L’oli espanyol es pot comprar; la nostra cultura, no

Cada vegada que apostem per productes espanyols i europeus defensem el model econòmic i social en què creiem. I és que els nostres productes tenen valor, però els nostres valors no tenen preu

Una de les pancartes de la campanya del Govern per fomentar el consum de productes espanyols i europeus.

Una de les pancartes de la campanya del Govern per fomentar el consum de productes espanyols i europeus.

3
Es llegeix en minuts

L’oli d’oliva és un dels productes espanyols més icònics. Però el preuat or líquid és molt més que un producte, perquè és el resultat del dur treball de diverses generacions. És un aliment que recull la nostra cultura i els nostres costums, els nostres valors com a país i com a societat. I el mateix podria dir-se del pernil ibèric, que necessita també de gran dedicació i atresora igualment una part de la nostra història, del nostre clima, dels que som, i d’altres tants dels nostres aliments.

Espanya exporta cada vegada amb més èxit. Els nostres productes i serveis compten amb gran prestigi als mercats internacionals per la seva elevada qualitat. De fet, som el quart país que més aliments exporta de la Unió Europea (UE) i el setè del món. L’oli i el pernil citats, el vi i el cava, els peixos i mariscos, el formatge... la llista és llarga i gaudeix de reconeixement mundial.

Però darrere de cada bé produït a Espanya, i a Europa, hi ha una mica més que un article de consum. Cada vegada que triem matèries primeres, productes o serveis cultivats, elaborats o dissenyats aquí, recolzem molt més que una economia. Apostem per una forma de produir amb respecte, per un treball amb drets i per una societat que cuida el que importa, des del benestar i la justícia fins a la democràcia i la llibertat. 

Comerç globalitzat

En un món ultraconnectat, les relacions comercials són com el corrent sanguini que manté viu l’organisme. Si no hi ha activitat, la societat s’atura i eventualment algunes parts poden resultar fetes malbé. La deriva aranzelària dels EUA és l’últim exemple d’aquesta inevitable interrelació, i té el potencial de bloquejar la complexa maquinària econòmica global que s’ha creat i consolidat durant les últimes dècades.

Fa mesos que el Govern d’Espanya prepara una resposta proporcionada, tangible i coordinada amb la UE. Els negociadors treballen sense parar i, avui, és més necessari que mai el diàleg.

En aquest sentit, a més de les mesures econòmiques de suport anunciades per al teixit productiu d’Espanya i les que es prenen coordinades amb els socis de la UE, el Govern ha volgut llançar un missatge a la societat expressant la seva ferma postura de suport.

Espanya té una economia dinàmica que aposta per la interconnexió, el comerç obert i regulat. Espanya, com els seus socis europeus, és una nació d’emprenedors, amb un teixit productiu dinàmic i audaç. Una societat de gran indústria i de pimes.

«Els nostres valors no estan en venda. Els nostres productes i serveis, sí» és el missatge principal de la campanya llançada pel Govern. Com va dir la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, «Grenlàndia no està a la venda». El Canadà no està a la venda. Els valors espanyols i europeus no estan a la venda. No està a la venda l’objectiu d’aconseguir una societat oberta, justa i de benestar.

De la mateixa manera que no es pot comprar l’amistat ni el respecte, no estan a la venda els Drets Humans, ni els principis democràtics i de respecte a les lleis sobre els quals s’assenta la UE. No obstant, tot el que és obra de la capacitat productora i l’enginy humans, sí que està a la venda. Espanya està oberta; Europa està oberta.

El Govern d’Espanya no es posa de perfil, sinó que defensa els nostres interessos comercials i negocia perquè el teixit productiu i els sectors més afectats puguin fer front a la situació de la manera menys costosa possible, al mateix temps que es protegeixen els valors que caracteritzen a una societat oberta, avançada i moderna.

Temes:

Govern