El dia que Francesc va oficiar a Saragossa
El sacerdot argentí Jorge Mario Bergoglio va estar de passada a la capital aragonesa, en els albors dels anys 70, visitant el noviciat ubicat al passeig de Sagasta.

La relació amb Aragó del papa Francesc no es va traduir en cap visita oficial durant els seus 12 anys com a summe pontífex. Una conjuntura que s’estén a la resta del país, que mai va arribar a visitar com a màxima autoritat de l’Església catòlica. En canvi, les connexions de Jorge Mario Bergoglio i la comunitat aragonesa sí que van estar envoltades d’anècdotes durant la seva extensa vida. Entre 1970 i 1971, el llavors sacerdot va realitzar diversos mesos d’exercicis espirituals a Alcalá de Henares (Madrid), on va coincidir, entre d’altres, amb el saragossà Jesús María Alemany.
I tan sols uns mesos després, en les albors de la dècada dels 70 i en els últims compassos de la dictadura franquista, Bergoglio va ser nomenat mestre de novicis. I com a tal va voler conèixer com es desenvolupaven els estudis eclesiàstics a la Companyia de Jesús. Una d’aquestes visites la va realitzar, precisament, a Saragossa, en un pis situat en el número 7 del passeig de Sagasta (llavors, General Mola), on va passar un parell de dies i fins i tot va arribar a oficiar una missa per als novicis. També va aprofitar per conèixer la basílica del Pilar.
Visita rutinària
Es va tractar d’una visita rutinària, quan el summe pontífex tan sols era un sacerdot jesuïta més. De fet, l’època en què es va produir i la rellevància terrenal del personatge llavors provoquen que, en el dia d’avui, no quedi documentació gràfica al respecte. Va ser, per tant, una situació de tantes que es produeixen en l’estructura jeràrquica de la coneguda Companyia de Jesús.
Després Bergoglio ja no va tornar a la capital aragonesa, malgrat que en l’última visita al Vaticà, l’agost de l’any passat, del president aragonès, Jorge Azcón, i de l’alcaldessa de Saragossa, Natalia Chueca, es va deixar la porta oberta a una tornada del Papa, ja com a màxima autoritat religiosa, a l’Aragó, una cosa que per múltiples factors finalment no s’ha pogut portar a terme.
L’amic aragonès
A més, per qüestions organitzatives de l’orde, no va coincidir amb el seu amic Alemany, que aleshores es trobava a l’estranger. Una cosa que el jesuïta recorda a aquest diari, aturant-se en les circumstàncies que no els van permetre mantenir una relació a distància amb el pas dels anys, malgrat la llunyania física.
Notícies relacionades"No he estat a Roma, però ell sí que ha estat a Saragossa. Va passar per aquí després de la seva estada a Alcalá de Henares i va visitar el petit noviciat que hi havia en el que avui és el passeig Sagasta. Tot i que no vaig poder veure’l, perquè era a Alemanya", recorda el saragossà. Alemany el qualifica d’home molt treballador, estudiós i esportista
Un pis que també va visitar, poc abans, el general espanyol Pedro Arrupe, màxima autoritat de la Companyia de Jesús en aquell moment i que va coincidir en diversos moments posteriors amb Bergoglio. I és que, després d’aquelles estades a l’Espanya tardofranquista, el que després es convertiria en el papa Francesc va ser nomenat provincial dels jesuïtes a la seva Argentina natal, on va topar amb la dictadura de Videla. Un camí vital i eclesiàstic que el va portar a ser el primer papa que l’ordre ha tingut en la seva història i que, en els seus inicis, va tenir una breu parada a la capital aragonesa.
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Final d’un pontificat Les batalles de Francesc
- Obituari Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Jordi Pujol a la Generalitat
- Els Reis i Sofia signen en el llibre de condolences
- Final d’un pontificat Llums i ombres amb les dones
- Cambra catalana El Parlament blinda la participació telemàtica de Puigdemont i Puig
- Tribunals La jutge de la dana rebutja investigar la delegada del Govern
- Obituari Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Pujol a la Generalitat