Gestió POlicial
El Govern rescindirà el pla d’exercici físic dels Mossos creat per l’INEFC
Els responsables d’Interior han decidit iniciar la tramitació per cancel·lar l’acord i no continuar amb el projecte. El motiu és l’alt cost que representava elaborar-lo i implantar-lo, ja que superava els 360.400 euros.
Els programes són individualitzats en funció dels perfils personals i professionals
Fa uns mesos va començar una prova pilot a Lleida amb 900 voluntaris

Des de l’any passat, abans del canvi de Govern, l’Institut Nacional de Educació Física de Catalunya (INEFC) dissenyava un pla de manteniment físic per als Mossos d’Esquadra que havia d’establir pautes perquè els agents es poguessin mantenir en forma amb taules d’exercici personalitzades a més de prevenir lesions. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, però, els actuals responsables del Departament d’Interior han decidit iniciar la tramitació per rescindir l’acord i no seguir endavant amb el projecte. El motiu: l’alt cost que representava elaborar-lo i després implantar-lo, ja que superava els 360.400 euros.
A diferència d’altres cossos policials, com per exemple la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos no fan exercicis físics dins l’horari de la jornada laboral, excepte que siguin efectius d’unitats especialitzades. Aquestes unitats –com és el cas del Grup Especial d’Intervenció (GEI), l’Àrea de Brigada Mòbil (Brimo), l’Àrea Regional de Recursos Operatiu (ARRO), escortes i rescats, entre d’altres– sí que fan un entrenament intens en hores de treball a les instal·lacions del complex general d’Egara dels Mossos.
El pla de manteniment de l’INEFC tenia com a objectiu analitzar tots els agents en el seu lloc de treball, establir-ne la condició física i proposar maneres perquè poguessin millorar-la. Els professionals de l’INEFC havien de dissenyar programes d’exercici individualitzats d’acord amb els perfils professionals i personals, i també elaborar valoracions físiques i de salut dels policies. La idea era basar-se en barems objectius sobre "l’estat òptim de la condició física per a cada especialització professional, edat i sexe", tot i que es podrien tenir en compte "altres variables" que podrien ser "rellevants" com ara la regió policial i les tasques que han de desenvolupar.
El document apunta que "l’última vegada que cada individu va passar una avaluació estructurada i específica de la condició física va ser en les proves d’accés" al cos. Aquestes proves són tres: un circuit d’agilitat, aixecar pesos sobre un banc i fer una carrera de resistència (test de Léger). Els aspirants han d’aconseguir una puntuació mínima en cada exercicis per no quedar exclosos.
Aquest projecte, que s’ha fet només com a pilot a Lleida amb agents voluntaris, havia de determinar les necessitats específiques de manteniment que requeria cada policia. L’INEFC projectava que cada agent fes els exercicis "en el moment i lloc" que considerés. "No serà una sessió supervisada per un educador físic esportiu, sinó que les sessions seran assessorades", indica el document.
Els programes d’exercicis individualitzats havien de tenir 12 setmanes de durada amb quatre blocs d’entrenament que havien de constar cada un de nou sessions. La gimnàstica no presentava, segons l’INEFC, complexitat per als agents i estava pensada perquè es fes "en condicions de mínim risc". Al finalitzar els programes, la intenció era que els policies se sotmetessin a un control.
Per fases
El projecte tenia un cost per a Interior d’uns 336.400 euros que s’havia de pagar a mesura que es completaven les fases. En la pròrroga de l’acord de finals del 2024 ja s’indicava que la primera fase, el disseny del projecte, estava acabada. Per aquesta fase, Interior va abonar 27.400 euros. Per a aquest 2025 s’havien de reservar 309.162 euros per les tasques que no s’haguessin fet el 2024. La prova pilot, part d’una segona fase, es va iniciar fa uns mesos a la Regió Policial de Ponent. Es proposava una "valoració de la condició física en les tres especialitats professionals més nombroses", això és, seguretat ciutadana, investigació bàsica i trànsit, i que corresponien al 81,4% dels agents el 2021. En el pilot hi van participar 900 efectius d’aquestes tres especialitats. Aquests agents van fer durant unes setmanes exercicis gimnàstics a raó de dues hores cada tarda. Els exercicis eren diferents segons l’especialitat.
Els investigadors de l’INEFC van escollir la regió de Lleida per a la prova pilot perquè la mitjana d’edat dels agents és de 47,25 anys, tres anys per damunt de la mitjana total de Catalunya. A més, aquest entorn permetia elaborar l’estudi amb agents tant de l’àmbit urbà (més actius perquè estan més acostumats a patrullatges i detencions) com de l’àmbit rural, i també permetia tenir en compte els mossos que hi havia destinats al centre penitenciari de Ponent, "amb unes tasques més específiques i diferenciades".
Notícies relacionadesDecau així una de les 158 mesures del pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes dels Mossos d’Esquadra que a inicis del 2022 van firmar els llavors responsables del Departament d’Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena al capdavant, i els representants del Consell de la Policia i altres sindicats, per establir un pla de manteniment físic general entre els agents que permetés suprimir les proves físiques de les convocatòries d’ascens.
Va ser el juliol de l’any passat, abans del canvi de Govern, quan la conselleria d’Elena va encarregar a l’INEFC el projecte que en aquest moment està a punt de ser rescindit. Fonts dels Mossos assenyalen que ara s’haurà de repensar la manera com mantindran la forma física els agents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- Dia del llibre i la rosa Sant Jordi 2025, un nou bany de llibres i de masses
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Barcelona, protagonista Comsa i FCC executaran la fase final del Hall Zero
- TELEVISIÓ I MAS Creu de Sant Jordi
- ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROLLIGA DE BÀSQUET El Barça dona mostres de debilitat a Mònaco i cau