Mor Montse Guillén, la cuinera que va triomfar als EUA

Mor als 79 anys la xef catalana que va fundar Internacional, un restaurant de Nova York on servia pa amb tomàquet a clients com Madonna

Mor Montse Guillén, la cuinera que va triomfar als EUA
1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La cuinera catalana Montse Guillén, una de les pioneres que va aconseguir que la cuina catalana sigui coneguda més enllà del Pirineu, va morir dissabte passat als 79 anys. Guillén va ser coneguda perquè ja el 1984 va obrir el seu restaurant Internacional a Nova York, un local on servia pa amb tomàquet i vi en porró davant clients com l’actor Robert de Niro, la cantant Madonna, els artistes Andy Warhol, Keith Haring i Jean-Michel Basquiat i l’alcalde Ed Koch... Al llarg de la seva carrera, Guillén va aconseguir guardons pel seu art comestible com el Premi Velázquez i matrimonier de les estàtues de Colom i de la Llibertat.

La restauradora, que Àngel Casas va definir en una entrevista el 1985 com "la catalana més internacional del moment", recordava fa uns anys a aquest diari com va sorprendre a la ciutat dels gratacels "el primer bar de tapes", que a falta de pernils penjava bacallans secs, exhibia porrons i servia en cassoletes de fang mongetes amb botifarra" i "gambes amb cap amb allada". En realitat, era una obra d’art més de l’artista multidisciplinari Antoni Miralda, la seva parella.

"Ningú s’esperava tal èxit. Fins i tot es va publicar una crítica al The New York Times", explicava la cuinera. Al seu restaurant cada dia es congregaven 800 persones, se servien 6.000 tapes i, amb el temps, es va convertir en the place to be per a artistes i actors. "Robert de Niro vivia al costat, allà a prop hi havia la discoteca de Warhol, Michael Douglas venia amb la seva dona, que era mallorquina...", rememorava Guillén en el programa Bàsics de BTV fa uns mesos.

Notícies relacionades

Performance gastronòmica

Més enllà dels seus èxits culinaris, a l’any 2000, Guillén i Miralda van posar en marxa FoodCultura, una fundació sense ànim de lucre que investiga i barreja la cuina amb l’art, la ciència, el ritual, la tecnologia, el consum, la cultura pop i l’antropologia. "Se n’ha anat una pionera de la cuina a Barcelona, Catalunya i Espanya, una reina de les performances gastronòmiques, de la sala, dels sabors i dels somriures", va lamentar la gastrònoma Núria Garcés, que va ser qui va comunicar la seva mort.