"Això tot just acaba de començar"
Les residències catalanes avisen que els sol·licitants d’ajudes aniran a més. La Generalitat ha dissenyat un pla de xoc i, segons les seves xifres, hi ha més de 50.000 persones que esperen de mitjana gairebé un any a ser ateses.

Més de 42.000 catalans esperen la resolució del seu grau de dependència, segons dades del Ministeri de Drets Socials, que tot i això no tenen en compte la gent que malgrat tenir la prestació reconeguda, com és una plaça a una residència o un cuidador a domicili, no hi pot accedir. L’última xifra de la Conselleria de Drets Socials, que va presentar un pla de xoc per mirar de reduir aquest tràmit al desembre, indicava que hi havia més de 50.000 persones que esperaven de mitjana gairebé un any a ser ateses. "Això no pararà de créixer. Ara comencem a veure com el baby boom arriba als geriàtrics", assenyala la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA), Cinta Pascual.
Pascual insisteix que aquestes dades augmentaran els pròxims anys si no es prenen mesures. "Després de la pandèmia les dades van baixar moltíssim, però ara veurem com aniran pujant. Cada vegada hi haurà més gent gran però en canvi els serveis són els mateixos. El problema és que fa més de 10 anys que avisem del problema, però fins que no veurem el llop... res", lamenta la presidenta de la principal patronal a Catalunya.
Tot i així, el pla de xoc de la conselleria, que pretén reduir en tres mesos l’espera de la tramitació de les valoracions, sembla que comença a causar efecte, segons indica Ignasi Freixa, responsable de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (Upimir). "Abans trigàvem un any i ara es triguen sis mesos, però el problema és el moment de percebre les prestacions, que encara hi ha una llarga llista d’espera: som molt lluny", explica Freixa. Posa l’exemple de la prestació econòmica vinculada (PEV), que és un ajut econòmic enfocat a pagar una residència privada per als que esperen entrar en una plaça pública. "Triguen tres mesos a tramitar-la, i el tema és que anirà a més: en només cinc anys tindrem més de 18.000 persones noves per atendre", calcula Freixa. Un altre problema dels geriàtrics és la falta de personal, assenyalen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència