SUCCESSOS
‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
Els delinqüents marcaven els domicilis a assaltar amb unes minúscules agulles de cabell transparents
Després de 24 hores d’espera, tornaven a la vivenda i l’obrien sense necessitat de forçar panys

Los delincuentes marcan los domicilios a asaltar con minúsculas piezas de plástico /
Feu atenció al marc de la porta d’accés al seu domicili la pròxima vegada que entri a casa. També al terra de la zona. Si aprecieu la presència d’unes diminutes peces de plàstic transparent amb forma d’agulla de cabell com les que apareixen a la foto que obre aquest reportatge, poseu-vos en contacte immediatament amb la policia. Algú està planejant robar-vos.
Es tracta del sistema de marcatge de domicilis que fan servir organitzacions criminals de l’est d’Europa per robar en domicilis del nostre país. La Guàrdia Civil acaba de desarticular una xarxa de lladres procedents de Geòrgia que porten robant des de l’any passat al nord d’Aragó. De moment hi ha cinc persones detingudes i una més està sent investigada. Tots són homes d’entre 21 i 59 anys i residents a diferents zones de Catalunya.
Als responsables de l’anomenada operació Kandyl els ha sorprès el curiós sistema mitjançant el qual assenyalaven els objectius i hi accedien 24 hores després per robar els propietaris de la forma més neta possible: sense necessitat de trencar portes o forçar panys. Accedint com qui fa servir la clau. Un sistema conegut com a ‘lock picking’ o del rossinyol.
Triar l’objectiu
Segons han revelat fonts de l’institut armat a EL PERIÓDICO, el modus operandi dels delinqüents començava per la cuidada selecció dels seus objectius: «Triaven vivendes de zones altes, amb perspectives econòmiques a diversos municipis de la província d’Osca». S’han registrat casos durant els últims vuit mesos a Fraga (13), Barbastre (11 robatoris consumats i 9 temptatives fallides), Montsó i Sariñena (3 robatoris consumats respectivament).
Una onada de robatoris que havia provocat una onada d’inseguretat i desconcert entre els habitants; hi havia moltes víctimes, però en cap cas havien patit violència. Aquests discrets lladres georgians vivien a Barcelona i Sabadell, però es desplaçaven fins aquesta zona d’Osca durant diversos dies per perpetrar els seus delictes. Es desplaçaven fins a les zones més acabalades d’aquests municipis i escollien els domicilis que volien desvalisar.
Una vegada escollits els habitatges que volien assaltar, procedien a col·locar un senzill dispositiu d’alerta: una d’aquestes indetectables agulles de cabell que s’aprecien a la imatge. Peces transparents de menys d'un centímetre de mida, prou petites com perquè encaixessin entre la porta i el marc.
24 hores
Després de col·locar-les, tocava esperar. «En alguns casos esperaven un parell de dies, però en la majoria dels casos actuaven 24 hores després d’haver marcat el domicili», explica el capità en cap de la Unitat Orgànica de la Comandància de la Guàrdia Civil a Osca. Un termini suficient per saber si a la vivenda s’havia registrat moviment o qui hi vivia estava de viatge.

Els lladres feien servir rossinyols i claus manipulades per accedir als domicilis /
«Actuaven a altes hores de la matinada, tant per marcar com per robar», assenyalen des de la Guàrdia Civil. Els delinqüents no tornaven a Catalunya; passaven el dia a la zona actuant amb cautela. I a la nit tornaven als domicilis que prèviament havien marcat: «L’obertura de la porta fa que la peça caigui. Si l’agulla de cabell ja no hi era, era el senyal que els residents de la casa havien obert la porta en algun moment». Tot i que es donés aquest cas, la marca era tan imperceptible, que els propietaris o llogaters no reparaven que algú els havia marcat la vivenda.
Per contra, si l’agulla de cabell era al mateix lloc en què l'havien col·locat la nit anterior, significava que la porta no s’havia obert en cap moment. Els assaltants tenien, per tant, via lliure per accedir a l’immoble sense trobar dins ningú, podent desvalisar-la amb tranquil·litat.
Claus falses
Per passar a l’acció, els georgians feien servir una sèrie d’estris casolans manipulats per ells mateixos. «Es coneix com el mètode del rossinyol perquè la principal eina per accedir a les cases eren rossinyols metàl·lics», tot i que durant l’operació, els agents de la Guàrdia Civil també han trobat «claus falses»; peces metàl·liques manipulades que fan també de clau mestra.
Amb aquestes peces aconseguien manipular el pany de la porta principal sense necessitat de forçar-la o fer malbé la porta. «De vegades portaven peces més voluminoses com martells, per clavar un cop sec a la porta, que ajudava que s’obrís», expliquen fonts de la investigació.
Els delinqüents s’emportaven principalment diners en metàl·lic, però durant l’operació també s’han pogut recuperar joies, rellotges i fins i tot videoconsoles. S’ho emportaven tot netament i marxaven del domicili tancant la porta, com si ningú hi hagués entrat. El valor dels efectes sostrets puja a uns 120.000 euros.

Alguns dels efectes sostrets pels lladres durant més d’un any de robatoris /
Tres cèl·lules
Aquests lladres actuaven per separat, repartits en diferents cèl·lules. La Guàrdia Civil ha pogut identificar-ne fins a tres, totes conformades per homes de nacionalitat georgiana. Els robatoris es venien donant des de principis del 2024, però no va ser fins l’agost quan la UOPJ de l’institut armat, en col·laboració amb la companyia de la Guàrdia Civil de Barbastre i la policia local del municipi, van sorprendre in fraganti tres d’aquests assaltants en el moment que es disposaven a robar en un domicili prèviament marcat.
Notícies relacionadesEl desembre del mateix any es va identificar una segona cèl·lula conformada per quatre homes més procedents de Geòrgia. Un continua intern en un centre penitenciari, mentre que els seus tres companys van aconseguir fugir i actualment són a l’estranger, en parador desconegut, probablement al seu país d’origen.
La tercera cèl·lula, especialment activa, va ser identificada el desembre passat a Catalunya. Els delinqüents feien servir dos vehicles diferents per viatjar a Aragó. Però no ha sigut fins aquest abril quan la Guàrdia Civil ha pogut accedir als domicilis de Barcelona i Sabadell on vivien els lladres. Tres jutjats de Fraga i Barbastre han decretat presó provisional per als cinc detinguts.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- ‘Tot el camp és un clam...’
- ELS LESIONATS DEL BARÇA Lewandowski s’allunya de la Copa i Ter Stegen «ja està llest» per reaparèixer
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- ENTREVISTA Isabel Celaá, ambaixadora davant la Santa Seu: «Al Papa no li agradava ser qualificat com a progressista ni com a conservador»