"La pau no és possible sense un veritable desarmament"

En el discurs del Diumenge de Pasqua, llegit per un assistent, el Papa va defensar migrants i marginats, i va insistir en el final de les guerres

"La pau no és possible sense un veritable desarmament"

Guglielmo Mangiapane / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Una crida a la llibertat i a la pau. D’aquesta manera es va acomiadar el Papa en el seu últim discurs del Diumenge de Pasqua –llegit pel cerimonier papal Diego Ravelli–, en què va menysprear els conflictes en curs, va demanar posar fi a la cursa armamentística i va defensar vulnerables i migrants. "Estimats germans i germanes ¡Bona Pasqua!", va arribar a dir el Pontífex abans de cedir la paraula al seu assistent.

"Quanta voluntat de mort veiem cada dia en els nombrosos conflictes que afecten diferents parts del món. Quanta violència percebem sovint també en les famílies, contra les dones o els nens. Quant menyspreu es té de vegades cap als més febles, els marginats i els migrants", va començar Ravelli al llegir el discurs del Papa, en una intervenció davant més de 35.000 fidels que van acudir a la plaça de Sant Pere.

"En aquest dia, voldria que tornéssim a esperar i confiar en els altres, fins i tot en qui no ens és pròxim o prové de terres llunyanes, amb costums, estils de vida, idees i hàbits diferents dels quals a nosaltres ens resulten més familiars; ja que tots som fills de Déu. Voldria que tornéssim a esperar que la pau és possible", va continuar.

Amb això, Francesc es va referir concretament a la incendiària situació bèl·lica al Pròxim Orient. "Em sento pròxim al patiment dels cristians a Palestina i a Israel, així com a tot el poble israelià i a tot el poble palestí". Francesc va esmentar especialment la comunitat cristiana de Gaza, "on el terrible conflicte continua portant mort i destrucció, i provocant una dramàtica i indigna crisi humanitària". "Faig una crida a les parts bel·ligerants: que cessi el foc, que s’alliberin els ostatges i s’ofereixi ajuda a la gent, que té fam i que aspira a un futur de pau", va sol·licitar.

Combatre la fam

Notícies relacionades

En un discurs en què va resumir moltes de les seves postures que van marcar el seu papat, també va encoratjar l’actuació d’un acord de pau entre Armènia i l’Azerbaidjan i va recordar diversos països empobrits i turmentats per les guerres a l’Àfrica. "La pau tampoc és possible sense un veritable desarmament. L’exigència que cada poble té de proveir la seva pròpia defensa no pot transformar-se en una carrera general al rearmament", va afegir.

Va demanar "no cedir a la lògica de la por que aïlla, sinó a utilitzar els recursos disponibles per ajudar els necessitats, combatre la fam i promoure iniciatives que impulsin el desenvolupament". "Aquestes són les armes de la pau: les que construeixen el futur, en lloc de sembrar mort", va remarcar.