Consum perillós

La proposta dels metges per frenar les malalties del fetge: una pujada del 40% del preu mínim de l’alcohol

Un informe europeu conclou que establir un cost de 0,70 euros per unitat tindria un efecte directe i significatiu en la reducció de malalties hepàtiques

Una ampolla de vi de 750 mil·lilitres al 13% d’alcohol hauria de tenir un preu mínim de 5,60 euros, segons la proposta mèdica

Aquestes són les mesures que contempla la llei d’alcohol i menors que ha aprovat el Govern espanyol

La proposta dels metges per frenar les malalties del fetge: una pujada del 40% del preu mínim de l’alcohol

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

El consum d’alcohol deteriora la salut hepàtica. Fa anys que els metges ho adverteixen. També clamen per un gran canvi regulatori, tant europeu com nacional, per revertir el creixement de les malalties del fetge vinculades a un consum la prevalença i incidència dels quals semblen imparables. Societats científiques com l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge (AEEH) aplaudeixen amb energia la recent aprovació de la llei que regularà la venda i el consum d’alcohol a menors a tot Espanya. Però demanen anar un pas més enllà. Defensen que un augment del preu mínim de l’alcohol a Espanya d’un 40% podria frenar les malalties hepàtiques.

Un informe del projecte HEPAHEALTH II, realitzat per l’equip de HealthLumen per a l’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge (EASL, per les sigles en anglès), conclou que establir un preu mínim de 0,70 euros per unitat d’alcohol tindria un efecte directe i significatiu en la reducció de malalties hepàtiques a Europa. Només als tres països analitzats (França, els Països Baixos i Romania) estimen que s’evitarien més d’11.500 casos de malaltia hepàtica crònica i 7.900 de càncer de fetge entre el 2022 i el 2030, a més de generar un estalvi sanitari de més de 620 milions d’euros.

Pla Nacional

La incorporació de polítiques fiscals és una de les línies de treball incloses en el Pla Nacional de Salut Hepàtica Repte 2032 de l’AEEH. L’objectiu, frenar la preocupant prevalença de les malalties del fetge, impulsades pel consum d’alcohol i l’epidèmia d’obesitat, contemplant «seriosament» la possibilitat d’incorporar polítiques fiscals que ajudin a rebaixar el consum d’alcohol i millorar l’alimentació per fomentar la prevenció de les patologies hepàtiques que ja afecten milions de persones.

Les polítiques fiscals, com el preu mínim per unitat d’alcohol, són eficaces perquè afecten sobretot els que més consumeixen, diuen els especialistes

«Les polítiques fiscals, com el preu mínim per unitat d’alcohol, són eficaces perquè afecten sobretot els que més consumeixen, que són també els que tenen més risc d’emmalaltir», afirma el director del Registre de Malaltia Hepàtica per Alcohol (REALCH) de la societat científica, el doctor Ramón Bataller, cap d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i un dels màxims referents en el dany de l’alcohol al fetge.

Alcohol pur

Una unitat d’alcohol equival a 8 grams d’alcohol pur. A Espanya, això correspon aproximadament a un got de vi (100 mil·lilitres, 13 graus ); una canya de cervesa (200 mil·lilitres, 5 graus) o un xarrup de licor (30 ml, 40 graus). La mesura proposada pels experts implicaria que cap beguda alcohòlica s’hauria de vendre per sota de 0,70 euros per unitat d’alcohol. Per exemple, una ampolla de vi de 750 mil·lilitres al 13% d’alcohol conté unes 8 unitats, cosa que suposaria un preu mínim de 5,60 euros. En el mercat actual espanyol, això equivaldria a una pujada del 40% al 130% en els productes alcohòlics més barats.

Espanya és el país amb l’alcohol més barat de l’eurozona i el cinquè més barat de tota la Unió Europea, recorden els hepatòlegs

Espanya és el país amb l’alcohol més barat de l’eurozona i el cinquè més barat de tota la Unió Europea, recorden els hepatòlegs. En contrast, països com Finlàndia, Irlanda i Suècia presenten preus significativament més elevats a causa d’impostos més alts i polítiques fiscals més estrictes. Aquesta diferència de preus suggereix que implantar un preu mínim per unitat d’alcohol tindria un impacte especialment important sobre el consum.

La indústria

L’estudi HEPAHEALTH II reconeix que aquest tipus de polítiques sol comptar amb l’oposició per part de la indústria de l’alcohol. No obstant, relaciona diversos exemples de la seva efectivitat en països que han fet el pas. Així, Escòcia va implantar un preu mínim de 0,50 GBP (lliura esterlina) per unitat el 2018 i, segons dades oficials, el consum d’alcohol va caure al seu nivell més baix en 25 anys.

Per la seva banda, Gal·les va introduir la mateixa mesura el 2020 i ha reportat reduccions similars en la compra d’alcohol, especialment entre consumidors amb patrons d’alt risc. Finalment, diverses províncies del Canadà han ajustat els preus mínims a la inflació, i han aconseguit una disminució tant en hospitalitzacions com en morts relacionades amb l’alcohol.

Begudes ensucrades

Notícies relacionades

L’estudi HEPAHEALTH II també recomana reforçar les polítiques fiscals sobre begudes ensucrades i aliments ultraprocessats. Tot i que no especifica una xifra concreta, s’alinea amb la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’aplicar un impost que incrementi almenys un 20% el preu. Aquestes mesures tenen una base científica sòlida que vincula aquests productes amb el deteriorament de la salut hepàtica.

Begudes ensucrades en el prestatge d’un supermercat de Barcelona. /

EL PERIÓDICO

Tot i que l’estudi no inclou dades específiques d’Espanya, la creixent prevalença de les malalties hepàtiques, i a edats cada vegada més primerenques, associades tant al consum d’alcohol com a l’obesitat i alimentació poc saludable, aconsellen la presa de mesures en línia amb les recomanacions formulades per l’estudi de l’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge, conclouen els especialistes.