Ciència

La teràpia amb cèl·lules mare ajudaria a frenar el parkinson

Per primera vegada, dos assajos clínics independents proven que és segur trasplantar neurones per tractar aquesta malaltia degenerativa.

La revista ‘Nature’ va anunciar que els dos estudis van veure millores en els pacients

La teràpia amb cèl·lules mare ajudaria a frenar el parkinson
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Més de 10 milions de persones arreu del món conviuen amb parkinsoninson, una malaltia neurodegenerativa crònica i progressiva per a la qual, fins ara, no existeix una cura definitiva. És la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent per darrere de l’Alzheimer i es caracteritza per la pèrdua gradual de neurones que produeixen dopamina, un neurotransmissor que en baixos nivells provoca des de tremolors fins a rigidesa i problemes de mobilitat. Tot i que els tractaments actuals alleugen temporalment els símptomes, l’eficàcia disminueix amb el temps i pot causar efectes secundaris que perjudiquen la qualitat de vida dels pacients. Ara, per primera vegada, dos assajos clínics independents demostren el funcionament d’una possible alternativa terapèutica a aquesta malaltia: l’ús de cèl·lules mare.

Segons va anunciar ahir la revista científica Nature, un equip d’investigadors del Japó i un dels Estats Units i el Canadà han realitzat dos estudis clínics independents per posar a prova l’ús de cèl·lules mare en pacients amb parkinsoninson. En els dos casos, com relaten els especialistes, es va demostrar la seguretat dels tractaments i es van observar millores substancials en els pacients tractats. En alguns casos es van notificar reduccions de fins al 50% dels símptomes en terminis de 18 mesos. En d’altres es va mostrar una millora dels símptomes motors fins i tot sense prendre altres medicaments. Els experts afirmen que els resultats, tot i que preliminars, són encoratjadors i obren una via per a futurs tractaments més eficaços i duradors.

Però, ¿en què consisteixen les teràpies amb cèl·lules mare per al parkinsoninsonison? ¿Com s’han posat a prova? ¿I en quina fase estan els estudis que, en un futur, podien permetre l’ús d’aquests tractaments per a pacients que el necessitin? Segons s’explica a Nature, el mètode utilitzat en els dos estudis és el trasplantament de neurones derivades de cèl·lules mare pluripotents (unes cèl·lules capaces de transformar-se en qualsevol tipus cel·lular) amb l’objectiu de reemplaçar les neurones que es perden progressivament per aquesta malaltia. En cada cas es van fer servir tècniques diferents per arribar a l’objectiu, però, com relaten els científics, en els dos casos es van obtenir resultats esperançadors.

Sense símptomes adversos

Notícies relacionades

L’assaig clínic del Japó, liderat per Ryosuke Takahashi i Jun Takahashi, es va dur a terme en set pacients d’entre 50 i 69 anys amb diagnòstic de parkinsoninson. En aquest cas es van utilitzar cèl·lules mare pluripotents derivades de cèl·lules d’adults sans que van ser reprogramades per exercir de neurones. Els 24 mesos posteriors, almenys cinc dels participants avaluats van mostrar millores mentre continuaven amb la seva medicació estàndard, i quatre van mantenir la millora fins i tot després de suspendre l’assaig. Els experts afirmen que no es van reportar esdeveniments adversos greus.

L’estudi entre els Estat Units i el Canadà, dirigit per Viviane Tabar, es va centrar en 12 pacients i es van trasplantar neurones derivades de cèl·lules mare embrionàries. Divuit mesos després del trasplantament es van observar millores motrius significatives.