Nous nutrients

Poseidona llança un substitut de la carn i el peix

El producte, amb ingredients procedents de les algues, "recordarà el gust del mar, serà nutritiu i saborós", expliquen des de la ‘start-up’.

Poseidona llança un substitut de la carn i el peix
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Substituir la carn i el peix per proteïna d’origen vegetal ha sigut des de sempre l’obsessió de Sònia Hurtado. Llicenciada en Ciència i Tecnologia Alimentària, la va marcar per sempre una visita a un escorxador quan feia el doctorat. D’això fa 15 anys, temps en què ha format part de diverses start-ups amb aquest mateix enfocament. Va ser determinant adonar-se que "la millor font de proteïnes i elements nutricionals es troba al mar i està completament per explotar", afirma.

La necessitat era clara: davant l’augment de la població mundial i l’avenç del canvi climàtic, ja fa anys que l’ONU adverteix que cal reduir el consum de carn i peix. El 2022, es va associar amb María Cermeño, experta en la millora tecnofuncional de proteïnes vegetals, per desenvolupar aquesta nova alternativa. Al capdavant de Poseidona, aquest any llançaran el primer producte marí alternatiu al peix, així com un pa amb alt contingut proteic, tots dos amb ingredients procedents de les algues.

"El sector alimentari ha utilitzat algues vermelles durant molts anys per extreure un carbohidrat anomenat agar-agar. Aquest compost es fa servir com a gelificant per aportar consistència als productes processats. La resta, que és on es troba la proteïna, la fibra i els minerals, es llença", revela Hurtado. Així que no calia ni tan sols cultivar o recollir les algues, només aprofitar el que fins ara no ha interessat a la indústria.

Soci industrial

Poseidona recupera aquestes algues, que troba "en un estat òptim: netes i amb tots els nutrients excepte els carbohidrats", per extreure’ls i obtenir un ingredient concentrat en proteïna i altres elements d’alt valor nutricional. La start-up començarà a produir aquest any a través d’un soci industrial ubicat al nord d’Espanya, on es troba l’empresa alimentària que la proveeix d’algues.

El seu primer producte "recordarà el gust del mar, serà nutritiu i saborós", explica la CEO de Poseidona. El seu ingredient d’extracte d’alga vermella "inclou un 20% de proteïna, fibra i midó", que funciona a més com a gelificant i emulsionant, però "sense tractar-se d’un additiu", destaca Hurtado.

Notícies relacionades

La start-up també produirà una farina rica en proteïna que un fabricant del sector de la fleca farà servir en l’elaboració de pans amb alt contingut proteic i aminoàcids. L’objectiu el 2025 de Poseidona és "consolidar-se en un petit mercat per després començar a escalar". La CEO de Poseidona arrossega una llarga experiència al capdavant de start-ups. Tecnòloga d’aliments i amb 20 anys en aquesta indústria, va ser cofundadora de Current Foods a San Francisco. Paral·lelament, Cermeño va realitzar els seus estudis postdoctorals en extracció de proteïnes en la indústria alimentària. Primer va treballar amb la indústria cervesera i després es va especialitzar en algues.

"Ens centrem en la proteïna per a alimentació, però també estem investigant molècules amb activitat antiinflamatòria per a cosmètica i farmacèutica, on veiem un gran potencial", assenyala la CEO. Poseidona investiga també les algues invasores. Desestabilitzadores de l’equilibri de l’ecosistema marí autòcton, veuen l’oportunitat de retirar-les per a un ús comercial. "Podríem reduir-ne la quantitat i permetre que les autòctones estiguin en millors condicions", explica.