"El meu telèfon sembla el Gran Basar"

Vuit de cada 10 joves compren i venen a través del mòbil. S’estima que el 45,3% dels joves d’entre 16 i 24 anys utilitza plataformes de segona mà, davant el 20% de majors de 65 anys. Educadors i psicòlegs alerten de la importància d’educar en el consum responsable.

"El meu telèfon sembla el Gran Basar"
4
Es llegeix en minuts
ANTONIO GALLARDO

El Jan, de 18 anys, ha posat a la venda la meitat dels regals que ha rebut pel seu aniversari per comprar-se, en una web d’imitacions, les vambes i el xandall que en realitat volia. El Pau, de 17, també va vendre a Wallapop la seva vella Play Station per pagar la segona multa de Bicing que rep en un any. I la Valentina, de 13, vol treure’s de sobre, a través de la mateixa aplicació, de la seva col·lecció de Funkos (ninots pop que evoquen personalitats o personatges) per comprar-se més roba o potser, diu, un tocador.

Les plataformes de segona mà, com Wallapop (per a articles en general) i Vinted (especialitzada en roba), a més d’espais com Facebook Marketplace i apps especialitzades, fa anys que treuen fum, però segurament ha sigut la nova generació d’adolescents i joves adults que les han abraçat amb especial furor com a manera d’accedir a diners ràpids o a articles més econòmics. ¿Que vull desfer-me de roba i guanyar uns calerons? Foto i pujada al telèfon. ¿Que necessito una mica de liquiditat? Faig un cop d’ull al meu voltant i a veure què trobo. ¿Vambes? ¿Samarretes de futbol? ¿Mòbils vells? "Sí, la meva mare em diu que el meu telèfon sembla el Gran Basar", explica el Jan. De fet, el 82,6% dels joves d’entre 16 i 24 anys utilitzen l’smartphone per a la compravenda online.

Entre particulars

Tot i que en plataformes com Vinted hi ha usuaris pro (venedors professionals), la gran majoria d’internautes compren a particulars i venen peces del seu armari. És, per exemple, el cas de la Daniela, de 22 anys, que en fa cinc que hi compra i ven articles de segona mà. "Vaig començar a vendre per l’aplicació gràcies a la meva germana gran. Vaig trobar que era una manera ràpida i senzilla de treure’m de sobre de la roba que ja no volia i, alhora, guanyar diners", explica. Ella ven més que compra, i el principal motiu és la butxaca. "Quan vull un producte que està esgotat en botigues o a un preu molt elevat, el compro a Vinted de segona mà a un preu molt més assequible".

De fet, tot i que els marketplaces –espais on convergeixen negocis online– i les botigues digitals independents són les principals plataformes on es compra en línia, a Espanya, el 32,3% de les persones que compren online són també usuaris de les plataformes de compravenda entre particulars. I els joves són els més actius. Segons dades de l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (Ontsi) recollides a través d’enquestes, el 45,3% dels joves d’entre 16 i 24 anys i el 46,7% dels estudiants utilitzen plataformes de segona mà, davant el 20,4% de persones majors de 65 anys.

Després d’aquests anys de rodatge, els usuaris habituals afirmen que l’èxit d’un producte passa per les lleis del màrqueting. "Si fas bones fotos del teu producte, detalles amb exactitud el seu estat i transmets confiança en la descripció, rebràs més ofertes", afirma el Jan.

Preu i sostenibilitat

El factor principal que impulsa la compravenda digital entre individus és el preu (56,5%), seguit de la comoditat (35,4%), la consulta d’opinions d’altres usuaris (32,9%), l’oportunitat de vendre (31,9%), l’àmplia varietat de productes i marques disponibles (30,5%) i la sostenibilitat mediambiental (25,1%).

El factor ambiental tampoc és la principal raó que esgrimeixen els joves, tot i que el reciclatge i el fet de donar una segona vida als productes també són un motiu. "Crec que, en lloc de rebutjar el comerç online, és millor fomentar la reutilització de productes i donar suport a plataformes que promoguin l’economia circular en comptes de comprar sempre articles nous i després tirar la roba", afirma la Daniela.

Tendència positiva

"Cada vegada s’utilitza més l’acte de consum com una acció de contingut cívic i social", indica Gaspar Brandle, professor de Sociologia a la Universitat de Múrcia i especialista en investigació social aplicada i anàlisi de dades. "El comerç, o economia circular, a partir de l’auge de la segona mà a través d’aplicacions com Vinted i Wallapop és una tendència positiva que hauria de contribuir a controlar, en certa mesura, els excessos mediambientals que implica un consum exacerbat i poc sostenible".

Notícies relacionades

Un dels desafiaments que implica poder comprar i vendre sense haver de sortir de casa ni deixar el mòbil és rebre una educació en el consum responsable que pugui evitar la compra compulsiva i la cultura dels productes d’un sol ús. "És normal que els joves comprin i venguin a través del mòbil i és positiu que utilitzin plataformes de segona mà, però hem d’evitar que això impliqui comprar per capritx i a la babalà amb l’excusa que després sempre pots utilitzar Wallapop", assenyala Jordi Martín, professor de secundària i pare de dos adolescents.

Més enllà d’això, els psicòlegs sí que adverteixen que els joves amb TDAH i trets impulsius podrien ser més propensos a comprar de manera compulsiva. "Amb la compra online el risc pot ser més elevat, ja que s’eliminen mediadors i obstacles", explica el psicòleg Isaac Casas. "Entre la necessitat impulsiva o alimentada per emocions de compra i el moment d’executar hi ha molt menys temps, i aquesta retallada temporal propicia la impulsivitat", explica l’expert.