Ensenyament A catalunya
El TSJC recorda que el castellà és també llengua habitual a l’aula
El tribunal atén un recurs de l’AEB i anul·la part de les instruccions que Educació va donar als centres escolars el curs 2022-23 per no incloure explícitament la llengua castellana.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar quatre apartats de les instruccions que el Departament d’Educació va enviar a les escoles catalanes per al curs 2022-2023 relatives al tractament de les llengües a l’estimar parcialment un recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) que considerava que no incloïen explícitament el castellà com a llengua vehicular i d’ús habitual als centres. Els magistrats consideren que els esmentats apartats només contemplaven el català com a llengua habitual en tots els àmbits del centre, la qual cosa, apunten, vulnera la Constitució. La sentència, dictada dilluns i coneguda ahir, sí que manté vigents els apartats sobre retolació i l’atenció lingüística especialitzada en el primer ensenyament.
Després de conèixer la sentència del TSJC, la conselleria va assegurar que amb la llei actual, aprovada el 2022, ja s’estaria donant compliment al dictamen judicial. I ha recordat que la legislació actual ja estableix el català com a llengua normalment utilitzada als centres, i el català i el castellà com a llengües curriculars.
Norma vigent
En aquest sentit, la secretària de Millora Educativa del departament, Pepín Beltran, va afirmar que Catalunya ja aplica aquest curs en les seves instruccions la llei vigent, que preveu que el castellà també és llengua curricular, i que farà el mateix amb les instruccions del curs 2025-26 vinent, i per això considera que les consideracions del TSJC ja estan ateses. "En aquest moment, amb la llei vigent, ja estem aplicant la sentència del TSJC perquè el castellà també és llengua curricular", va insistir Beltran.
Les instruccions del curs 2022-2023 van ser recorregudes en el seu moment per l’AEB i el TSJC va inadmetre el recurs en una interlocutòria del 30 de novembre del 2022 per considerar que les instruccions es limitaven a reproduir la normativa vigent. Contra aquesta inadmissió, l’AEB va presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, que el novembre del 2024 el va estimar i va ordenar al TSJC resoldre sobre el fons. El Suprem va remarcar que tant l’entitat com la fiscalia van assenyalar als seus escrits que hi havia una "absència de tota menció al castellà, que és llengua oficial també a Catalunya".
Ara el TSJC, en una sentència del 14 d’abril del 2025, estima parcialment el recurs de l’AEB i anul·la alguns apartats de les esmentades instruccions. Concretament, anul·la l’apartat que estableix que els centres han de vetllar perquè el català, i l’aranès a la Vall d’Aran, "com a llengües pròpies, siguin les llengües utilitzades normalment com a llengües vehiculars i d’aprenentatge del sistema educatiu". El tribunal considera que l’absència de menció al castellà no permet garantir la seva presència adequada, ni assegura que hi hagi instruments de control i avaluació per vetllar perquè l’alumnat arribi a les seves competències lingüístiques, ni dona indicacions als centres educatius perquè compensin les possibles carències existents.
També queda anul·lat l’apartat que estableix que el català "és la llengua de la institució i, per tant, la llengua d’ús habitual en tots els espais del centre, en la relació amb la comunitat educativa i amb tots els estaments socials en general". Això afecta les comunicacions internes i externes, orals i escrites, la interacció entre docents i alumnat, la formació del professorat i del personal no docent que gestiona el menjador o les activitats extraescolars.
La sentència també dona per nuls dos apartats que insten els centres a fer del català una eina d’integració: "Els factors culturals i cívics estan impulsats per la voluntat de conformar una ciutadania catalana identificada amb una cultura comuna en la qual la llengua catalana es converteixi en un factor bàsic d’integració social", i "consolidar el model lingüístic del país, potenciant la llengua catalana com a vehicular dins d’un projecte plurilingüe i intercultural".
Atenció individualitzada
En canvi, el TSJC va desestimar la part del recurs de l’AEB relatiu a la retolació dels centres. El tribunal va assenyalar que, segons la doctrina jurídica, no pot considerar-se obligatori retolar en les dues llengües oficials. També va desestimar el relatiu a l’atenció individualitzada en el primer ensenyament, ja que permet ser interpretat conforme a dret. Sobre la desestimació d’aquests punts, l’AEB va anunciar que presentarà recurs de cassació davant el Suprem.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe