Final d’un pontificat
El pontífex que volia "una Església amb olor d’ovella"
Va ser el més gran de cinc germans d’una família de Buenos Aires. Ordenat sacerdot el 1969 i proclamat papa el 2013, va evolucionar de la seva etapa conservadora a l’Argentina a una de més rupturista al Vaticà.
Per a milions d’argentins, era «el papa de les tres T», terra, sostre (‘techo’) i treball

"Se’ns ha mort el Papa dels pobres, dels marginats, dels que ningú vol", va dir Jorge García Cuerva, arquebisbe de Buenos Aires, a l’acomiadar Francesc. Parlar en passat sobre el pontífex que volia "una església amb olor d’ovella" és un exercici que reclamarà temps a milions de persones a l’Argentina i al món. La vida de Jorge Bergoglio va ser intensa i complexa. Una moneda de dues cares, l’encunyada abans del seu papat i la que va enlluernar com a Sant Pare al llarg de 12 anys.

El Papa, alliberant coloms en una catedral d’Istanbul (Turquia), el 2014. | VATICÀ / AP /
Va néixer el 17 de desembre de 1936 al barri de Buenos Aires de Flores. Va ser el més gran de cinc fills del matrimoni de Regina Sívori i Mario José Bergoglio, un empleat del ferrocarril que va fugir de la Itàlia feixista. Va estudiar a l’escola industrial i es va graduar de tècnic químic. Però molt aviat es va mostrar reticent a les fórmules. La seva joventut va ser la d’un "habitant de Buenos Aires" com cal, que disfrutava de l’experiència de la ciutat. "Al carrer aprenc". Apassionat del San Lorenzo de Almagro, el seu club de futbol, del tango que el va acompanyar secretament assegut al tron de Sant Pere i de la lectura –de l’Adán Buenosayres, de Leopoldo Marechal, a La Divina Comèdia, de Dante–. Entre 1964 i 1965 va ser professor de Literatura i Psicologia. Va conèixer de prop l’agnòstic Jorge Luis Borges. Va aprendre de la seva saviesa.

El 2019, en una trobada amb els reis Felip i Letizia al Vaticà. | EUROPA PRESS /
Però els anys 60 van ser d’extraordinàries transformacions en l’Església catòlica. El Concili Vaticà II i la Conferència Episcopal de Medellín (Colòmbia) el 1968, on l’"opció pels pobres" es va definir amb claredat meridiana i provocadora per als sectors conservadors.

Francesc, prenent mate a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el 2016. | ANDREW MEDICHINI / AP /
Es va ordenar sacerdot el 1969, un any d’intenses lluites de carrer contra la dictadura militar. Al cap de poc va exercir com a superior provincial dels jesuïtes a l’Argentina. El 1976 arriba un nou i més brutal règim castrense. La desaparició de persones és part de l’ús del terror sistemàtic des de l’Estat i colpeja també l’Església. Es va retreure a Bergoglio una actitud ambigua davant alguns fets repressius contra religiosos. Altres testimonis el mostren compromès amb la protecció de víctimes de la violència estatal.

Rebent el president argentí, Javier Milei, el febrer del 2024. /
L’ascens de Bergoglio es va accelerar amb la transició democràtica. Va ser designat arquebisbe de Buenos Aires el 1997 i va adquirir rellevància nacional. Era un prelat de fort arrelam polític. Estar format en Guàrdia de Ferro, un vessant del peronisme en el qual convergien intel·lectuals de dretes i esquerres, li va deixar la seva marca a l’iniciar la vida religiosa. Va ser un referent de l’oposició quan va governar el kirchnerisme. Es va oposar a la llei de matrimoni igualitari i a una exposició de l’artista León Ferrari, pare d’un desaparegut, que tematitzava la complicitat eclesial amb l’última dictadura.
Però des del 2013 sorgeix Francesc de les entranyes de Bergoglio i la seva biografia es desdobla. No només per la distància teològica que pren del seu antecessor, Joseph Ratzinger, sinó pel seu primer missatge una vegada ungit Papa: "¡Facin enrenou!", va demanar als participants en la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), a Rio de Janeiro, just després de la seva unció.
Notícies relacionadesLa conversió
"Les meves arrels són també italianes, però soc argentí i llatinoamericà". Va ser clarament un papa consagrat a aquesta regió i a les més desfavorides per l’ordre global. Els canvis que va introduir al Vaticà van sorprendre a Buenos Aires. No van faltar antics crítics rendits a l’evidència de la seva transformació interior. Bergoglio s’havia convertit i això va derivar en la reforma de la Cúria Romana i dels processos de nul·litat matrimonial, en la duresa davant els escàndols sexuals, la promoció de la transparència en les llavors opaques finances vaticanes, l’acostament a les perifèries del món, el diàleg interreligiós, el rebuig de la cursa armamentista, la mediació entre Cuba i els EUA, l’encesa defensa del medi ambient i els migrants. I es va acostar al final dels seus dies expressant el seu estupor pel que passava a Gaza. Per a milions d’argentins i llatinoamericans empobrits era "el Papa de les tres T", terra, sostre (techo) i treball. El president argentí, Javier Milei, el considerava un "representant del maligne a la terra".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Setmana Santa ¿Quins centres comercials obren avui Dilluns de Pasqua a Barcelona i Catalunya?
- Nadal, Duplantis, Biles i Lamine triomfen en els Laureus
- el futur de la banqueta ‘MERENGUE’ El Leverkusen confirma que Xabi Alonso pot anar al Madrid
- Una altra derrota a Montilivi El Betis empeny el Girona al caire del precipici
- Llorenç Serra Ferrer: "Si jo fos el Barça, no em fiaria d’aquest Mallorca. És un equip molt sòlid"
- Apunt Aneu al cine