat de garantir l’homologació del batxillerat "perquè els alumnes no tinguin problemes amb això si es traslladen a altres comunitats". La conselleria no ha donat xifres del nombre d’alumnes que podrien estar en aquesta situació que ha donat peu a aquests canvis. "L’homologació ha d’estar garantida encara que sigui per a un alumne", va dir Beltran.
Educació manté els canvis anunciats, el gruix dels quals afecten primer de batxillerat i la modalitat científica, tot i que amb algunes modificacions. Tots entraran en vigor el curs 2026-2027 per als alumnes que aquest curs comencin primer de batxillerat (són els que ara estan a tercer d’ESO). Dit d’una altra manera, els centres educatius tindran tot el curs que ve per dur a terme les adaptacions que facin falta.
Més matèries de modalitat
En conjunt, el primer de batxillerat mantindrà les 12 hores lectives de matèries comunes i les 18 de material de modalitat i optatives, tot i que aquestes últimes es reformulen perquè hi haurà menys optatives (de nou hores passaran a sis) i més de modalitat (de nou passaran a dotze). Han sigut moltes les direccions, va apuntar la conselleria, que havien demanat que no hi hagués tantes assignatures optatives i, fins i tot, que desapareguessin les optatives trimestrals. Totes les matèries de modalitat seran de quatre hores en lloc de tres. Una millora que ha sigut remarcada per la conselleria.
L’afectació més profunda és a primer de batxillerat científic, amb la fusió de Física i Química i la fusió de Biologia, Geologia i Ciències Ambientals, totes elles matèries de modalitat. Beltran va explicar que la Lomloe contempla que a primer de batxillerat hi hagi dues matèries de ciències de modalitat i no pas quatre. Problema que resol la fusió, que també resol el problema de l’homologació. A més, va posar un exemple pràctic per entendre-ho: un alumne que ha estudiat a Catalunya va a una altra comunitat perquè li convalidi el seu batxillerat. Presenta tres matèries de modalitat: Matemàtiques, Física i Química. Ara bé, segons la llei n’hi faltaria una, perquè a la Lomloe Física i Química és una sola matèria; per tant, l’homologació no seria possible.
Aquestes matèries, que ara tenien tres hores cada una, passaran a tenir-ne quatre en la versió fusionada. Aquesta reducció va fer que els professors de ciències es posessin les mans al capdavant. El departament planteja ara com a novetat, i per compensar aquesta pèrdua, les matèries optatives anuals de Física Plus, Química Plus, Biologia Plus i Geologia Plus, que seran "altament recomanables", per complementar la formació dels alumnes.
Beltran va assegurar, tot i això, que les matèries de modalitat fusionades per si soles "garanteixen els coneixements bàsics" perquè els alumnes accedeixin a segon de batxillerat. "No perdem hores de ciències ni perdem coneixements", va insistir a dir. Aquestes noves optatives plus tindran el seu propi desplegament curricular, que es treballarà durant els pròxims mesos i es farà arribar als centres el curs que ve. La conselleria les recomanarà activament, per sobre de la qüestionada alternativa inicial de Reptes Científics. "Aquesta la mantindrem al catàleg per a tothom que vulgui, però recomanarem les optatives plus", va remarcar Beltran.
L’altre gran canvi és la reducció del pes del treball de recerca (TR), una singularitat de Catalunya. El TR, que fins ara suposava un 10% de la nota global de batxillerat, passarà a comptar com una assignatura més. Això és un pes d’un 4% aproximadament. La conselleria té intenció de mantenir el TR perquè "és competencial i molt important", però ha de veure com es desenvoluparà aquest treball, que ara representa hores de dedicació per als alumnes, que el comencen a treballar en el primer curs i el presenten en el primer trimestre del segon.
En canvi, la conselleria, tal com es va comprometre a fer, ha arribat a un "acord polític" amb el ministeri i manté com a matèries de modalitat la Literatura Catalana i la Literatura Castellana de segon de batxillerat. Continuaran sent, per tant, dues de les vuit matèries d’elecció per part dels alumnes. "D’aquesta manera es reconeix la singularitat cultural i històrica d’aquestes matèries en el currículum català".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe